Tütün Kullanimi Yüzünden Yilda 65 Bin Çocuk Ölüyor

Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Dünya Tütünsüz Günü’nde yaptigi açiklamada tütün kullanimi yüzünden her yil 65 bin çocugun öldügünü söyledi.

Tütün Kullanimi Yüzünden Yilda 65 Bin Çocuk Ölüyor
Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, “Dünya Saglik Örgütü verilerine göre dünyada 1,3 milyar kisi tütün ürünü kullanmaktadir. Ülkemizde 15 yas üzeri nüfusta tütün ürünü kullanmayanlar, toplumun yaklasik yüzde 70’ini olusturmaktadir. Tütün ürünü kullanmayanlar toplumun ekseriyetini olusturmasina ragmen, tütün ürünü kullaniminin yayginligi ve görünürlügü yüksektir. Dünyada her gün 22 bin kisi bir yilda 8 milyondan fazla kisi tütün ürünü kullanimina bagli hastaliklar sebebiyle hayatini kaybetmektedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlasi dogrudan tütün kullaniminin sonucu iken 1,2 milyondan fazla kisi de tütün ürünü kullandigi için degil, tütün ürünü dumanina maruz kaldigi için hayatini kaybetmektedir” dedi.

Il Saglik Müdürü, “En yaygin kullanilan bagimlilik yapici madde olan tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastaliklari, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalik ve erken ölüm sebepleri arasinda ilk sirada yer almaktadir. Tütün ürünü kullanimi, akciger kanseri basta olmak üzere agiz ve girtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bagirsak, karaciger, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadinlarda meme, rahim agzi kanseri gibi vücudun pek çok yerinde pek çok kansere sebep olur” diyerek konunun önemini vurguladi.

“Tahminlere göre; dünyadaki çocuklarin yarisi tütün dumaniyla kirlenmis havayi solumakta ve her yil 65 bin çocuk pasif etkilenimin yol açtigi hastaliklar sebebiyle hayatini kaybetmektedir. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek çesitli saglik sorunlarina yol açmaktadir. Kisaca tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir. Tütün ürünlerinin her türlüsü zararlidir ve tütün dumanina maruz kalmanin güvenli bir düzeyi yoktur.” diyerek tütün kullanicilarinin sadece kendine zarar vermedigini hatirlatti.

Müdür Karaca, “Her yil 31 Mayis tarihinde çesitli etkinlikler yapilmaktadir. Bu sene Dünya Saglik Örgütünün üye ülkelere önerdigi tema ’Tütüne degil yiyecege ihtiyacimiz var’ dahilinde tütün tariminin ve tütün kullaniminin çevreye, dogaya verdigi yikici zararlari da temas etmek istiyorum. Tütün ürünlerinin zehirli atiklari sinirli ve degerli kaynaklarin zarar görmesine sebep olmaktadir. Her yil, ekserisi plastik olan 2 milyon ton tütün ürünü ambalaj atigi olusmakta ve bu atiklar çevreye zarar vermektedir” diye konustu.

“Tütün üretimi pek çok tarim ürününden daha fazla su tüketimi gerektirmektedir" diyen Karaca, "Tek bir sigaranin tütününün yetistirilmesi, üretimi, nakliyesi için yaklasik 3,7 litre su kullanilmaktadir. Tütün endüstrisi dünyada her yil yaklasik 22 milyar ton yani 15 milyon olimpik yüzme havuzunun suyu kadar, su tüketimine sebep olmaktadir. Sigara izmaritleri, dünya çapinda en yaygin atilan atiktir, sahillerde ve su kenarlarinda en sik toplanan çöptür. Her yil dünyada 4,5 trilyon sigara izmariti atigi olusmaktadir. Ekseriyetle sigara izmaritlerinden olusan tütün ürünü atiklari su kaynaklarina karismakta ve zarar vermektedir. Tek bir sigara izmariti, ortalama 100 litre kadar suyu kirletmektedir. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde atiklari sulara ve topraga sizarak dogaya zarar vermektedir” diyerek çevre sagligina dikkat çekti.

Tüm bu risklerin göz önünde bulundurarak, tütünle mücadelede saglanan basari ile bagimliliktan uzak, saglikli nesillerin yetismesi için Manisa’da faaliyet gösterdiklerini ifade eden Karaca, “Yesil Dedektör Uygulamasi, Alo 171, Alo 184 ve Sigara Birakma Poliklinikleri’ni kullanarak verdigimiz mücadelede en önemli paydasimiz vatandaslarimiz. Vatandaslarimizin bize ulasmasi, onlara yardimci olmamizi kolaylastiriyor. Toplumu pasif sigara dumaninin zararlarindan korumanin en büyük adimi sigara kullaniminin bütün kapali alanlarda yasaklanmasidir. Dumansiz Hava Sahasi Denetim Sistemi (DHSDS) ile ihbar ve sikâyetlerin degerlendirilmesi, denetimlerin anlik olarak takibi ve raporlamasi gerçeklesmektedir. Ilimizde denetimler, tablet bilgisayarlarla ve il genelindeki 22 denetim ekibiyle yapilmaktadir” dedi.

Uzm. Dr. Erol Karaca il genelinde 2023 yili içerisinde bugüne kadar toplam 23 bin 752 denetim gerçeklestigini 28 kisi ve 91 kuruma bu denetimlerde para cezasi uygulandigini dile getirirken “4207 sayili Kanun ihlaline sahit olan vatandaslarimizin ALO 184 SABIM, ALO 112 Acil Çagri hatlarina ve Yesil Dedektör uygulamasi ile sikâyette bulunabilirler. Ekiplerimiz hafta sonu ve mesai saati sinirlamasi olmadan çalisiyor” diyerek vatandaslari göreve çagirdi.

Uzm. Dr. Erol Karaca açiklamasini söyle tamamladi: “2023 yili içerisinde sigara birakma polikliniklerimize bin 160 kisi müracaat etti. Bin 128 kisiye sigara birakma ilaci, 75 kisiye nikotin bandi dagitildi. Su ana kadar 87 kisi sigarayi birakmada basari elde etti. Saglikli bir toplum için vatandaslarimizi polikliniklerimize bekliyoruz. Size yardim etmemize izin verin.”
Kaynak: İHA