TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Biz Üretemezsek Türkiye Aç Kalir'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, “Bugday üreticisi müdahale alim fiyatinin açiklanmasini bekliyor. Bugday üreticilerimiz, verdigi emegin ve döktügü alin terinin karsiligini almak istiyor. Üreticilerimizin refah payini dikkate alan bir fiyat bekliyoruz” dedi.

TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Biz Üretemezsek Türkiye Aç Kalir'
TZOB Genel Baskani Bayraktar, her yil tüm dünyada kutlanan 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü dolayisiyla açiklama yapti. Türkiye’nin tarim potansiyeli açisindan en sansli ülkeler arasinda bulundugunu ifade eden Bayraktar, yasanan felaketlerin tarimin ve çiftçilerin öneminin daha iyi anlasilmasina neden oldugunu belirerek, üreticilerin türlü zorluklara ragmen üretimde kalmaya devam ettigini belirtti.



“Biz üretemezsek Türkiye aç kalir”

Çiftçilerin son yillarda yasanan salgin, Ukrayna-Rusya savasi, sel ve depremlere ragmen üretime devam ettigine dikkati çeken Bayraktar, söyle devam etti:

“Tarim ve gida sektörü durursa hayat durur. Tarim, önemi tartisilmaz bir sektördür. Tarim demek gida güvencesi demektir. Gida güvencemizi saglayanlar ise eli öpülesi çiftçilerimizdir. Bunun için çiftçilerimizi desteklemek zorundayiz. Çiftçimiz kazanirsa ülke kazanir. Çiftçiyi merkeze alan devlet politikalarina ihtiyaç vardir. Tarim sektöründe uygulanacak devlet politikalari degisen hükümet ve bakanlara göre degismemeli, kalici olmalidir. Çiftçimiz, yagmur, çamur demeden zor tabiat kosullarina gögüs gererek üretiyor. Tüm zorluklara ragmen tarlasindan, bagindan, bahçesinden, ahirindan, agilindan kopmayi düsünmüyor. Biz üretemezsek Türkiye aç kalir.”

“Bugdayda maliyet ve refah payini dikkate alan bir fiyat bekliyoruz”

Bugday üreticisinin müdahale alim fiyatinin açiklanmasini bekledigini belirten Bayraktar, fiyat artisinin enflasyon oraninin altinda kalmamasi gerektigini dile getirerek, sunlari aktardi:

“Geçen sezon fiyatlarin çiftçi açisindan olumlu seyretmesi nedeniyle bu yil bugday ekim alanlarinda yüzde 5 ila yüzde 10 oraninda artis oldugunu, rekoltenin ise 20 milyon 500 bin ton civarinda gerçeklesecegini tahmin ediyoruz. Bugday dünyada ve ülkemizde stratejik bir üründür. Pandemi sürecinde paramiz olmasina ragmen 1 kilo bugday bulmakta zorlandigimizi unutmayalim. Dolayisiyla bugday üretiminde ve ticaretinde akilci ve kalici yöntemler belirlememiz sarttir. Bugday üreticisi müdahale alim fiyatinin açiklanmasini bekliyor. Fiyat artisinin enflasyon oraninin altinda kalmamasi gerekiyor. Bugday üreticilerimiz, verdigi emegin ve döktügü alin terinin karsiligini almak istiyor. Üreticilerimizin refah payini dikkate alan bir fiyat bekliyoruz.”

“Sürdürülebilirlik için çiftçimizin sosyal güvenlik kosullari iyilestirilmeli”

Bayraktar, çiftçilerin tarimsal üretime devam etmesinin sosyal güvenligin saglanmasi ile yakindan ilgili oldugunu belirterek, tarim BAG-KUR primlerinin düsürülmesi çagrisini söyle yineledi:

“Çiftçimiz, kisi basina ülke ortalama gelirinin üçte birini kazanmasina ragmen yüksek prim ödemek zorunda kaliyor. Çiftçilerimiz halen ödemekte olduklari prim borçlari çok yüksek oldugu için ödeme zorlugu çekiyorlar. SGK primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmelidir. 9 bin gün yani 25 yil prim ödeyerek emeklilik hakki kazanan çiftçilerimiz diger sigortalilar gibi 20 yil prim ödemesi yaparak emekli olabilmelidir. Bu hakkaniyetsizlik giderilmeli, prim ödeme gün sayisi düsürülmelidir. Ayrica muafiyet belgesi ile gelirinin düsük oldugunu belgeleyerek prim ödemesini durduran çiftçilerimizin muafiyette geçen süreleri borçlandirilmalidir. Tarim BAG-KUR primi durdurulan çiftçilerimiz yapilandirma ile ihya kapsamina alinmalidir. Üreticilerimizin emeklilik basvurulari sirasinda ortaya çikan usul eksikliklerinden dolayi Ziraat Odalarina uygulanan idari para cezalarina af getirilmelidir. Çiftçilerimizin bu konudaki kayiplarinin telafisi saglanmalidir.”

Her zaman ve her kosulda çiftçilerin yaninda olduklarini vurgulayan Bayraktar, hedeflerinin bütün sorunlarini çözerek üretimde yüksek verim ve kaliteyi yakalayan, dünya ile rekabet eden, çevre ülkelerin gida açigini kapatan bir tarim sektörü olusturulmasi oldugunu söyledi.



“Bunun için üreticiyi merkez almis, istikrarli, sorun çözen, gelecegi planlayan politikalara ihtiyacimiz vardir” diyen bayraktar, gece gündüz bu amaçlar için çalistiklarinin altini çizdi.

Bayraktar, çiftçilerin mutlu edilmesi gerektigini, zor süreçlerden geçilirken onlarin üretimde tutulmasini vurgulayarak, “Çiftçimizin her zaman hizmetindeyiz, her kosulda yanindayiz. Çiftçilerimiz üretmeye devam etsinler diye onlara her türlü destegi veriyoruz ve vermeye devam edecegiz” dedi.

Çiftçilerin 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayan Bayraktar, dogal afetlerden uzak, bol ve bereketli ürünler diledi.
Kaynak: İHA