Ankara Etlik Sehir Hastanesi Yogun Bakim Üniteleri, Depremzedelerin Tedavisinde 'Saglik Üssü' Oldu

Ankara Etlik Sehir Hastanesi Yogun Bakim Üniteleri, Kahramanmaras merkezli 6 Subat’taki depremlerde yaralanan depremzedelerin tedavisinde “saglik üssü” oldu.

Ankara Etlik Sehir Hastanesi Yogun Bakim Üniteleri, Depremzedelerin Tedavisinde 'Saglik Üssü' Oldu
Ankara Etlik Sehir Hastanesi Yogun Bakim Üniteleri, üstün teknolojiye sahip cihaz ve yasam destek üniteleri, donanimli yogun bakim ve tek kisilik odalari, uluslararasi standartlara ameliyathaneleri ve tecrübeli hekim kadrosu ile Kahramanmaras merkezli 6 Subat’taki depremlerde yaralanan depremzedelerin tedavisinde “ana saglik üssü” oldu. Yenidogan, Çocuk ve Eriskin Yogun Bakim Üniteleri olarak 3 ayri bölümden olusan ünite, 745 yatak kapasitesi ve teknik altyapisiyla depremzedelerin yaralarini sardi.

“Hastanemizdeki yogun bakimlarimiz 745 yatak kapasitesine sahip”

Ihlas Haber Ajansi muhabirine hastanenin depremde üstlendigi role iliskin açiklamalarda bulunan Ankara Etlik Sehir Hastanesi Yogun Bakim Üniteleri Egitim Sorumlusu Prof. Dr Murat Sayin, “Genel Durumu bozulmus kritik hastalarin bütün hemodinamik, solunumsal ve diger verilerin anlik olarak izlendigi ve bunlara anlik olarak tedaviler uygulandigi yerler yogun bakimlar. Bu yogun bakimlarimiz hem reanimasyon adi altinda hem de yogun bakim adi altinda islemekte. Su anda bulundugumuz hastanemizdeki yogun bakimlarimiz 745 yatak kapasitesine sahip. Bunlarin bir kismi yeni dogan, çocuk ve eriskin yogun bakim olarak hizmet vermektedir” diye konustu.

“Hastalarin pek çogunu zamanla yavas yavas taburcu edebildik”

Kahramanmaras merkezli yasanan depremlerinin ardindan Etlik Sehir Hastanesi Yogum Bakim Ünitelerinin çok fazla hasta kabul ettigini belirten Sayin, “Yeni açilmis bir yogun bakim ünitesiydi. Buna ragmen oldukça fazla hastayi kabul edebildik. Bu hastalarin kritik durumda olanlari özellikle gereken diyaliz gibi ya da solunum tedavisi gibi mekanik ventilasyon ya da entübasyon gibi tedavilerin hepsi uygulandi. Ameliyat sonrasinda ki bu hastalarin ekstremitelerinde ameliyata ihtiyaç duyuyorlardi ve tek bir ameliyat degil pek çok ameliyatlari yapildi. Ameliyat sonrasinda bu yogun bakim ünitelerine tekrar geldiler. Bu hastalarin pek çogunu zamanla yavas yavas taburcu edebildik” ifadelerini kullandi.

“Maalesef çok yakininda annesi vefat etmis”

Depremde enkaz altinda kalan ve bacaklari ezilmis olan hastayi tedavi ettiklerini ve o hastayi hiç unutamadigini ifade eden Sayin, sözlerine söyle devam etti:

“Deprem bölgesinden uçak ambulansla getirilmis. Kendisi konusuyor ama hiçbir yakini yaninda degildi. Maalesef çok yakininda annesi vefat etmis. Annesiyle beraber göçük altinda kalmis ve annesini görmesine ragmen kurtulmaya çalismis. Enkaz altindan çikarilmis fakat burada durumu giderek kötülesti. Bacaginda ampütasyon uygulanmasi gerekti. Ampütasyona karar verecek kimsesi de yoktu. Kendisi artik bize tamam ne gerekiyorsa yapin, ben kabul ediyorum diye cevap verdi. Giderek durumu bozuldu. Ampütasyon seviyeleri yükseltildi. Diyaliz, sepsis gibi tedavi yöntemleri atlatti. En sonunda ise yüzümüz güldü, onun da yüzü güldü. Bizi ziyarete geldiginde çok sevindik. Boynumuza sarildi, biz de ona sarildik.”

“Çikarilirken sadece ambulansa bindigim ani hatirliyorum”

Kahramanmaras’ta bulunan Ebrar Sitesinde enkaz altinda annesiyle beraber kalan ve 45’inci saatte kurtarildiktan sonra uçak ambulansla Ankara Etlik Sehir Hastanesine tedavi için sevk edilen depremzede Tugçe Kalmis, “Çikarilirken sadece ambulansa bindigim ani hatirliyorum. Nisanlim Kahramanmaras Necip Fazil Sehir Hastanesine götürüldügümü söyledi.

Bir gün sonra ise Ankara Etlik Sehir Hastanesine geldim. Burada ilk geldigimde yogun bakimda kaldim. Bir buçuk ayim yogun bakimda geçti. Bir buçuk ayin ilk zamanlarini hiç hatirlamiyorum ama hemsireler olsun doktorlar olsun çok iyi sekilde baktilar bana. Her sekilde güzeldi. Saglik durumu olarak da motive olarak da iyiyim. Su anda bir sikinti yok benim için” dedi.

“Ben onun hakkini ödeyemem”

Nisanlisinin ilk günden itibaren kendisine destek oldugunu ifade eden Kalmis, “ Ben onun hakkinin ödeyemem. Allah razi olsun hiç birakmadi” ifadelerini kullandi.

“Disari çiktigim zaman hiçbir hayal kuramiyorum”

Kalmis, hastaneden disari çiktiktan sonraki yeni hayatina dair plan kuramadigini dile getirerek, “Ayagimi kaybettim için bir korku var içimde. Disari çiktigim zaman hiçbir hayal kuramiyorum. Aklimda hiçbir hayal yok. Ailemi de kaybettim, sevdiklerimin çogunu kaybettim. O yüzden ne yapmak istesem onlarla yapmak isterdim. O yüzden disariya yönelik su an için bir hayalim yok” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA