Mersin'de 4 Yilda 2.5 Milyon Ton Atiktan 240 Kw Elektrik Üretildi

İçel Büyüksehir Belediyesi, her gün ortalama bin 700 ton, 2019 yilinin Nisan ayindan bu yana da 2,5 milyon ton atigi bertaraf etti. Atiklari bertaraf ederek ekonomiye de kazandiran Büyüksehir Belediyesi 4 yil boyunca bertaraf edilen atiklardan toplam 240 milyon kilowatt (kW) elektrik enerjisi üretti.

Mersin'de 4 Yilda 2.5 Milyon Ton Atiktan 240 Kw Elektrik Üretildi
İçel Büyüksehir Belediyesi, temiz bir çevre olusturmak için çöp olarak adlandirilan atiklari bertaraf etmeye ve ekonomik degere dönüstürmeye devam ediyor. 321 km’lik sahil bandina sahip 15 bin 853 km2’lik alanda hizmet veren Büyüksehir, İçel’de olusan evsel nitelikli atiklarin degerlendirilip ekonomik deger olusturmasi ve çevreye olumsuz etkilerinin giderilmesi amaciyla hayata geçirdigi çalismalari sürdürüyor. Büyüksehir Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Dairesi Baskanligina bagli bertaraf tesislerinde, günlük ortalama bin 700 ton evsel nitelikli atigin bertarafi saglanirken, 2019 yili Nisan ayindan günümüze kadar da toplamda 2 milyon 522 bin 167 ton evsel nitelikli kati atik bertaraf edildi. Bertaraf edilen atiklari elektrige dönüstüren İçel Büyüksehir, bugüne kadar 240 milyon 284 bin 120,5 kW elektrik üretimi gerçeklestirdi.

"2019’dan günümüze yaklasik 2,5 milyon ton atigin bertarafi gerçeklestirildi"

İçel Büyüksehir Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Dairesi Baskanligi Sifir Atik Yönetimi Sube Müdürlügünde Çevre Yüksek Mühendisi ve Kontrol Mühendisi olarak görev yapan Nursel Cansu Kaya, çalismalarla ilgili bilgi vererek, İçel Büyüksehir Belediyesi’nin 3 adet evsel kati atik bertaraf tesisi oldugunu ifade etti.

Merkezdeki Sariibrahimli, Silifke’deki Göksu ve Tarsus’ta da Gürlü’de yer alan evsel kati atik bertaraf tesislerinden söz eden Kaya, "Bunlar bünyesinde sadece düzenli depolama yapilmamakta, entegre bir tesis olduklari için, geri dönüsüm malzemelerinin ayrilmasi için mekanik ayirma ve ayni zamanda metan gazindan elektrik üretim tesisleri de bulunmakta. Atiklarimiz 9 adet aktarma istasyonumuzdan düzenli depolama tesislerimize tasinmakta. Aktarma istasyonlarimizdan Nisan 2019 yilindan bugüne kadar yaklasik 2 milyon ton atik tasinmistir. Bertaraf tesisimizde 2019 yilindan günümüze kadar yaklasik 2,5 milyon ton atigin bertarafi gerçeklestirilmistir. Burada sadece bertaraf gerçeklestirilmeyip, mekanik ayristirma ünitemiz sayesinde geri dönüsüme kazandirilan atiklarimiz da mevcut" dedi.

Evsel atiklarin bertaraf yöntemi hakkinda da bilgi veren Kaya, "Öncelikle düzenli depolamaya gelen atiklarimiz günlük örtü topragi ile kapatiliyor. 5 ila 7 metre civarinda bir yükseklige ulastiktan sonra borulama yöntemiyle içerisinden metan gazi eldesi yapiyoruz ve biyogaz üretim tesislerimizde jeneratörler yardimiyla elektrik üretimi sagliyoruz. Yani bu demek oluyor ki; entegre sistemimizde atik sadece düzenli depolanmiyor, çevreye zarari önlenmis olmuyor, ayni zamanda da ekonomimize katki saglamis oluyor" diye konustu.



"240 milyon kW bir üretim saglandi"

Bu sayede metan gazinin atmosfere saliniminin engellendigini de belirten Kaya, "Metan gazinin da dogaya salinmasi önlenerek elektrik enerjisine de çevirmis oluyoruz. Günlük olarak saatte ortalama 8.6 megawatt elektrik üretimi gerçeklestiriliyor. Bu da saatte 72 bin konutun aydinlanma enerjisine esdeger bir üretim. Nisan 2019’dan günümüze kadar ise yaklasik olarak 240 milyon kilowatt bir üretim saglanarak ekonomiye kazandirildi" seklinde konustu.

Kaynak: İHA