Sahte Sitelerdeki Dolandiricilarin 'Araci Kapiniza Kadar Vale Getirecek' Vaatlerine Dikkat

Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte birçok sektörde oldugu gibi rent a car sektöründe de hareketlilik basladi. Rent a car isletmecileri son zamanlarda artan internet dolandiriciligina karsi uyarida bulunurken, dolandiricilarin ulastiklari kisilerden ‘araci kapiniza kadar vale getirecek’ seklinde vaatler üzerine ödeme yapmalari veya ön ödeme olarak aldiklari ücretin karsiliksiz çikabilecegine dikkat çekti.

Sahte Sitelerdeki Dolandiricilarin 'Araci Kapiniza Kadar Vale Getirecek' Vaatlerine Dikkat
Araç kiralama kisilerin kisa dönemli seyahatlerinde bütçelerini zorlamadan konforlarini artiran bir uygulama olarak her geçen gün yayginlasiyor. Internet üzerinden araç kiralamasi yayginlasirken, dolandiricilar da internet üzerinden farkli yöntemlerle vatandaslari magdur edebiliyor. Eylül ayi sonuna kadar sezonunun açildigini belirten rent a car isletmecisi Murat Demirkol, “Yaz sezonunun girmesiyle beraber islerimizde çok sükür bir hareketlilik oldu. Özellikle önümüzdeki Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda asiri talep oluyor. Bizim sezonumuz Haziran aylari basinda baslayip, Eylül sonuna kadar devam ediyor. Bu sezon içerisinde de Konya’da vatandaslarimiz genellikle ekonomik sinif araçlar tercih ediyor” dedi.



“Korsan sitelerden araç kiralama islemi yapanlar çogalmaya basladi”

Araç kiralamak isteyen vatandaslarin dikkat etmesi gereken noktalari siralayan Murat Demirkol, “Vatandaslarimizin kiralama yapacaginda aracin modeli, kasko, ve motor bakimlarina dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle son zamanlarda bizim sektörde korsan sitelerden araç kiralama islemi yapanlar çogalmaya basladi.

Bu sekilde bizim de kendi müsterilerimizin magdur oldugunu görüyoruz. Emniyet Müdürlügümüz de gerekli açiklamalari ve sik sik uyari yapiyor. Internet sitelerinden araç kiralama yaparken bazi önemli konulara dikkat etmeleri gerekiyor. Örnegin internet sitesinin sonunda birkaç harf degisikligi ile ayni siteyi kopyalayip yüksek fiyatli bir araci uygun fiyat üzerinden reklam vererek bu sekilde müsterilere ulasarak magdur ediyorlar. O sirada ulastiklari kisilerden araci kapiniza kadar vale getirecek seklinde vaatler üzerine ödemesini yapmalari veya ön ödeme olarak aldiklari ücret karsiliksiz çiktigi zaman dolandiricilik meydana geliyor. Biz müsterilerimizden bu tür vaatlere itibar etmemelerini rica ediyoruz” seklinde konustu.



“Araçlarda kasko olmadigi zaman bu sorun daha büyük bir hal aliyor”

Internet üzerinden magduriyetler arttigi için bilinmeyen firmalara dikkat edilmesi gerektigini kaydeden Demirkol, "Magduriyetlerin yasanmamasi için bilindik firmalardan veya kiralama yapmak istedikleri firmanin adresine giderek islemlerini yapsinlar. Her sektörde oldugu gibi bizim sektörde de artik internet üzerinden magduriyetler arttigi için bilinmeyen firmalara dikkat etmelerini öneriyorum. Bazi müsterilerimiz de ucuza araç bulabiliyor ama internet üzerinden oldugu için çogu zaman magdur oluyorlar. Rent a car isi yapmadan 2 veya 3 araç alip merdiven alti diye tabir edilen yol ile araç kiralama islemi yapanlar var. Araci kiraladiklarinda, Allah korusun bir kaza durumunda ise araçlarda kasko olmadigi zaman bu sorun daha büyük bir hal aliyor. Örnegin kilometresi yüksek oluyor, modeli eski oluyor ve daha sonra ariza durumunda da sorun yasaniyor. Araç kiralamaya gelen müsterilerimiz, bilindik firmalara gitmelerinde çok fayda var sonrasinda da magduriyet en aza iner. Tabiri caizse merdiven alti bu isi yapanlar bizi de müsterimizi de zor durumda birakiyor. Müsterilerimiz daha dikkatli olursa daha güvenli olacagina inaniyorum” diye konustu.



E-Ticaret Bilgi Platformu’ndaki sorgulama bölümünden sorgulama yapilabilir

Konya Il Emniyet Müdürlügünden yapilan açiklamada ise, "En basit sekliyle internet kullanicilarinin önce farkli firmalarin fiyatlarini arastirmasi, dolandiricilarin fark edilmesinde etkili olacaktir. Araç veya farkli kiralamalarda, ceza ödemelerinde bankacilik islemlerinde siklikla karsilasilan kopya sitelerle dolandiricilik yöntemine karsi önlem olarak URL adreslerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Kopya sitelerin adres çubugundaki site isim bilgilerinde harf degisikligi, eksik ya da fazla harf kullanilabiliyor. Kurumsal kiralama sirketlerinin destek ve iletisim numaralari 444’lü numaralardir. Whatsapp hatti üzerinden veya baskalari adina havale/EFT gibi talepte bulunmaz. En önemli nokta ise Ticaret Bakanligi bünyesinde E-Ticaret Bilgi Platformu’ndaki sorgulama bölümünden sorgulama yapilabilir. https://www.eticaret.gov.tr/ adresinden girilerek anahtar kelimeyle yapilan aramada, dogrulanmis site sütununda yesil tiki görmek güvenle alisveris yapilabilecegini gösterir" denildi.
Kaynak: İHA