Baskan Akin Açiklamasi 'Bilimin Isiginda, Ilacin Oldugu Her Yerdeyiz'

Kayseri Eczaci Odasi tarafindan 14 Mayis Dünya Eczacilik Günü dolayisiyla çelenk koyma töreni düzenlendi. Törende konusan Kayseri Eczaci Odasi Baskani Ugur Nuri Akin, “Bilimin isiginda, ilacin oldugu her yerdeyiz” dedi.

Baskan Akin Açiklamasi 'Bilimin Isiginda, Ilacin Oldugu Her Yerdeyiz'
Cumhuriyet Meydani’nda Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan baslayan çelek koyma törenine törene, Kayseri Eczaci Odasi Baskani Ugur Nuri Akin, ERÜ Eczacilik Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Iffet Ipek Bosgelmez, Türk Eczacilar Birligi Genel Sekreteri Oguzhan Ulutas, oda üyeleri ve eczacilar katildi.

Eczacilar olarak ilacin oldugu her yerde olduklarini söyleyen Ugur Nuri Akin, “Bilimin isiginda, toplumun kalbinde, ilacin oldugu her yerdeyiz Ülkemizde bilimsel eczaciligin temellerini olusturan ilk eczacilik sinifinin kuruldugu ve ilk eczacilik dersinin verildigi tarih olan 14 Mayis 1839’dan bugüne tam 184 yil geçti. Biz eczacilar, 184 yildan bu yana bilginin ve sifanin adresi olduk. Toplumun bütün kesimlerine, bilimin isiginda, her türlü kosulda kesintisiz sifa dagitmayi görev bildik. Türk Eczacilari Birligi olarak bu yilki 14 Mayis Bilimsel Eczacilik Günü temamizi "Bilimin Isiginda, Toplumun Kalbinde, Ilacin Oldugu Her Yerde Eczaci" olarak belirledik. Biz Eczacilar, en kolay erisilebilen birinci basamak saglik danismanlari olarak; ihtiyaç duyulan her anda, mesleki sorumlulukla hastalarimizin yaninda olduk ve bundan sonra da olmaya devam edecegiz. Biz Eczacilar, pandemi döneminden dogal afetlere kadar her olaganüstü kosulda halkimizin yanindaydik. Pandeminin zor kosullarinda eczanelerimizde, hastanelerde ve diger görev alanlarimizda, ilaç eczacilik hizmetlerinin kesintisiz olarak sürmesi için fedakârca çalistik. Biz Eczacilar, ülkemizi yasa bogan deprem felaketinde de toplum sagligini korumak adina en hizli harekete geçen meslek gruplarinin basinda geldik. Ülkemizdeki tüm Bölge Eczaci Odalarimizla birlikte, 46 bini askin meslektasimizin destegi ile vatandaslarimizin yaralarini sarmak için ilk gün itibariyle organize olduk. Gezici TIR eczanemiz ve 28 adet sahra eczanemizle depremin ilk gününden itibaren 74 gün boyunca kesintisiz ve ücretsiz olarak deprem bölgesinde ilaç eczacilik hizmeti sunduk. Deprem bölgesindeki ilaç ve tibbi malzemelerin tedarikinin saglanmasi için Birligimizce baslatilan Afet Yardim Kampanyamiz meslektaslarimizdan gelen bagislarla büyüdü ve bölgedeki vatandaslarimiz ihtiyaçlari olan ilaç ve tibbi malzemelere ücretsiz erisebildi. Bölge Eczaci Odalarimiz ile birlikte koordine ettigimiz Türkiye’nin dört bir yanindan gelen yaklasik 4 bin 500 gönüllü meslektasimizla deprem bölgesinde 74 gün boyunca saglik nöbeti tuttuk. Öyle ki depremden etkilenen Bölge Eczaci Odalarimizin Baskanlari ve meslektaslarimiz kendilerini dâhi unuttular, vatandaslarimiza canla basla saglik hizmeti sundular” dedi.

Akin, pandemi ve deprem de dahil hiçbir felakette vatandaslari ilaçsiz birakmadiklarini söyleyerek, “Pandemi, orman yanginlari, sel faciasi, maden kazasi ve son olarak tüm ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketi. Büyük acilarla yasadigimiz tüm bu olagan disi durumlarda biz eczacilar birlik ve dayanismayi önceliklendiren güçlü durusumuzla, hizli organize olabilme kapasitemizle ve en önemlisi ilaç uzmani meslek kimligimizle her zaman halkimizin ve hastalarimizin yaninda yaralarina merhem olduk; dertlerine ilaç olduk. Ülke insanimiz için her daim seferber olarak göreve hazir oldugumuzu sayisiz kere tüm dünyaya gösterdik. Uluslararasi kuruluslarin da takdirini kazanan organizasyon tecrübelerimizle halkimizi hiçbir kosulda ilaçsiz birakmadik. Içinden geçtigimiz zorlu süreçlerde çok sayida meslektasimizi da yitirdik. Pandeminin o çetin saglik mücadelesinde 77 meslektasimizi 24 Eczane Teknisyenimizi 2 Eczaci Odasi çalisanimizi görevleri basinda kaybettik. 44 meslektasimizi, 21 eczacilik fakültesi ögrencimizi ve eczane teknisyenlerimizi depremde yitirdik. Her birini saygi, minnet, rahmet ve özlemle bir kere daha aniyoruz. Gelismis diger ülkelerde oldugu gibi bizim ülkemizde de eczacilarin toplum sagligina sundugu hizmetlerin daha etkin mekanizmalarla gelistirilmesi gerekmektedir. Talep ve önerilerimizin karsilik bulmasi, toplum sagliginin korunmasi açisindan da son derece önemlidir. Birligimizin en önemli önceligi deprem bölgesindeki eczacilarimizin yeniden ayaga kalkabilmesi için her türlü tedbirin alinmasi ve hayata geçirilmesidir. Buna iliskin çalismalarimiz bütün hiziyla devam etmektedir. Kamuda görev yapan eczacilarimizin ugradiklari hak kayiplarinin giderilmesi ve özlük haklarinin iyilestirilmesi için yaptigimiz girisimlerin takipçisiyiz. Saglik ve tedavi hizmetlerinin ayrilmaz bir parçasi olan kamudaki meslektaslarimiz hak ettikleri degeri görene kadar da mücadelemiz devam edecektir. Kontrolsüzce açilan eczacilik fakülteleri ciddi bir istihdam sorunu yaratmaya devam etmektedir. Uluslararasi standartlarda kaliteli eczacilik egitiminin saglanmasi ve mesleki sürdürülebilirlik için, ülkemizde yeni eczacilik fakültelerinin açilmamasi gerekmektedir. Yeni mezunlar için, artik yeni istihdam politikalari hayata geçirilmeli, kamu kuruluslarinda, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde, ilaç sanayinde, dagitim kanallarinda ve ilaca iliskin hizmetlerin yürütüldügü her alanda eczaci sayisi artirilmalidir. Kamuda daha fazla eczaci istihdam edilmesi hastalarimizin daha etkin ilaç eczacilik hizmeti almasina katki saglayacaktir” ifadelerini kullandi.

Toplum sagliginin korunmasi ve gelistirilmesi için çaba sarf ettiklerini söyleyen Ugur Nuri Akin, “Ilaç sanayinde, ilacin gerçek uzmani olan eczacilarin daha fazla görev almasini saglayacak kapsamli istihdam politikalari hayata geçirilmelidir. Saglik taramasi, ilaç yönetimi, sagligin tesviki ve gelistirilmesi yönünde eczacilar araciligi ile sunulan egitim ve danismanlik hizmetlerinin etkin sekilde yürütüldügü ülkelerde bu hizmetlerin akilci ilaç kullanimina, kaynaklarin etkin kullanimina ve saglik çalisanlari üzerindeki is yükünün hafifletilmesine sundugu katkilar açiktir. Eczanelerimizden sunacagimiz koruyucu saglik hizmetlerinin ve hastalik yönetim programlarinin ilgili mevzuat düzenlemeleri ile nitelikli, standardize ve erisilebilir hale getirilmesi bir yandan toplum sagliginin korunmasi ve gelistirilmesi hedefine katki saglayacak bir yandan da hizmet basina alinacak meslek hakki ile eczacilik hizmet sunum süreçlerimizi destekleyecektir. Son dönemde meslektaslarimiza yönelik siddet olaylarinda ne yazik ki ciddi bir artis bulunmaktadir. Birinci basamak saglik danismani olarak saglik hizmeti veren eczacilarimizin sunduklari bu hizmetin güvenli ortamlarda yerine getirilebilmesinin yetkili makamlarin görev ve sorumlulugunda oldugunu bir kez daha hatirlatiyoruz. Eczanelerimizde yasanan siddet olaylarinin durdurulmasi için gereken önlemlerin acilen alinmasi gerekmektedir. Biz Eczacilar; 184 yildir bilimin isigindan ayrilmadik, her ne olursa olsun toplum sagligina hizmet etmekten vazgeçmedik. Meslekî tarihimizde çok özel bir yere sahip olan bugünde, bölge eczaci odalarimiz, eczaci kooperatiflerimiz, eczacilik fakültelerimiz ve 46 bini askin meslektasimiz ile tek ses tek yürek birlikte ve birlikle olmanin kivancini yasiyoruz. Toplum sagliginin korunmasi ve gelistirilmesi, daha nitelikli bir saglik hizmeti sunulmasi ve daha iyi bir saglik ortaminin tesisi için yogun çaba sarf eden bir meslegin mensubu olmanin gururuyla yolumuzda yürümeye devam edecek, nice 14 Mayis’lari yine hep birlikte kutlayacagiz” dedi.

Kaynak: İHA