Pink Floyd'un Kurucularindan Roger Waters'a 'Nazi' Sorusturmasi

Almanya’nin baskenti Berlin’de 17 Mayis’ta verdigi konser sirasinda Nazi kostümü giydigi belirtilen ünlü rock müzik grubu Pink Floyd’un kurucularindan Roger Waters hakkinda sorusturma baslatildi.

Pink Floyd'un Kurucularindan Roger Waters'a 'Nazi' Sorusturmasi
Efsanevi rock müzik grubu Pink Floyd’un kurucularindan Roger Waters hakkinda Almanya’nin baskenti Berlin’deki Mercedes Benz Arena’da verdigi konser sirasinda Nazi kostümü giydigi gerekçesiyle sorusturma açildi. Alman polis sözcüsü Martin Halweg yaptigi açiklamada, “Sahnede giyilen kiyafetlerin Nazi yönetimini yüceltmek veya hakli çikarmak için kullanilabilecegi ve dolayisiyla kamu huzurunu bozabilecegi için halki kin ve düsmanliga tahrik etme süphesiyle sorusturuyoruz. Giysiler bir Nazi subayinin giysilerine benziyor” ifadelerini kullandi. Polis Jennifer Bahle ise, "Kin ve düsmanliga tahrik suçunun islenmesine elverisli resim ve videolar dahil olmak üzere kamuoyundan bilgi aldik" dedi.

Yürütülen sorusturmanin ardindan dosyanin hukuki degerlendirme yapilmak üzere Berlin Eyalet Savciligina gönderilecegi belirtildi.

Waters’tan tepki

79 yasindaki Ingiliz sanatçi Waters sorusturmaya sosyal medya hesabi üzerinden tepki gösterdi. Waters paylasiminda, “Berlin’deki son performansim, siyasi görüslerime ve ahlaki ilkelerime katilmadiklari için beni karalamak ve susturmak isteyenlerin saldirilarina maruz kaldi. Performansimin sorgulanan unsurlari, açikça fasizme, adaletsizlige ve bagnazliga karsitligi ifade ediyor. Bu unsurlari baska bir seymis gibi gösterme girisimleri samimiyetsizdir ve politiktir” ifadelerini kullandi. Sahnedeki tasvirini, uzun yillardir farkli sovlarinda kullandigini belirten Waters, “Tüm yasamimi her yerdeki otoriterlige ve baskiya karsi konusarak geçirdim. Savastan sonra çocukken evimizde ‘Anne Frank’ adi sik sik konusulurdu, o fasizm kontrolsüz oldugunda neler oldugunun kalici bir hatirlaticisi oldu. Ailem Ikinci Dünya Savasi’nda Nazilerle savasti ve en büyük bedeli babam ödedi.

Bana yönelik saldirilarin sonuçlari ne olursa olsun haksizligi ve bunu yapan herkesi kinamaya devam edecegim” ifadelerine yer verdi.

Hayranlari da Waters’in sahnedeki tasvirinin, Pink Floyd’un en ünlü albümlerinden "The Wall" ve ayni adli filmde yer alan sahnelerin yeniden canlandirmasi oldugunu söyleyerek sorusturmaya tepki gösterdi.

Tartismali konser

Nazi sembolleri, bayraklari ve üniformalarinin yasak oldugu Almanya’da 17 Mayis’ta sahne alan Waters, iki çekicin çapraz durdugu kirmizi bandajli uzun siyah bir ceket giymis, imitasyon bir makinali tüfegi izleyicilere dogrulturken görülmüstü. Gamali haça benzeyen iki çekiçli sembol, 1982 yapimi, aktivist Bol Geldof’un oynadigi filmdeki kiyafetlerde de yer aliyordu.
Kaynak: İHA