IHA Ve SIHA Motor Parçalari SBTÜ'de Üretilecek

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) SAYEM Projesi çerçevesinde TEI’ye TJ35 motorlarinda kullanmak üzere motor parçasi üretecek.

IHA Ve SIHA Motor Parçalari SBTÜ'de Üretilecek
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruldugu 2019 yilindan bugüne kadar gerçeklestirdigi çalismalar ve projelerle Türkiye’nin gözde üniversiteleri arasina girmeyi basardi. Savunma sanayi alaninda önemli katkilar saglayacak lisansüstü egitim, Ar-Ge projeleri ve yenilikçi yaklasimlariyla adindan söz ettiren Üniversitenin son olarak SAYEM Projesi çerçevesinde eklemeli imalat alanindaki projesine destek karari çikti. Bu proje sayesinde Türk havacilik motorlarinda ilklerin markasi olan TEI’nin TJ35 motorlarina eklemeli imalat sistemi kullanilarak parça üretilecek. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, sunduklari projeye destek kararinin çiktigini söyleyerek, sözlesme asamasina gelindigini ifade etti.

“Ileri Arastirmalar Üretim Merkezi’miz eklemeli imalat konusundaki SAYEM çagrisina çok uygundu”

SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, SAYEM projesine eklemeli imalat alaninda projeler sunuldugunu söyleyerek, “Burada amaç , ülkemizde öncelikli alanlarda üniversitelerin ayni zamanda özel sektörün ve kamunun bir ag mekanizmasini olusturarak bir konsorsiyum kurmak ve öncelikli alanlarda ülkemizde teknoloji seviyesini 9 seviyesine çikarmaktir. Yani ticarilesme asamasina gelecek projelere destek karari çikmaktadir. Bu çerçevede eklemeli imalat alaninda bir SAYEM projesi çagrisina çikilmisti. ERMAKSAN’in konsorsiyum yöneticisi olarak yer aldigi projede üniversite ve çogunlugu önemli savunma sanayi sirketlerinden olusmus özel sirketlerden olusan yaklasik 30 adet konsorsiyum üyesi bulunmaktadir. Bizim de Ileri Arastirmalar Üretim Merkezi’miz eklemeli imalat konusundaki SAYEM çagrisina çok uygundu. Biz de bu çerçevede SAYEM projesine basvuruda bulunduk. Hakem degerlendirmelerinden geçti. 7 üniversitede çalisan hocalar tarafindan projelerimiz degerlendirildi ve destek karari çikti. Su anda sözlesme asamasina gelindi. Bu konsorsiyuma üye sirketlerin ve üniversitelerin imzasiyla birlikte proje yürürlüge girmis olacak” dedi.

“3 milyon lira bütçesi olacak”

Rektör Kul, projenin yaklasik 3 milyon lira bütçesi olacagini söyleyerek, “TEI ile görüsmeler sonucunda onlara bir teklifte bulunmustuk. Dünyadaki uçak motorlarindaki bazi parçalar dünya devi sirketler tarafindan bazi özel alasimlar kullanilarak üretiliyor. Dünyadaki bazi sirketler Kobalt Krom Molibden alasimlarina geçis yapmislar. Eklemeli imalat ile son yillarda bunlarin çok yüksek miktarda üretimini gerçeklestirmisler ve piyasaya arz etmisler ya da kendi motorlarini da kullanmislar. Bu teklifi TEI’deki ekiple birlikte masaya yatirdik. Dedik ki; dünyada böyle bir gelisme var. Motor parçalarinda kullanilan süper nikel alasimlari yerine dünyada kullanilmaya baslanmis Kobalt Krom alasim larini birlikte gelistirelim. Bunu Üniversitemizin Ileri alasimlar Üretim Merkezi’nde gelistirelim. Sonra bunlari toz metal formuna dönüstürelim. Çünkü eklemeli imalatin ham maddesi toz metaldir. Böylece ham maddeyi de yerli olarak kendi imkanlarimizla üretmis olacagiz. Bizden hangi geometrilerde, nasil parçalar isteniyorsa bunlarin teknik çizimleri veya kati model tasarimlarini bizimle paylasin ve birlikte imalatini gerçeklestirelim. Bunlarin uçak motorlarinda kullanilip kullanilamayacagini belirleyen testleri de siz yapin. Uzun soluklu, çok faydali istisarelerimiz oldu. Projeyi birlikte olgunlastirdik. Hangi parçalarin imal edilecegini, hangi alasimin gelistirilecegini, hangi tozun üretilecegini kararlastirdiktan sonra projeyi olgunlastirip basvuruda bulunduk. Proje Bilim Kurullari tarafindan, yani bu alanda uzman profesörler tarafindan degerlendirildi. Desteklenmeye karar verildi.

Bu projenin 3 milyon civarinda bir bütçesi olacak” seklinde konustu.

“Motor parçasi ve ham madde yerli ve milli imkânlarla üretilecek”

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nazim Babacan, TJ35 motorlarinda kullanmak üzere motor parçasi ve hammadde olarak metal tozlarin yerli ve milli imkânlarla üreteceklerini söyleyerek, “Üniversitemizde 2020 yilinda Orta Anadolu Kalkinma Ajansi araciligiyla Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin fonlariyla kurulmus olan Ileri alasimlar Üretim Merkezi’mizde su anda bir SAYEM projesi gerçeklestirilecek. Bu projemizde ERMAKSAN ve TUSAS Motor Sanayi firmalari bizim proje ortaklarimiz olacaktir. Bu projemizde yerli üretim olan ERMAKSAN seçici lazer ergitme eklemeli imalat sistemini kullanarak TEI’ye TJ35 motorlarinda kullanmak üzere motor parçasi üretecegiz. Ayni zamanda bu parçanin üretimi sirasinda kullanilan ham madde metal tozlarini da yine üniversitemizde kurulmus yine yerli imalat olan gaz atomizasyon sisteminde toz haline getirecegiz. Yani hem toz hem de üretilecek parça yerli ve milli imkânlarla üniversitemizde üretilecektir. Eklemeli imalat teknolojisi hem savunma sanayinde hem de medikal sektörde ülkemize hizla girisi saglandi. Eklemeli imalat yöntemi IHA’lara, SIHA’lara ya da çesitli farkli uçaklara kritik parçalarin, özellikle kompleks sekilde parçalarin üretiminde siklikla tercih edilmektedir. Üniversitemiz de bu alanda yaptigi yatirimlarla kisa sürede Türkiye’de söz sahibi olmus ve çalismalarini ilerleyerek devam ettirecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA