Yüksekova'da 35 Yil Aradan Sonra Seker Pancari Ekimi Yapildi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 35 yil aradan sonra yeniden seker pancari ekimine baslandi.

Yüksekova'da 35 Yil Aradan Sonra Seker Pancari Ekimi Yapildi
Yüksekova’da en son 1987 ile 1994 yillari arasinda üretilen seker pancari, 35 yil aradan sonra ilçede yeniden ekilmeye baslandi. Ekimin ilk starti ilçeye 16 kilometre uzaklikta bulunan Adakli köyünde verilerek tohumlar toprakla bulusturuldu. Tohumlari ve araziyi inceleyerek traktöre binip ilk tohumlar toprakla bulusturan Yüksekova Kaymakami Ömer Çimsit, 35 yil aradan sonra yeniden ekimin yapiliyor olmasindan heyecan duyduklarini söyledi.

Çimsit, “Ilçemizde toplam 7 bin 500 hektar alan var ve 5 bin 500 hektari tarima uygun araziler. Bugün burada seker pancari ekimi 300 hektarlik bir alanda yapilacak. Ilçenin genelinde ise toplam bin hektara ekim yapilmasi planlaniyor. Çiftçilerimiz ektikleri pancarlari Van’daki seker fabrikasi satin alacak. Üreticilerimiz için bereketli ve bol kazançli bir sezon olur insallah. Seker pancari üretimini baslatan basta Ziraat Odasi Baskani Perviz Geçirgen’e ve projeye katkisi olan herkese tesekkürlerimiz sunuyorum” dedi.

‘Üreten Bir Yüksekova’ projesinin ilk meyvelerini aldiklarini belirten Yüksekova Ziraat Odasi Baskani Geçirgen ise “35 yil aradan sonra yeniden üretim yapmak için burada ilk adimi atiyoruz. Çok heyecanliyiz. Bizim tüm çabamiz, üreten bir Yüksekova gerçeklestirmektir. Bugün de bunun ilk adimini atiyoruz. Baslangiç için bin dönümlük arazide üretim olacak ama kotamiz her yil artacak ve bundan sonraki süreçlerde Yüksekova’nin üretimde öncü olmasi için elimizden gelen yapacagiz. Projede bana destek olan herkese tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

Seker pancarinin ekimine Yüksekova Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yigit, Destar Kadin Tarimsal Kalkinma Kooperatif Baskani Eylem Sener, Türkseker Ercis Fabrikasi Ziraat Müdürü Sahin Sahin, Ercis Seker Fabrikasi Müdürü Sezai Dogan ve çok sayida çiftçi katildi.

Kaynak: İHA