Atilim Üniversitesi, Hidrojen Ve Yakit Pilleri Alaninda Öncü Olacak

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan hidrojen ve yakit pilleri alaninda öncelikli alan misyonu verilen Atilim Üniversitesi’nin hedefi, çalismalari daha da artirarak yetismis insan kaynagina destek olmak ve bu iki konuda disa bagimliligi azaltmak.

Atilim Üniversitesi, Hidrojen Ve Yakit Pilleri Alaninda Öncü Olacak
YÖK Baskani Erol Özvar, Öncelikli Alanlarda Uzmanlasan Üniversiteler Projesi’ne seçilen üniversiteleri açikladi.

Proje kapsaminda, 11. Kalkinma Plani’nda yer alan öncelikli sektör ve alanlar dikkate alinarak, aralarinda nesnelerin interneti, hidrojen ve yakit pilleri, temiz enerji ile tarimda dijital teknolojilerin de oldugu 15 öncelikli alan belirlendi.

Yapilan degerlendirmeler sonucu Atilim Üniversitesi’ne, hidrojen ve yakit pilleri alaninda öncelikli alan misyonu verildi.

Atilim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani ve Enerji Sistemleri Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yilser Devrim, konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, Atilim Üniversitesi’nde hidrojen ve yakit pilleri alanindaki çalismalarin 2014 yilinda basladigini kaydetti.



“Hidrojen üretimi, hidrojen depolama ve yakit pilleri üzerinde uzmanlastik”

Çalismalarin sürdürüldügü laboratuvarda üniversitenin ve TÜBITAK’in destegi oldugunu aktaran Prof. Dr. Devrim, “Almis oldugumuz projelerle ve üniversitemizin destekleriyle laboratuvarimizin altyapisini olusturduk. Biz hidrojende farkli alanlarda çalisiyoruz. Hidrojen üretimi, hidrojen depolama, bununla beraber yakit pilleri üzerinde de uzmanlastik. Yakit pillerinde de yakit pili bilesenlerinin gelistirilmesi, yakit pili sistemleri, yakit pillerinin farkli uygulama alanlarin entegrasyonu konularinda çalismalar yapiyoruz. Bu kapsamda oldukça fazla nitelikli yayin ve yayinlarimiza atiflarimiz var. Bu da özellikle YÖK’ün seçiminde büyük öneme sahip” dedi.

Devrim, laboratuvarda çok sayida yüksek lisans ve doktora ögrencisi mezun ettiklerini, bunun oldukça önemli oldugunu belirterek, tematik alanlarda yetismis insan kaynagi için bundan sonraki süreçte kendilerine büyük bir rol düstügünü vurguladi.

“Hidrojen ve yakit pillerinin daha fazla ticarilesmesi için çalismalara agirlik vermek istiyoruz”

Hidrojen enerjisi ve yakit pilleri konularini birçok farkli boyutta ele alarak çalistiklarini söyleyen Prof. Dr. Devrim, söyle devam etti:

“Hidrojen enerjisi özellikle ülkemizde son yillarda enerji politikalarina da girdi ki ondan sonra çok ciddi bir hizlanma yasadik. Biz de bundan sonraki süreçte özellikle hidrojen enerjisinin farkli uygulama alanlarinda kullanimi ve yakit pillerinin ticarilesmesiyle ilgili çalismalarimiza agirlik vermek istiyoruz. Bu anlamda da özellikle üniversite sanayi is birligi çerçevesinde yürütülecek projelere agirlik vermek istiyoruz.”

Prof. Dr. Devrim, hidrojen ve yakit pilleri konulariyla ilgili yürüttükleri çalismalara iliskin, “Biz öncelikle hidrojenli yakit pillerinde daha verimli sistemlerin gelistirilmesi için yeni yakit pili bilesenlerinin gelistirilmesi çalismalarina agirlik verdik. Ilk zamanlarda bu konularda çok ciddi çalismalarimiz oldu ve güzel sonuçlar da elde ettik. Bununla birlikte gelistirdigimiz yakit pillerinin artik laboratuvar ölçeginden çikarak sanayinin kullanabilecegi boyutlarda üretilmesiyle ilgili çalismalara basladik ki bu özellikle hidrojen enerjisi kullanimi ve yakit pillerinin yayginlasmasi için çok önemli” ifadelerini kullandi.

Hedef disa bagimliligin azalmasina destek olmak

Özellikle yakit pili sistemlerinin çok sayida uygulama alani oldugu bilgisini veren Prof. Dr. Devrim, Atilim Üniversitesi’nin bu iki konudaki hedeflerine dair sunlari kaydetti:

“Yakit pillerinin farkli uygulama alanlari bulunuyor. Tasinabilir uygulamalardan tutun, evsel uygulamalar ve savunma sanayiinde ve ulasimda da kullanabilirsiniz. Yakit pillerinin farkli uygulama alanlariyla ilgili, farkli özelliklerde yakit pillerinin gelistirilmesiyle ilgili çalismalar yapiyoruz. Özellikle yakit pili performansinin artirilmasi ve en önemlisi bu sistemlerin yerli ve milli olarak gelistirilmesi bizler için çok önemli. Çünkü zaten bu teknolojiler artik yurt disinda günlük hayatta kullanimi baslayan sistemler. Bu nedenle yakit pillerinin ülkemizde de disa bagimli olmadan üretilmesi bizim için çok önemli. Bu anlamda da çalismalarimiza devam etmek istiyoruz.”
Kaynak: İHA