Almanya'da Cumhurbaskani Seçiminin 2. Turunda Oy Verme Islemi Sona Erdi

Türkiye’de 28 Mayis tarihinde yapilacak cumhurbaskani seçiminin 2. turu için oy verme islemi Almanya’da sona erdi.



Türkiye’de 28 Mayis tarihinde yapilacak cumhurbaskani seçiminin 2. turu için Almanya’da 20 Mayis’ta baslayan oy verme islemi sona erdi. Türk seçmenler, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Millet Ittifaki’nin Cumhurbaskani adayi ve CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun yaristigi ikinci tur için Almanya’nin baskenti Berlin, Hamburg, Hannover, Düsseldorf, Karlsruhe, Köln, Münih, Essen, Münster, Mainz, Nürnberg, Frankfurt, Stuttgart, Kassel, Aachen, Bremen ve Regensburg sehirlerinde kurulan sandiklarda oylarini kullandi.

Berlin’de ikinci tur oy verme islemleri birinci turda oldugu gibi yine Berlin Baskonsoloslugu bahçesinde yapildi. Berlin’de oy vermeye gelen vatandaslar üstleri ve çantalari arandiktan sonra konsolosluk bahçesinde kurulan seçim konteynerlerine yönlendirildi. Oy verme isleminin son gününde, baskentte ilk dört gün boyunca görülen yogunluk yoktu.

Katilim ilk tura daha yüksekti

Berlin Baskonsolosu Rifki Olgun Yücekök yaptigi açiklamada, ikinci tur seçimlerinin ilk turda oldugu gibi genelde sakin geçtigini, vatandaslarin zaman zaman olusan uzun kuyruklara ragmen rahat bir sekilde oylarini kullanip ayrildiklarini söyledi.

Berlin’de ilk tura oranla daha fazla bir katilim orani beklediklerini açiklayan Yücekök, “Gidisati inceledigimizde, büyük ihtimalle ilk turdaki katilimdan daha yüksek bir katilimla burada seçimleri bu aksam saat 22.00 itibariyla tamamlayacagiz. Yine öngörüldügü gibi yarin YSK’nin programi dahilinde, yurtdisinda kullanilan oylari Türkiye’ye sevk etme islemine baslayacagiz. Hayirli olmasini diliyorum. Almanya’daki vatandaslarimiza da demokratik haklarini kullanarak oy verme islemine geldikleri için tesekkür ediyoruz“ dedi.



Berlin’de seçimlerin gayet düzenli bir ortamda geçtigini dile getiren Yücekök, kayda deger bir soruna karsilasilmadigini belirtti.

Belirli saatlerde yogunlugun arttigini söyleyen Baskonsolos Yücekök, “Vatandaslarimiz, gayet nizami bir sekilde oylarini kullandilar. Belirli saatlerde yogunlugumuzun arttigi, seçmenlerimizin yogun ilgisinin oldugu periyotlar yasadik. Fakat çalisma düzenimizi ve tempomuzu ona göre ayarlayip, çok sükür hiç kimseyi magdur etmeden tüm seçmenlerimize oy kullandirdik“ dedi.

Yurtdisi temsilciliklerindeki oy verme islemleri aksam saatlerinde sona ererken, gümrüklerde ise oy verme islemleri 28 Mayis tarihine kadar devam edecek.
Kaynak: İHA