Bayburt Üniversitesi Uluslararasilasma Vizyonumuzu Afrika'nin Gelecegine Entegre Ediyor

Uluslararasi kalkinma indekslerinde gelecegin küresel gelisim merkezi olarak gösterilen Afrika ile egitim diplomasisi iliskilerini güçlendiren Bayburt Üniversitesi, ikili is birliklerini ve Yabanci Uyruklu Ögrenci Sinavini (YÖS) gerçeklestirmek üzere Mali’de bir dizi temasta bulundu.

Bayburt Üniversitesi Uluslararasilasma Vizyonumuzu Afrika'nin Gelecegine Entegre Ediyor
Bayburt Üniversitesini temsilen Mali’yi ziyaret eden Uluslararasi Iliskiler Koordinatörü Dr. Ögr. Üyesi Musa Kaya, Ondokuz Mayis Üniversitesiyle ortak tasarlanan YÖS sinavini koordine etmenin yani sira çesitli tanitim, is birligi ve kariyer danismanligi konulu egitim diplomasisi faaliyetlerinde bulundu. Mali Asi 2000 Okulu’nda basariyla tamamlanan ve genis katilimin gözlendigi YÖS sinavinin ardindan Mali Maarif Direktörü Coskun Yilmaz ile bir araya gelen Dr. Ögr. Üyesi Kaya, Bayburt Üniversitesinin Afrika merkezli uluslararasilasma vizyonunun detaylarini paylasti. Ayrica Mali Korodina Maarif Okulu’nda ögrencilerle bir araya gelen Dr. Ögr. Üyesi Kaya, Türkiye’de ve bilhassa Bayburt Üniversitesindeki ögrencilik deneyimlerine iliskin bir sunum yaparak ögrencilerin kariyer ilintili sorularini yanitladi. Ögrencilerin kültürel yakinlik duydugu Bayburt Üniversitesinin sportif, proje odakli ve sosyal yönlü basarilarinin büyük ilgi uyandirdigi toplantida Bamako ile Bayburt arasinda ortak gelistirilebilecek proje fikirleri müzakere edildi. Egitim diplomasisi ziyaretini Türkiye Cumhuriyeti Bamako Büyükelçiligi Egitim Müsaviri Faruk Bozkoyun ile bir araya gelerek noktalayan Dr. Ögr. Üyesi Kaya, Türkiye’nin Afrika’daki bölgesel egitim faaliyetlerine ve Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinin en önemli gündem maddeleri arasinda yer alan egitimde esitlik olgusuna dair kapsamli bir görüsme gerçeklestirdi.

Mali’deki egitim diplomasisi ziyaretine iliskin açiklama yapan Dr. Ögr. Üyesi Kaya, "Afrika’nin geçmisi sömürgelesmis bir cografyanin hazin öyküsünü içerirken, gelecegi ise Türkiye’nin de paydas olacagi bir sahlanisin öyküsünü barindiriyor. Buraya birçok ülkenin diplomatik temas için temsilci gönderdigine sahit olabilirsiniz. Ancak buradaki kardeslerimiz çok iyi biliyorlar ki, Türkiye digerlerinden farkli olarak onlardan faydalanmaya degil gelecegi birlikte insa etmeye, gönül kazanmaya geliyor. Bu farkindalikla etkilesim kurdugumuz her yerde Bayburt’a ve Üniversitemize yönelik güzel ilgiler insa ettik. Basariyla tamamladigimiz YÖS, önümüzdeki yillarda Afrika ile Üniversitemiz arasinda daha fazla güçlenecek olan bir bagin altyapisini olusturuyor. Bu tarz güzel ve anlamli ziyaretlerin önemini her daim öne çikaran ve bizleri tesvik ederek sorumluluk duygumuza ortak olan Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e, Türkiye’yi bir umut olarak gören kardeslerimizin gözündeki isigi canlandirdigi için buradaki herkes adina tesekkürler ve selamlar tasiyorum. Afrika’nin her noktasina ulasmasini hedefledigimiz bu vizyon, Bayburt’un sanilandan çok daha büyük bir sehir oldugunu kanitlayacaktir." dedi.

Kaynak: İHA