Silifke'de Üreticilere 50 Bin Adet Ada Çayi Fidesi Destegi

İçel Büyüksehir Belediyesinin geçtigimiz yil ilk kez Silifke’de dagitimini gerçeklestirdigi ada çayi fidesi, verimi ile üreticiye umut oldu. Ayni projeyi bu yil da sürdüren ekipler, yeni fideleri üreticilerle bulusturdu.

Silifke'de Üreticilere 50 Bin Adet Ada Çayi Fidesi Destegi
Büyüksehir Belediyesi, Silifke’ye bagli Ovacik, Yegenli, Çaltibozkir, Kavak, Kirobasi, Burunucu, Isikli, Usakpinari ve Öztürkmenli mahallelerinden 7’si kadin 25 üreticiye, yüzde 100 hibeli olarak 50 bin ada çayi fidesi dagitimi gerçeklestirdi. Proje ile üreticileri alternatif tarim ürünü yetistirmeye tesvik eden ekiplerin, üreticilerin katma degeri yüksek tibbi ve aromatik bitkilerin üretimi ile daha fazla gelir elde etmesini sagladigi kaydedildi. Proje sayesinde 25 dekar alanin tarima kazandirilmasini saglayan belediye ekipleri, Silifke ilçesinin ürün çesitliliginin artmasina da katki sundugu ifade edildi. Fonksiyonel gida, baharat, bitki çayi, ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayiinde degerlendirilen ve Türkiye’de birçok türünün endemik olarak yetistigi ada çayi, türünün korunmasi ve üretimin artirilmasi açisindan önem tasiyan bir bitki olduguna da dikkat çekildi.

Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi’nda Gida Mühendisi olarak görev yapan Özlem Gök, meyve, sebze ya da örtü alti üreticiligi yapilmayan alanlarda, ada çayi üretimi yapilmasini tesvik etmeyi ve alternatif ürün kazandirmayi hedeflediklerini belirtti.

Gök, “Geçen yil ilkini yaptigimiz projeye, bu yil ikincisi ile devam ediyoruz. Bu çerçevede de bu sene Silifke ilçemizde 9 mahallede, 7’si kadin olmak üzere 25 üreticimize, yüzde 100 hibeli olarak 50 bin adet ada çayi fidesi destegi veriyoruz. Üreticilerimiz ilk yil tek hasat yapabilecekleri gibi, ikinci yildan itibaren bahar sonunda ve yaz sonunda yapacaklari iki hasatla, elde ettikleri ürünlerini direkt bitki çayi veya isleme tesisleri sayesinde esansiyel ada çayi yagi olarak degerlendirebilecek ve pazara sunabilecekler” diye konustu.

Ada çayinin bölgeye uyum sagladigini ve üreticilerin oldukça memnun oldugunu belirten Gök, “Geçen sene Silifke ilçesindeki 4 mahallede 800-1200 rakim araligindaki üreticilerimizle, demonstrasyon çalismasi gelistirdik ve ada çayinin bölgeye adaptasyon sagladigini, üreticilerimizin verim alabildiklerini gördügümüz için, bu sene projemize ikincisi ile devam etmeye karar verdik” seklinde konustu.

Ovacik Mahallesi’nde yasayan ve aromatik bitkilerden uçucu yaglar üreten ve ikinci kez ada çayi fidesi alan üreticilerden olan Fatma Aydin," Bence muhtesem, çünkü biz ada çayini normalde 2 defa kesmemiz gerekirken, geçen yil ben dört defa hasat yaptim. Ada çayi, dikilmis olan bölgeyi çok sevdi ve su anda tekrardan çiçek açti. Yagini yaptik, kuru olarak yapraginin satisini yaptik. Yagini çikardigimiz posalarin ihracatini yaptik ve sattik. Tütsü olarak ve esans olarak mumlarda kullandik. Muhtesem bir sey. Ada çayini çok sevdik, ada çayi da bizi sevdi” ifadelerini kullandi.

Burunucu Mahallesi’nde yasayan Hamdi Atalay da ilk kez ada çayi fidesi aldigini aktararak “Bence gayet güzel bir yaklasim. Lavanta dagitimi olmus. Biz ona yetisemedik, kismet buna oldu. Bununla baslangiç yapacagiz. Halkimiz için, bizler için çok büyük bir nimet. Sonuçta bunlari kimse bir araya getirip bulamiyor. Alim garantili oldugu için, o yönden çok güzel”dedi.

Kaynak: İHA