Erzurum Yeralti Ve Yerüstü Maden Zengini

Erzurum ; metalik maden ve endüstriyel hammadde yatak ve rezervleri bakimindan önemli bir potansiyele sahip. Erzurum için en önemli madenler; bakir, krom ve civa, jips, perlit, tugla-kiremit, mermer, Oltu tasi, linyit, manganez ve manyezit olarak gösteriliyor.

Erzurum Yeralti Ve Yerüstü Maden Zengini
Il Afet Risk Azaltma Planlari (IRAP) raporlarina göre; Ispir ilçesi bakir-molibden, Narman ilçesi Civa, Askale ve Palandöken ilçeleri ise krom bakimindan önemli potansiyele sahip. Endüstriyel hammaddeler bakimindan Askale ve Pasinler ilçeleri tugla-kiremit ve perlit rezervleriyle, Oltu, Askale, Narman ve Tortum ilçeleri Jips yataklari ile öne çikiyor. Ispir ilçesinde mermer olarak degerlendirilebilecek volkanik ve magmatik kayaçlar, Karayazi ilçesinde de Sakirköy sahasinda kaplama ve döseme tasi olarak kullanilabilecek nitelikte 4 milyon 531 bin 800 ton görünür mermer rezervi tespit edildi. Oltu-Olur, Pasinler-Tekman ve Tortum-Narman yörelerinde gerçeklestirilen çalismalar sonucunda bakir ve altin açisindan önemli olan sahalari ortaya çikarildi ve ruhsatlandirildi.

En önemli metalik madenler bakir, krom ve civa

Erzurum’un Narman ilçesinde bulunan civa yatagi geçmis yillarda bir süre isletildi. Askale ilçesi ile Palandöken krom bakimindan önemli potansiyele sahip. Buradaki toplam krom rezervi yaklasik 300 bin tonun üzerinde. Endüstriyel hammaddeler bakimindan Erzurum özellikle jips, perlit, tugla-kiremit ve mermer açisindan önem arz ediyor. Ilica, Askale ve Pasinler ilçeleri tugla-kiremit ve perlit bakimindan önemli potansiyellere sahip. Bu ilçelerde iyi kalitede toplam 15 milyon ton jeolojik tugla-kiremit rezervi bulunuyor.

Pasinler perlit zengini

Pasinler ilçesi ise özellikle perlit bakiminda zengin rezerve sahip. Ilçede genlesme orani 4.5 ile 12 arasinda degisen yaklasik 117 milyon ton görünür arti muhtemel perlit rezervi bulunuyor. Jips yataklari il genelinde genellikle Oltu, Askale, Narman ve Tortum ilçelerinde yogunlasiyor. Buralardaki toplam rezerv 20 milyon ton civarinda. Ispir ilçesinde mermer olarak degerlendirilebilecek potansiyele sahip volkanik ve magmatik kayaçlarin varligi biliniyor.

Karayazi’da 4,5 milyon ton mermer rezervi

Karayazi ilçesinde de Sakirköy sahasinda kaplama ve döseme tasi olarak kullanilabilecek nitelikte 4 milyon 531 bin 800 ton görünür mermer rezervi bulunuyor. Bunlarin disinda Oltu ilçesindeki üst Kretase yasli birimlerde siyah renkli, parlak, organik kökenli ve süs esyasi olarak kullanilan, adini da Oltu ilçesinden alan Oltu tasi ilin dogal zenginlik kaynagi olarak göze çarpiyor.

Uzmanlar maden rezervleri açisindan zengin olan bölgede, madencilik sektörü hakkinda yeteri kadar bilgi veri tabani olusturulmadigi için yer alti kaynaklarindan beklenildigi düzeyde yararlanilamadigini ifade ediyorlar.
Kaynak: İHA