Meksika'da Yanardagdan Çikan Küller Nedeniyle Toz Firtinasi Yasandi

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nin yogun faaliyeti sonucu meydana gelen kül yagisi, siddetli rüzgarin etkisiyle toz firtinasina neden oldu.

Meksika’da son günlerde faaliyetleri artan Popocatepetl Yanardagi’nda meydana gelen patlamalar sonucu yanardag kraterinden çikan küller çevredeki birçok eyalette yogun kül yagisina neden oldu. Yanardagin dogusunda yer alan Puebla eyaleti kül yagisindan en çok etkilenen bölgeler arasinda yer alirken, eyaletin baskenti Puebla ile Atlixco sehirlerinde etkili olan siddetli rüzgar sonucu toz firtinasi yasandi. Söz konusu kentlerde bazi is yerleri kepenk kapatirken, günlük hayat olumsuz etkilendi. Toz firtinasi sirasinda kaydedilen görüntülerde, sokaklari adeta bir sis tabakasinin kapladigi görüldü.



Uçuslar askiya alindi, okullar tatil edildi

Yanardag çevresindeki birçok eyalette okullarin tatil edilmesi ve uçuslarin ertelenmesi gibi önlemlerin alinmasina yol açan kül yagisi bölgenin adeta külle kaplanmasina neden olurken, yetkililer volkanik külün sagliga zararli olduguna dikkat çekerek, vatandaslardan maske ve gözlük takip kendilerini korumalarini tavsiye etti.

Puebla Eyaleti Sivil Koruma Genel Koordinasyonu tarafindan yapilan açiklamada, Popocatepetl Yanardagi’nin kraterinden çikan ve rüzgarin etkisiyle çogunlukla dogu ila kuzeydogu yönlerine dogru yayilan volkanik küllerin en çok Puebla eyaletine düsecegi, ancak daha da doguda yer alan Veracruz eyaletine de ulasmasinin beklendigini bildirdi.

Popocatepetl Yanardagi’nda bu yil 518’e patlama meydana geldi

Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (CENAPRED) tarafindan yayinlanan günlük raporda, Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saat içinde 2 patlamanin daha gerçeklestigi belirtildi. Bir yildan fazla süredir faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl’da son günlerde hemen hemen her gün patlama meydana geliyor. Geçtigimiz yil toplam 113 patlamanin yasandigi yanardagda, bu yilin basindan bu yana 518’e patlama meydana geldi.
Kaynak: İHA