Deprem Bölgesinde Tarimsal Üretim Canlandirilarak Üretim Sürdürülebilir Hale Getirilecek

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügünce, Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde tarimsal üretimin canlanmasi, sürdürülebilir hale getirilmesi, güvenilir ürün temini ve pazarlamasina katki saglamak amaciyla proje hazirlanarak Küresel Çevre Fonu’na (GEF) sunuldu.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan Kahramanmaras merkezli depremlerin etkiledigi bölgelerde yapilan çalismalar çerçevesinde, Çiftçi Kayit Sistemi’ne (ÇKS) kayitli çiftçiler için 2022 üretim yili mazot ve gübre destekleme ödemelerinin nakdi olarak yapilmasi saglandi.

Bu kapsamda 24 Subat’tan itibaren toplamda 2,9 milyar lira mazot, gübre ve yem bitkisi destekleme ödemesi yapildi.

Depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen il ve ilçelerde, yurt içinde üretilip sertifikalandirilmis tohumu kullanan çiftçilere 2023 yili sertifikali tohum kullanim destegi yüzde 100 artirilarak ödenecek.

Böylece deprem bölgesi için bugday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik ve tritikale için dekara 50 lira olan sertifikali tohum destegi 100 lira, kuru fasulye, mercimek ve yonca için dekara 60 lira olan sertifikali tohum destegi ise 120 lira ödenecek.

Müracaat süreleri uzatildi

Deprem bölgesi illerinde ve diger illerde zamaninda müracaat yapilamayacagi, gecikmeler ve kisitlar olabileceginden destekleme basvuru süresi Organik Tarim Destegi, Iyi Tarim Uygulamalari Destegi, Toprak Analizi Destegi ve Yagli Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi Destegi müracaat süreleri uzatildi.

Bitkisel üretimin temeli olan sertifikali tohumluk üretiminin aksamadan devaminin saglanabilmesi için Tarim ve Orman Bakanliginca idari ve teknik tüm tedbirler alindi. Bu kapsamda afet bölgesinde geçerli olmak üzere ilgili tohumluk sertifikasyon yönetmeliklerinde yer alan tohumluk beyannamelerinin son basvuru süreleri uzatildi.

Ayrica bu illerde tohumculuk sektörü içerisinde faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kisilerin yetki süreleri 6 ay uzatildi. Bununla birlikte OHAL bölgesindeki il müdürlüklerince yürütülen tohumluk sertifikasyon islemlerinin ilgili kamu sertifikasyon laboratuvar müdürlüklerince de yerinde yürütülebilmesi amaciyla yetkilendirme yapildi.

Depremden etkilenen bölgelerdeki üreticilerimizin üretime devam etmeleri amaciyla ilkbahar dönemi tarim takvimine uygun olarak çalismalar baslatildi. Basta yagli tohumlu bitkiler, baklagiller ve hububat ile sebze üretiminin artirilmasina yönelik olarak "Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi" çerçevesinde 112 milyon lira kaynak tahsis edilerek ekim-dikimlerle ilgili faaliyetlere baslandi.

Öte yandan afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde toplam 1,9 milyon dekar mera alaninin islahina start verildi.

Merada hayvancilik yapan çiftçilerin çoban çadiri, hayvan çadiri, yemlik, sivat ve çoban çantasi ihtiyaçlarinin karsilanmasi için yaklasik 56,6 milyon lira bütçe ile "Çayir Mera Islah ve Amenajman Projesi" uygulamaya koyuldu. Deprem bölgesinde tohum ve gübre bayilerinin açilmasina yönelik çalismalar yürütülürken, bu bayilerdeki ürün teminine yönelik tedarikçiler ile görüsülerek önceliklendirilmesi saglandi.

Ayrica deprem bölgesindeki illerde agirlikli olarak bulunan kayisi, zeytin, antepfistigi ve turunçgil bahçelerinde bahar döneminde asi, budama, çapalama, gübreleme, ilaçlama gibi yapilmasi gereken uygulamalara yönelik bakanlik birimleri ile üretici birlikleri ve kooperatifler arasinda koordinasyon saglandi.

Depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde tarimsal üretimin canlanmasi, sürdürülebilir hale getirilmesi, güvenilir ürün temini ve pazarlamasina katki saglamak amaciyla “Türkiye’de Depremden Etkilenen Bölgede Tarimsal Ekosistemleri Iyilestirmek Amaciyla Iyi Tarim Uygulamalarinin Entegre Edilmesi Projesi" hazirlanarak Küresel Çevre Fonu (GEF)’na sunuldu.

Depremzedelerin ihtiyaçlarinin karsilanmasi ve sebze üretiminin artirilmasi amaciyla depremden etkilenen illerde yaklasik 10 milyon sebze fidesinin yüzde 75 hibe ile üreticilere temin edilmesine yönelik çalismalar yürütülüyor.
Kaynak: İHA