Arnavutluk Basbakani Rama Açiklamasi 'Kosova Sinirindaki Sirp Ordusunun Gücü Yok'

Arnavutluk Basbakani Edi Rama, Sirbistan’in Kosova sinirina yigdigi ordunun gücünün ’sifira esit’ oldugunu söyledi.

Arnavutluk Basbakani Rama Açiklamasi 'Kosova Sinirindaki Sirp Ordusunun Gücü Yok'
Arnavutluk Basbakani Edi Rama, Slovakya’nin baskenti Bratislava’daki küresel güvenlik forumunda yaptigi konusmada, Sirbistan’in Kosova sinirina yaptigi askeri yiginagin iç politikaya yönelik duygusal bir gösteriden ibaret oldugunu ve gücünün ’sifira esit’ oldugunu söyledi.

Rama, "Bu Meksika ordusunun ABD sinirinda kendini göstermesi gibi. Ne yapabilir? Burada saygisizlik etmek istemiyorum, Meksika’yi seviyorum. Ama ne yapabilir. Hiçbir sey. Kesinlikle hiçbir sey. Bu sadece iç politikayla ilgili bir mesele. Kosova’nin kuzeyinde olup bitenlerin önemli bir kismi, iç politikayla ilgili" diye konustu.

Panelin diger konugu Kosova Basbakani Dimitar Kovaçevski ise Kosova’nin kuzeyindeki krizden tek çikis yolunun iki ülke arasindaki normallesme anlasmasinin uygulanmasi oldugunu söyledi.

Kovaçevski, "Biz Balkan ülkelerinin ordularini sahada gördük. Her sey müzakere masasinda neticelendi" dedi.

Öte yandan, panelin konuklari arasinda olmasi beklenen Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Slovakya’ya gerçeklestirecegi iki günlük ziyareti iptal ederek bunun yerine Sirp askerleri ziyaret edecegini açikladi.

Kosova’da Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça, Zubin Potok, Leposaviç ve Zvecan belediyelerinde 23 Nisan’da yapilan erken yerel seçimler boykot edilmis, seçimi Arnavut siyasi partilerin adaylari kazanmisti. Geçtigimiz hafta Sirplar, Arnavut asilli baskanlarin belediye binalarina girmesine izin vermemis, bölgede gerginlik artmisti. Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova’da tansiyonun yükselmesi üzerine orduya teyakkuz emri vermis, ordu sinira gönderilmisti.
Kaynak: İHA