Ilk Kez Oy Kullanacak Gençlere Öneriler

Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sayili günler kaldi. Cumhurbaskanligi ve milletvekili adaylari, seçim kampanyalari için sahaya çikmaya hazirlaniyor. Ilk kez sandik basina gidecek milyonlarca gence dikkat etmeleri gereken konular üzerine önerilerde bulunan Yasar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Asli Topukcu, “Oy kullanma islemine giderken mutlaka kimlik kartimiz yanimizda olmali. Pusula ve zarftaki mühürler kontrol edilmeli. Oy verme isleminin ardindan pusula disa dogru katlanarak zarfin içerisine yerlestirilmeli” dedi.

Ilk Kez Oy Kullanacak Gençlere Öneriler
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafindan açiklanan verilere göre yurt içinde kurulacak toplam 190 bin 736 sandikta 60 milyon 904 bin 499 kisi, yurt disinda kurulacak 4 bin 969 sandikta ise 3 milyon 286 bin 786 kisi olmak üzere toplam 64 milyon 191 bin 285 Türkiye Cumhuriyeti vatandasi oy kullanacak. Yaklasik 6 milyon genç seçmen ise ilk kez oy verecek. Yasar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Anayasa Hukuku Anabilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Asli Topukcu, ilk kez oy kullanacak genç seçmenlere önemli uyarilarda bulundu.

"Sadece mühür basilacak"

Seçmenlerin oy kullanmaya giderken mutlaka yanlarinda geçerli bir kimlik belgesi olmasi gerektigini belirten Dr. Ögretim Üyesi Topukcu, “Sandik görevlileri, imza karsiliginda hem cumhurbaskani hem de milletvekili seçimleri olacagi için iki ayri pusula verecek. Ittifak yapan partiler, oy pusulasinda ittifak isimleri altinda yan yana yer alacak. Seçmenler, ilk önce zarf ve pusulalardaki YSK mührünü kontrol etmeli. Oy verirken, kabine cep telefonu ve fotograf makinesi gibi cihazlar ile girilmemeli. Sayim islemi yapilirken, seçmen iradesinin süpheye yer birakmayacak sekilde oy pusulasindan anlasilmasi gerekmektedir. Birden fazla siyasi partiye veya bagimsiz adaya ayrilan alana tasmis ‘tercih’ veya ‘evet’ mührü basilan oy pusulalari geçersiz sayilacaktir. Oy verme islemi gerçeklestirilen pusula, disa dogru katlanarak zarfin içine yerlestirilmeli. Hiçbir yerine mühür basilmamis, birden fazla adaya mühür basilmis, yirtik, mühür disinda seçmen tarafindan pusulanin üzerine bir sey basilir veya yazilirsa pusula geçersiz sayilacaktir. Bu nedenle oyun geçerli olmasi için oy pusulasi üstüne belirlenen yerlere gelecek sekilde mühür disinda herhangi bir isaretleme yapmamak gerekmektedir” diye konustu.



"Tatilde oy kullanilamaz"

Yurt disi seçmen kütügünde kaydi bulunan her Türk vatandasinin cumhurbaskani seçimi ve milletvekili genel seçiminde oy kullanabilecegini belirten Topukcu, “Yurt disi seçmen kütügünde kaydi bulunmayan vatandaslarin, oy kullanmasi mümkün degildir. Yurt disi seçmen kütügüne kayitli olmayan bir seçmenin; örnegin tatil nedeniyle seçim tarihini de kapsayacak sekilde yurt disinda olan bir kimsenin seçim günü yurt disinda veya gümrük kapilarinda oy kullanmasi mümkün olmayacaktir” dedi.



"Usulsüzlügü sikayet edin"

Oy verme islemi sirasinda usulsüzlük oldugu düsünülen bir durumla karsilasildigi takdirde bu durumun sikayet edilebilecegini belirten Dr. Asli Topukcu, “Bu noktada sikayet ve itiraz usullerinin isletilmesi gerekiyor. Örnegin engelli olmamasina ragmen bir seçmenin yaninda baska bir seçme oy kullanma kabinine girerse veya benzeri bir usulsüz durum olursa dilekçe ile bu durumun ortaya konmasi gerekiyor. Ancak sikayet ve itiraz usulleri birbirinden farkli oldugu için bu konuda seçmenlere oy kullandiklari okulda baro, siyasi partiler veya diger sivil toplum kuruluslari tarafindan görevlendirilmis avukatlardan yardim almalarini öneriyoruz” ifadelerini kullandi.

Oy kullanmayana ceza

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkinda Kanun’un 158. maddesine göre, oy verme yönünden kendisine yükletilmis olan ödevleri ihtara ragmen yapmayan seçmenlere idari para cezasi verilecegini belirten Topukcu, “Oy kullanmayan seçmenlerin idari para cezasi yaptirimi ile karsi karsiya kalmalari mümkündür. Öte yandan seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkinda Kanun’un yedinci bölümü ‘Seçim Suçlari ve Cezalari’ basligini tasimaktadir. Bu düzenlemeler çerçevesinde seçim kurullarinin görevlerini ifa etmesine engel olmak, propaganda yasagina uymamak, haksiz oy temini veya oy kullanmanin engellenmesi durumlarina sebep olmak, sandik basinda müdahalede bulunmak, içki yasagina uymamak gibi pek çok sayida eyleme iliskin yaptirimlar düzenlenmistir” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA