Milosevic'in Istihbarat Seflerine 15'Er Yil Hapis

Eski Sirbistan Cumhurbaskani Slobodan Miloseviç’in iki üst düzey istihbaratçisina, Bosna Savasi sirasinda islenen savas suçlarindaki rolleri gerekçesiyle 15’er yil hapis cezasi verildi.

Milosevic'in Istihbarat Seflerine 15'Er Yil Hapis
Yugoslavya mahkemelerinin devami olarak Birlesmis Milletler tarafindan kurulan Uluslararasi Ceza Mahkemesi Rezidüel Mekanizmasinin Temyiz Dairesi, Sirbistan’nin, 90’li yillardaki savaslarda gerçeklestirilen katliamlarda dogrudan rolü olduguna isaret eden karara imza atti. BM mahkemesi, nihai karar çerçevesinde Sirbistan Devlet Güvenlik Servisi’nin (SDB) eski Baskani Jovica Stanisic ile Yardimcisi Franko Simatovic’in daha önce 12 yil olarak öngörülen hapis cezalari, temyiz hükmüyle 15 yila çikarildi. Stanisic ve Simatovic ayrica Sirbistan devlet yetkililerinin BM mahkemesi tarafindan Bosna-Hersek’te islenen savas suçlariyla dogrudan iliskilendirilerek mahkum edilen isimler oldu.

Santana: “Savas suçlarina iliskin son aktif dava”

Durusma Hakimi Graciela Gatti Santana, eski istihbarat yetkililerinin Bosna-Hersek ve Hirvatistan’in önemli bir kismindaki Sirp olmayan nüfusu, güç kullanarak topraklarindan sürme amaciyla hareket ettiklerini ifade etti.

Santana, kararin uluslararasi mahkeme için bir kilometre tasi oldugunu ve bu davanin Yugoslavya’nin dagilma dönemindeki savas suçlarina iliskin son aktif dava olma niteligi tasidigini kaydetti.



Stanisic ve Simatovic 2021’de suçlu bulunmustu

Stanisic ve Simatovic, 2021’de Bosanski Samac kasabasinin Bosnali Sirp güçleri tarafindan ele geçirilmesi sirasinda Sirp kuvvetlerinin egitimi ve mevzilendirilmesine yardimci olmaktan suçlu bulunmustu. Sirbistan istihbaratinin kilit isimleri, uluslararasi mahkemenin bu kararini temyize götürmüs, fakat savcilar mahkemeden ikili aleyhinde daha uzun hapis cezasi talebinde bulunmustu.

Sirp ölüm taburuna destek saglamaktan suçlu bulunmustu

Bosna-Hersek’in kuzeydogusundaki Bosanski Samac kasabasinda 1992 yilinda katliam, tecavüz ve yagmalamalar yapan Sirp ölüm taburuna destek saglamaktan suçlu bulunan Uluslararasi Mahkeme’nin Yugoslavya’ya iliskin en uzun süreli davasinin saniklari Stanisic ve Simatovic, 13 Mart 2003’te Sirbistan’da tutuklanmis, 20 yil süren yargi süreçlerinde ise 2013’te aklanmisti. Fakat kamuoyunun siddetli tepkisinin ardindan mahkeme, 2015’te yeniden yargilanmalarini talep etmisti.
Kaynak: İHA