Rus Turistler Safranbolu'yu Gezdi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesi, kruvaziyer gemi ile Bartin’a gelen Ruslarin ilgi odagi oldu.

Rus Turistler Safranbolu'yu Gezdi
757 yolcusu ile Amasra Limani’na demirleyen kruvaziyerdeki Rus turistlerden 30’u Safranbolu ilçesine gelerek tarihte yolculuk yapti. Osmanli sehir hayati ve kültürünü yansitmasi dolayisiyla "Osmanli’nin parmak izi", "açik hava müzesi", "kendini koruyan kent" gibi unvanlarla anilan tarihi ilçeye gelen Rus turistler, Osmanli mimarisine hayran kaldi. Çikolata müzesi ve tarihi kentti gezen Rus turistler alisveris yaptiktan sonra kentte ayrildi.

Korunan Kent Safranbolu Dernegi (KENTSA) Baskani Gülda Koca, yabanci turist noktasinda Safranbolu olarak beklentilerinin çok yüksek oldugunu söyledi.



Rus turistlerinde geçen sezon oldugu gibi bu sezonda gelmeye basladigini da kaydeden Koca, özellikle Ramazan bayraminda yasanan yogunlugun esnaf kesiminde de oldukça saskinliga yol açtigini kaydetti.

Karabük Valisi ve Safranbolu Kaymakamligin turizmin Safranbolu’da daha iyi olmasi bazinda birçok projeler ve faaliyetler gösterdigini anlata Gülda Koca, “ Biz de bunun nimetlerinden yararlanmaya basladik. Güzel bir yogunluk atlattik ve umut ediyorum bu sene Safranbolu beklentisinin çok çok daha üstünde konaklama sayisinin daha çok artmis oldugu bir turizmle güzel bir çözüm getirecegini düsünüyorum. Simdi uzun yillardan beri Safranbolu’da turizmin konaklamasinin bir gece daha arttirilmasinda birçok faaliyetler oldugunu sizler de biliyorsunuz. Kaymakamimiz da bu konuda birçok projeler üretmis ve çalismalarina devam etmekte. Yabanci turist bu sene beklentimizin çok çok üstünde. Gördügünüz gibi su anda Ruslar çarsi bölgesinde. Tabii biz esnaf arkadaslar bu durumdan çok keyif aliyoruz. Gönül ister ki hep yabancilarla beraber iç içe turizmi dolu dolu yasamak ama ümit ediyorum bundan sonraki dönemlerde de yabanci turistleri çarsi bölgemizde görmeye baslayacagiz” dedi.

Hedeflerinden bir tanesinin Safranbolu’da turizmi daha kaliteli bir hale getirmek oldugunun da altini çizen Koca, “Safranbolu’da bizim haricimizde turizm dernekleri de var. Herkes Safranbolu turzmini gelistirmek için çabaliyor. Çünkü STK’lar olmadan fazla ilerlenmiyor. Kaymakam beyimiz de bizi destekledigi için daha güzel yerlere gelecegimizi ve turizmde Safranbolu’nun daha dolu dolu geçirecegine eminim ve bu yönde çalismalarinin oldugunu biliyorum. Gönül ister ki Ruslari buraya daha çok getirelim ama bildiginiz gibi Ruslar deniz, deri, kürk gibi seyleri gözlerinde büyütüyorlar ve onun için geliyorlar. Burada eski tabakhane bölgesi var burada. Buralar tekrardan faaliyete geçirilebilir. Ruslarin dikkatini çekecek noktalar kesfedilebilir. Aslinda olmayacak seyler degil bunlar” diye konustu.

Kaynak: İHA