Aci Sürgün 159. Yilinda Unutulmadi

Düzce’de Çerkezler, Çarlik Rusyasi’nin, Kafkaslardan Çerkez halkini sürgüne göndermesinin 159. yilini sessiz yürüyüsle andi. Çerkezler, yürüyüsün sonunda ise sürgün sirasinda hayatini kaybedenler için dua edip lokma dagitti.

Aci Sürgün 159. Yilinda Unutulmadi
Çarlik Rusyasi’nin stratejik olarak önemli gördügü Kafkasya’yi ele geçirmek için 1864 yilinda bölgede yasayan Çerkez ve Abhaz halklari çesitli yöntemlerle vatanlarindan sürgün edisinin 159. yil dönümü ve sürgün sirasinda hayatini kaybedeler anildi. Anitpark Meydani’nda toplanan Çerkezlere, AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, AK Parti Düzce Il baskani Hasan Sengüloglu da eslik etti. Burada yapilan törende konusan Düzce Adige Kültür Dernegi Baskani Ayse Sezgin, “Biz Kafkas halklari bundan 159 yil önce 101 yil süren savasta Çarlik Rusyasi’na karsi vatanimizi ve özgürlügümüzü savunduk. Maalesef bu savaslar sonunda Çarlik Rusyasi’nin orantisiz gücüne karsi 21 Mayis 1864 yilinda savasi ve milyonlarca insanimizi kaybettik. 21 Mayis 1864 hiçbir Çerkez’in unutamayacagi bir tarih oldu” dedi.

Konusmalarin ardindan meydanda toplananlar ellerinde Çerkez, Abhaz ve Türk bayraklariyla birlikte sessiz sekilde Cedidiye Meydani’na kadar yürüdü.

Programa katilan Erkan Dinçer isimli vatandas “Her sene 21 Mayis tarihinde geçmiste bizim atalarimizin yasadigi sikintilari burada hissediyoruz ve o acilari burada tekrar tekrar paylasiyoruz. Dolayisiyla bizim için bugün çok aci bir gün. Bu aci günlerimiz yasanmis olaylari unutmamak için de her sene tekrarlamak zorundayiz. Bu arada Osmanli’nin bize göstermis oldugu misafirperverlikler, Türkiye’de yasadigimiz süre içinde bu memleketi kendi vatanimiz kabul edip üzerimize düsen görevleri de en iyi sekilde yerine getirmeye çalisiyoruz” dedi.

Baska bir vatandas ise, “Geçmiste yasanan aci olaylarda hayatini kaybeden büyüklerimizi anmak üzere bir araya geliyoruz. Anitpark’tan buraya kadar yürüyüs gerçeklestiriyoruz. Tüm ölenlerimizin anisina sessiz bir yürüyüs oluyor bu. Yine sürgün sirasinda hayatini kaybeden büyüklerimizin ruhlarina mevlidi serif okunuyor” seklinde konustu.

Cedidiye Meydani’ndaki program ise katilanlara lokma dagitimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA