Gida Israfinin Önüne Geçilemiyor

Insanoglunun en önemli gelecek kaygilarinin basinda gida ve temiz çevre gelmesine ragmen dünyada ve Türkiye’de yürütülen pek çok sosyal sorumluluk projelerine ragmen gida israfinin önüne geçilemiyor. Yapilan arastirmalara göre, dünyanin çesitli bölgelerinde kitlikla mücadele edilirken dünyada her yil 931 milyon ton, Türkiye’de ise 18,1 milyon ton gida israf ediliyor. Gida israfinin basinda da insanoglunun en temel besin kaynagi ekmek ilk sirada yerini aliyor.

Gida Israfinin Önüne Geçilemiyor
Insanoglunun ve özellikle Türklerin en temel besin kaynagi olan ekmek, bilinçsiz tüketim ve yanlis aliskanliklar nedeniyle hak ettigi saygiyi görmüyor. Tüm toplumlarda ve kutsal kabul edilen ekmegin önemli bir kisminin çöpe gittigi belirtildi.

1950’li yillara kadar kitlikla mücadele veren Türkiye’de son yillarda önemli bir gida israfinin yasandigi belirlenirken, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre, Türkiye’de, her yil bir buçuk milyarin üzerinde ekmek çöpe gidiyor. Yapilan arastirmalara göre; Türkiye’de gerçeklesen gida israfinin yüzde 42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanirken geri kalan yüzde 58’lik kismin ise toplu tüketim yapilan alanlar, otel ve restoranlarda meydana geldigi belirtildi.

Her yil dünyada 931 milyon ton, Türkiye’de 18,1 milyon ton gida israf olurken Türkiye’de gerçeklesen gida israfinin yüzde 42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklandigi belirtildi.

Dünyada pek çok ülkenin temel sorunlarinin basinda gida yetersizligi gelirken, gida israfinin maddi kaybinin yaninda manevi olarak da büyük sorumluluk oldugu belirtildi.
Kaynak: İHA