Üreticide 2,5 Lira Olan Limon Markette 16 Liradan Fazlaya Satiliyor

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, Nisan ayinda üretici ile market arasindaki fiyat farkinin yüzde 573,6 ile en fazla limonda görüldügünü, üreticide 2,5 lira olan limonun markette 16 lira 84 kurusa satildigini kaydetti.

Üreticide 2,5 Lira Olan Limon Markette 16 Liradan Fazlaya Satiliyor
TZOB Genel Baskani Bayraktar, Nisan ayinda üretici ile market arasindaki fiyat farkliliklarini ve girdi fiyatlarinda yasanan degisimler ve çiftçilerin Bag-Kur sorunu hakkinda degerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, çiftçilerin Bag-Kur sorunu hakkinda Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin’e bizzat ilettigini belirterek, “Diger sigortalilar 20 yil prim ödemesi yaparak emekli olabiliyorken, üreticilerimiz 9 bin gün yani 25 yil prim ödeyerek emeklilik hakki kazaniyor. Bu hakkaniyetsizlik giderilmeli, prim ödeme gün sayisi düsürülmelidir. Ayrica çiftçilerimizin halen ödemekte olduklari prim borçlari çok yüksek oldugundan, üyelerimiz ödeme zorlugu çekiyorlar. SGK primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmelidir. Muafiyet belgesi ile gelirinin düsük oldugunu belgeleyerek prim ödemesini durduran çiftçilerimizin muafiyette geçen süreleri borçlandirilmalidir. Tarim Bag-Kur primi durdurulan çiftçilerimiz yapilandirma ile ihya kapsamina alinmalidir. Üreticilerimizin emeklilik basvurulari sirasinda ortaya çikan usul eksikliklerinden dolayi Ziraat Odalarina uygulanan idari para cezalarina af getirilmelidir. Çiftçilerimizin bu konudaki kayiplarinin telafisi saglanmalidir” diye konustu.



Nisan ayinda en fazla fiyat farki limonda

Nisan ayinda üretici ile market arasindaki fiyat farkinin yüzde 573,6 ile en fazla limonda görüldügünü ifade eden Bayraktar, sunlari kaydetti:

“Limondaki fiyat artisini yüzde 261,2 ile elma, yüzde 209,8 ile kuru üzüm, yüzde 181 ile kuru incir, yüzde 179,1 ile ispanak, yüzde 177,5 ile patlican, yüzde 175,8 ile sivri biber, yüzde 175,7 ile maydanoz, yüzde 152,9 ile kirmizi mercimek takip etti. Limon 6,7 kat, elma 3,6 kat, kuru üzüm 3,1 kat, kuru incir, ispanak, patlican, sivri biber ve maydanoz 2,8 kat, kirmizi mercimek ve marul 2,5 kat, salatalik 2,4 kat fazlaya markette satildi. Üreticide 2 lira 50 kurus olan limon 16 lira 84 kurusa, 5 lira olan elma 18 lira 6 kurusa, 25 lira olan kuru üzüm 77 lira 46 kurusa, 55 lira olan kuru incir 154 lira 55 kurusa, 6 lira 17 kurus olan ispanak 17 lira 22 kurusa, 9 lira 50 kurus olan patlican, 26 lira 36 kurusa, 10 lira 13 kurus olan sivri biber 27 lira 94 kurusa tüketiciye satildi.”

Nisan ayinda fiyati en fazla artan ürün patates

Nisan ayinda markette 36 ürünün 23’ünde fiyat artisi, 13’ünde fiyat düsüsü görüldügünü belirten Bayraktar, “Markette fiyati en fazla artan ürün yüzde 41,9 ile patates oldu. Patatesteki fiyat artisini yüzde 24,9 ile havuç, yüzde 18,7 ile kuru sogan, yüzde 11,5 ile dana eti, yüzde 11,2 ile kuzu eti takip etti. Markette fiyati en çok azalan ürün ise yüzde 26 ile kabak oldu. Kabaktaki fiyat düsüsünü yüzde 19,2 ile yesil sogan, yüzde 18,4 ile kirmizi mercimek, yüzde 11,7 ile salatalik izledi. Nisan ayinda üreticide 28 ürününün 14’ünde fiyat artisi olurken, 6’sinda fiyat düsüsü görüldü.

8 üründe ise fiyat degisimi olmadi. Nisan ayinda üreticide fiyati en çok düsen ürün yüzde 42,1 ile sivri biber oldu. Sivri biberdeki fiyat düsüsünü yüzde 40,8 ile salatalik, yüzde 28,5 ile limon, yüze 27,8 ile kabak ve yüzde 26,9 ile patlican izledi. Üreticide en fazla fiyat artisi yüzde 122,2 ile patateste görüldü.

Patatesteki fiyat artisini yüzde 75 ile havuç, yüzde 37,2 ile kuru sogan, yüzde 27,3 ile marul, yüzde 11,5 ile dana ve kuzu karkas takip etti” dedi.



“Çukurova bölgesinde hasadin yeni baslamasi kuru sogan fiyatlarini yükseltti”

Üreticideki fiyat degisimlerinin sebeplerini degerlendiren Bayraktar, Iç Anadolu bölgesinde sezonun bitmesi, üreticinin elinde ürün kalmamasi ve Çukurova bölgesinde hasadin yeni baslamasi sebebiyle kuru sogan fiyatlarinin yükseldigini ifade ederek, “Patates ürününde geçis dönemi olmasi, Nevsehir ve Nigde illerimizdeki patates arzinda sona gelinmesi, Adana bölgesinde ise hasadin yeni baslamasi fiyatlarin yükselmesine sebep oldu. Havuçta kislik hasadin sona ermesi ve depolardaki ürün yetersizliginin yani sira yazlik havuç ekiminin yeterli seviyede gerçeklesmemesi fiyatlari artirdi. Sivri biber, salatalik, kabak ve patlicandaki fiyat düsüsü havalarin isinmasina bagli olarak tarla ürünlerinin baslamasiyla ürün arzinda meydana gelen artistan kaynaklandi. Limona olan talebin azalmasi fiyatlari düsürdü. Marul, ispanak, yesil sogan fiyatlarindaki artis havalarin yagisli gitmesi nedeniyle ürün arzinda yasanan azalmadan kaynaklanmistir. Arz ve talepteki degisim et fiyatlarinin yükselmesine neden oldu” ifadelerini kullandi.

“Elektrik fiyatlari son bir yilda yüzde 18,2 oraninda artti”

Aylik ve yillik girdi fiyatlarindaki degisimler hakkinda da bilgi veren Bayraktar, sözlerine söyle devam etti:

“Odalarimiz araciligiyla girdi piyasalarindan aldigimiz fiyat verilerine göre nisan ayinda, mart ayina göre, üre gübresi yüzde 7,3, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 5,8, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 3,2, amonyum sülfat gübresi yüzde 1,4 ve DAP gübresi yüzde 0,9 düstü. Geçen yilin nisan ayina göre ise son bir yilda, üre gübresi yüzde 25,3, amonyum sülfat gübresi yüzde 17,7, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 0,8 düserken, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 13,3, DAP gübresi ise yüzde 10,7 oraninda artti. Mazot fiyati aylik olarak yüzde 3,7, son bir yila göre ise yüzde 9,2 oraninda düstü. Besi yemi nisan ayinda mart ayina göre yüzde 0,4, süt yemi yüzde 0,1, son bir yilda besi yemi yüzde 21,8 ve süt yemi yüzde 22,5 oraninda artti. Elektrik fiyatlari son bir yilda yüzde 18,2 oraninda artti. Gübre fiyatlarinda son bes aydir ve yillik bazda düsüs yasanmaya devam ediyor. Ürün maliyetinin artmamasi, üreticilerimizin magdur olmamasi, üretime darbe vurulmamasi için tüm girdilerde de fiyatlarin makul seviyelerde tutulmasi gerekiyor.”
Kaynak: İHA