Kiraci Ve Mülk Sahibi Uyusmazliklarina Arabuluculuk

TBMM’de kabul edilen ve 1 Eylül 2023 itibariyle mal sahibinin veya kiracinin arabulucuya basvurmadan dava açamamasini saglayan düzenlemeyi degerlendiren Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Broker’i Özkan Aydemir, “Önemli bir gelisme ve bekledigimiz bir düzenlemeydi. Sirf bu uyusmazliklar sebebiyle birçok insan magdur oluyordu. Düzenlemeyle birlikte bu magduriyetlerin ortadan kalkacagina inaniyoruz ve devreye arabulucunun girecek olmasi olumlu karsiliyoruz” dedi.

Kiraci Ve Mülk Sahibi Uyusmazliklarina Arabuluculuk
Gayrimenkul sektörü temsilcileri, Eylül 2023 itibariyle mal sahibinin veya kiracinin arabulucuya basvurmadan dava açamamasini saglayan düzenlemeyi degerlendirdi. Son dönemde kiraci ve mal sahibi arasinda yasanan uyusmazliklarin arttigina dikkat çeken Elfi Gayrimenkul Kurucusu Özkan Aydemir, sektör temsilcileri olarak bu düzenlemeyi beklediklerini ve yasanan sorunlarin ortadan kalkmasina önemli ölçüde katki saglayacagina inandiklarini söyledi.



“Dava sayilarinda ciddi düsüsler olacaktir”

Hemen hemen her gün haber bülteninde kiraci ve mülk sahibinin yasadigi uyusmazliklara dair haberlerin yer aldigini hatirlatan Özkan Aydemir, “Bunlar siddet uygulama ya da farkli yan yollar deneme noktasina varincaya kadar gidebiliyordu. Istenmeyen olaylara maruz kaliniyordu. Bu düzenlemeyle birlikte artik hem dava asamasina gelinmeden, hem de aralarinda bulunan bu anlasamamazlik durumu arabulucu sayesinde bir araya gelinerek giderilebilecek ve ilk olarak bu asamada uzlasma saglanacaktir. Eger anlasilamazsa dava yolu devreye girecektir. Böylece kiraci ve mülk sahiplerinin anlasamamasi sebebiyle artis yasanan dava sayilarinda da azalma olusacaktir” diye konustu.

Anlasmazliklara alternatif bir çözüm

Uyusmazlik çözüm yöntemleri arasinda arabuluculuk sisteminin, günümüzdeki barisçil yollarla çözüm arayislarinin basinda geldigini hatirlatan Aydemir, arabulucunun bu süreçteki rolüne dair de bilgiler verdi. Aydemir, “Arabuluculuk, alternatif uyusmazlik çözüm yöntemidir. Arabuluculuk; taraflarin içinde bulunduklari uyusmazligi tarafsiz bir üçüncü kisi yardimi ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Vatandaslarimizda arabulucunun bir karar verici merci olduguna yönelik yanlis bir düsünce olabiliyor. Dedigim gibi arabulucu bir karar verici degil alternatif bir uyusmazlik yöntemi arayan ve sunan kisidir. Eger taraflar burada bir anlasma saglayamiyorsa, dava yoluna gidebiliyorlar” ifadelerini kullandi.

Arabuluculuga iliskin düzenlemeler ile Aydemir su maddeleri siraladi;

"a) Kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar (ilamsiz icra yoluyla tahliye hariç), ortakligin giderilmesine iliskin uyusmazliklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyusmazliklar ve komsu hakkiyla ilgili uyusmazliklar, dava sarti olarak arabuluculuk çerçevesinde degerlendirilmektedir. b) Ticari davalar ve is sözlesmesinden kaynaklanan uyusmazliklar bakimindan, itirazin iptali, menfi tespit ve istirdat davalarinin zorunlu arabuluculuk çerçevesinde oldugu açikça düzenlenmektedir. c) Tasinmazin devrine veya tasinmaz üzerinde sinirli ayni hak kurulmasina iliskin uyusmazliklar, ihtiyari arabuluculuga elverisli hale getirilmektedir. d) Arabuluculuga iliskin Türkiye’nin taraf oldugu Singapur Sözlesmesi’nin, iç hukukumuza uyumunun saglanmasina yönelik düzenlemeler yapilmaktadir. e) Uyusmazligin asil tarafinin arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkinda bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirilmektedir. f) Ticari uyusmazliklar bakimindan, taraf avukatlari ve arabulucunun birlikte imzaladigi anlasma belgesinin, -icra edilebilirlik serhi aranmaksizin- ilam niteliginde belge sayilacagi kabul edilmektedir."
Kaynak: İHA