Kelebek'ten Gediz Ovasi'na Bereket Akacak

Manisa’nin Ahmetli ilçesinde 24 bin 40 dekar araziye can suyu verecek olan Kelebek Baraji tamamlandi. Barajda yaklasik 10 milyon metreküp su biriktigini belirten DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 2023 yaz sulama sezonunda 10 bin dekar araziye barajdan su verilecegini duyurdu.

Kelebek'ten Gediz Ovasi'na Bereket Akacak
Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü, tarimda modern sulamayi yayginlastirmak, toplulastirma çalismalariyla tarim arazilerinden en yüksek faydayi saglamak, musluklara saglikli ve içilebilir su ulastirmak ve yerlesim yerleri ile tarim arazilerini taskin risklerine karsi korumak için tüm gücüyle çalisirken, sürdürülebilir su yönetimi anlayisiyla da suyun her damlasina sahip çikiyor. Manisa’nin Ahmetli ilçesinde de insasi tamamlanan Kelebek Baraji’nda yaklasik 10 milyon metreküp su biriktigini duyuran DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sulama projesinde 10 bin dekarlik alandaki çalismalarin bittigini açikladi.

Test asamasi tamamlandiktan sonra bu bölgede sulamaya baslanacagini belirten DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projede yüzde 46 fiziki gerçeklesme oranina ulasildigini söyledi.



Gediz Ovasi’ndaki üzüm baglarini su ile bulusturabilmek için adeta zamanla yaristiklarinin ifade eden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “22 milyon 920 bin metreküp depolama hacmiyle bölgenin en büyük barajlarindan biri olan Kelebek Baraji’ndaki çalismalari tamamladik ve su tuttuk. Kelebek Baraji’nda biriken suyu yaklasik 10 kilometre boyunca Koca Dere yatagina birakacagiz. Daha sonra da bir regülatör vasitasi ile o suyu yeniden tutup sulama sebekesine verecegiz. 30 metre yüksekligindeki regülatörün gövdesini ve vana odasi imalatlarini tamamladik. Dolusavaktaki çalismalarimizi da ay sonuna kadar bitirecegiz” diye konustu.

Sulama sebekesi ile ilgili çalismalarinda da araliksiz devam ettigini kaydeden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, toplam 22 kilometrelik HDPE borudan 16,5 km, 5 km çelik borudan 4,3 km, 13 km CTP borudan ise 9,5 km’lik kisminin dösendigini söyledi.



2023 yili sonunda tamamlanacak

Kelebek Baraji Sulama Projesi’nde su anda yüzde 46 fiziki gerçeklesme oranina ulastiklarini kaydeden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bölge üreticisinin de destegi ile 2023 yili sonuna kadar 14 bin 440 dekar arazideki çalismalari da tamamlamak istediklerini belirtti.

Temelden yüksekligi 62 metre olan Kelebek Baraji’nin gövdesi SSB (Silindirle Sikistirilmis Beton) tipinde insa edildi. 24 bin 40 dekar verimli tarim arazisini modern sistem ile sulayacak proje, bölge üreticisine yilda yaklasik 53 milyon lira ek gelir saglayacak. Ayrica bin 200 kisiye de is olanagi olusturacak. Projeden Ahmetli ilçe merkezi ile Gökkaya, Alahidir, Akçapinar ve Yeniköy mahalleleri faydalanacak.
Kaynak: İHA