Eski Kazaklar 'Cecim' Adli Kilime Dönüsüyor Açiklamasi Geri Dönüsüm Örnegi Gelenegin Son Ustasi Güllü Nine

Amasya’da eskiyen kazaklarin iplerinin sökülüp ‘cecim’ adi verilen kilime dönüstürüldügü renkli sanati 76 yasindaki Güllü nine yasatiyor.

Eski Kazaklar 'Cecim' Adli Kilime Dönüsüyor Açiklamasi Geri Dönüsüm Örnegi Gelenegin Son Ustasi Güllü Nine
Amasya Milli Egitim Müdürlügü, 200 yildan fazla geçmise sahip geri dönüsüm örnegi bu gelenegin gelecek kusaklara aktarilmasi için çalisma planladi. Son ustalardan 76 yasindaki Güllü Duran’in yasadigi Tasova ilçesinde ‘cecim’ dokuma kursu için müracaatlar basladi.



Güllü nine gençlere tas çikartiyor

Eskimis kazak, hirka ve diger giysilerin iplerini yumak yapan Amasyali kadinlar 3 degnegin birbirine baglanip ortasindan sarkan iplerin tuttugu tezgahta yillardir kilim dokudu. Evlerin zeminleri ve duvarlari bu kilimlerle süslendi. Ancak bu sanat günümüzde unutulmaya yüz tuttu. Sehre ait geleneklerin yasatilmasi için arastirmalar yaptiran Amasya Milli Egitim Müdürlügü yetkilileri yasayan son ‘cecim’ ustalarindan birini buldu. Yillardir dokudugu kilimleri sandigindan çikartan 76 yasindaki Güllü Duran, Tasova Sehit Himmet Aydemir Halk Egitimi Merkezi’ne davet edildi. Köyünden heyecanla gelip tezgahini kuran yasli kadin, gençlere tas çikartan çabasiyla ilgi odagi oldu. Onu görenler kursa kayit yaptirmak için müracaat etmeye basladi.



“Eski kazaklar çöpe gitmesin”

Gençliginde metrelerce uzunlukta kilimlerden dokuduklari günleri anlatan Duran, “Cecim adindaki kilimimizi söktügümüz eski kazaklarin iplerini dokuyarak yapiyorduk. Eskiden herkes yapardi. Simdi yapmiyorlar, biraktilar. Sadece ben sürdürüyorum” dedi.

Uzunlugu 40 metreye varan kilimlerin yani sira çanta gibi esyalari da ayni dokunan malzemeden ürettigine deginen 5 çocuk, 17 torun sahibi Duran, “Eski kazaklar artik çöpe gidiyor. Eskiden kazak bulamiyorduk. Genç kizlar da bunu yapmiyor. Ama hazira bayiliyorlar. ‘Babaanne bana da yapar misin’ diyorlar” seklinde konustu.

Çocukken çikrikta sarilan yumaklarin içine sürpriz olarak ceviz ve seker konuldugunu hatirlatan Fadime Tanis, kursun baslayacagi günü heyecanla bekledigini söyledi.



“Kendi kültürünün degerini bilen nesil yetismesini arzu ediyoruz”

Amasya’nin zengin gelenege ve kültüre sahip oldugunu vurgulayan Amasya Milli Egitim Müdürü Mehmet Türkmen ise çalismayla geleneksel bir geri dönüsüm örnegi sergilenmesinden memnuniyet duydugunu açikladi.

Sekillendirdigi motiflerin isimlerinden kullanilan aletlere kadar köklü bir kültürü canlandiran Güllü nineye tesekkür eden Türkmen, “Kendi kültür ve medeniyetinin degerini bilen, yasatmaya çalisan bir nesil yetismesini arzu ediyoruz. Ninemiz bu yasta örnek oluyor” diye konustu.

Türkmen, planlanan çalismalarla ilgili Tasova Ilçe Milli Egitim Müdürü Mustafa Tümer ve Halk Egitimi Merkezi Müdürü Saffet Bol dan bilgi aldi.
Kaynak: İHA