Reflü Hastaliginin Ameliyatsiz Endoskopik Tedavisi Mümkün

Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Murat Keskin, "Tedaviye yanitsiz veya mide ilaçlarina tabi reflü hastaligi olan kisiler için reflünün endoskopik tedavi yöntemlerine basvurulmasiyla eski sagliklarina kavusmalari bir firsat olabilir" dedi.

Reflü Hastaliginin Ameliyatsiz Endoskopik Tedavisi Mümkün
Yaygin kullanimi ile refü hastaligi ya da tam ismiyle gastroözofageal reflü hastaligi, mide içindeki asit, gida artiklari ve diger içerigin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanimlandigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Murat Keskin, "Günümüzde en sik rastlanilan sindirim hastaliklarindan olan reflü hastaliginda, hastalar genellikle yemek borusunda yanma, agza aci su ve gida artiklarinin geri gelmesi, gögüs agrisi ve gögüste yanma, kuru öksürük, bogazda agri, agiz kokusu gibi semptomlardan sikayetçidir. Bu sikayetler bazen o kadar sik ve siddetli olurlar ki hastalarin hayat kaliteleri oldukça düser. Neyi, nerede, ne zaman yiyeceklerini devamli düsünmek zorunda olan hastalarin çogu bunun için uzun süreli diyet yapmak zorunda kalirlar. Ayni zamanda uzun süreli mide koruyucu denilen mide asit salinimini baskilayan haplar ve anti asit denilen surup veya tabletleri kullanmak zorunda kalirlar. Öyle ki sise sise anti asit surup kullanan, surupsuz herhangi bir yere gidemeyen, mide koruyucusuz bir hayat düsünemeyen hasta grubu oldukça fazladir. Reflü hastalarinin önemli bir kisminda proton pompa inhibitörü denilen mide ilaçlarina yanitsizlik veya yillar boyunca bu tür ilaçlara karsi bir müptelalik söz konusudur. Günümüzde proton pompa inhibitörü türü ilaçlarin uzun süreli kullaniminda kemik erimesi, enfeksiyonlara yatkinlik, vitamin eksiklikleri ve demans gibi yan etkileri ortaya çiktigi bilinmektedir" dedi.

Hiatal herni denilen mide fitiginin altin standart tedavisi ameliyat oldugunu belirten Murat Keskin, "Mide fitigi olmayan ancak mide ile yemek borusu arasindaki kapagin gevsekligi olan, uzun süreli mide asiti baskilayici ilaç kullanan hastalar için ameliyat yerine endoskopik reflü tedavileri gelistirilmistir. Anti reflü endoskopik tedavi yöntemlerinden olan Anti Reflü Mukozal Ablasyon (ARMA) tedavisi, endoskopik olarak mide ile yemek borusu arasindaki kapagin elektriksel akim üreten biçaklar veya argon gazi ile yakilmasi ile yapilir. Yapilan islem ile olusan ülser ve yara, iyilesirken bu bölgede skar etkisi ile kapagin sikismasina sebep olur. Yaklasik 30 dakikalik bir islem ile yillardir süren reflü sikayetleri ve sürekli ilaç kullanimi son bulabilir. yüzde 85 basarisi olan bu yöntemde hasta, herhangi bir kesi ve ameliyat izi olmadan ayni gün hastaneden taburcu olmaktadir. Tedavilere yanitsiz veya mide ilaçlarina tabi reflü hastaligi olan kisilerin reflünün endoskopik tedavi yöntemlerine basvurmasi eski sagligina kavusmak için bir firsat olabilir" diye konustu.

Kaynak: İHA