'Yeni Madeni 1 Liralar Daha Hafif Ve Kullanimi Kolay'

Eskisehir’de 60 yili askin süredir kuyumculuk yapan Nejat Köprülü, yaklasik 2 ay önce piyasaya sürülen yeni madeni 1 liralarin sik ve ergonomik oldugunu ifade ederek, vatandaslarin cebinde daha hafif yer kaplayacagini ve kullanimin kolay olacagini dile getirdi.

'Yeni Madeni 1 Liralar Daha Hafif Ve Kullanimi Kolay'
Hazine ve Maliye Bakanligi’na bagli Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü, yaklasik 2 ay önce yeni madeni 1 lira bastirarak piyasaya sürmüstü. Eski agirligi 8,16 gram olan 1 liranin yeni agirligi 1,5 gram azaltilarak 6,63 grama düsürüldü. Eski 1 liralar yavas yavas piyasadan kalkarken, binlerce yeni 1 lira piyasaya girerek kullanilmaya baslandi.

Eskisehir’deki kuyumcular, piyasada kullanilmaya baslanan yeni 1 liralarin tasariminin vatandaslar tarafindan begenildigini ifade ediyor. Kuyumcular Çarsisi’nda 60 yili askin is yapan ve en eski esnaflardan olan Nejat Köprülü, vatandaslarin cebinde eski agirliginin aksine yeni sürüm 1 liralari daha hafif bir sekilde tasiyacaklarini belirtti.

Köprülü, madeni paralarin genisliginin ölçüldügü kumpas aletiyle yaptigi ölçümlerde madeni paranin hammaddesi olan bakir, çinko ve nikel oranlarinin degistirilmesi sonucu yeni 1 liranin daha sik bir görüntüye kavustugunu ifade etti.

Simdiki paralarin degerinin daha önem arz ettigine dikkat çeken Köprülü, “Eski 1 liranin gramaji düsürülmüs, daha sik ve ergonomik hala getirilmis. Eski 1 liralar çok kullanildigi zaman çabuk kararmaya basliyordu. Yeni 1 liralar ise daha gösterisli, piril piril. Bir tanesinin gramini yaklasik 1,5 gram azaltmislar. Yenilerin sesinde bile degisiklik var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA