Bu Filmde Kendilerini Oynadilar

Çekimleri Trabzon’da yapilan ve basrol oyunculari basta olmak üzere oyuncu kadrosunun büyük bölümü engelli bireylerden olusan "Bana Maviyi Anlat" sinema filmi ilk kez izleyici ile bulustu.

Bu Filmde Kendilerini Oynadilar
Gerçek hayatta görme engelli olan Ayse Tezgit ile isitme engelli Berk Aydin’in basrollerini paylastigi filmin galasi Hamamizade Ihsan Bey Kültür Merkezi’nde yapildi. Dokuz ay önce çekimlerine baslanan ve bir ayda çekimleri tamamlanan filmde Turgay Tanülkü ve Aysen Inci gibi ünlü oyuncular da rol aldi.

Görme engelli bir genç kiz ile isitme engelli bir delikanli arasindaki duygusal iliskiyi anlatan filmde, çok sayida engelli bireyin rol aldigini dile getiren filmin yapimci ve senaristi Fatih Zaman filmin çok güzel bir hikayesi oldugunu söyledi.

Zaman "2013 yilinda radyo programi yaptigim zaman, bir arkadasimiz yayina baglanmisti. Bana ’Maviyi anlatir misiniz?’ diye sormus, ben de kendisine ’Mavi gökyüzüdür, mavi denizdir’ demistim. Bir de ’umudun rengidir degil mi’ diye sordugunda ise ’evet’ demistim. Bana, ’ben görme engelliyim, umudun rengini merak ediyorum, gözlerimin açilacaginin umudunu tasiyorum’ dedikten sonra kendisini radyo programima davet edip ona bir gün sinema filmi çekecegimi ve adinin da ’Bana Maviyi Anlat’ olacagini dile getirmistim" dedi.



Ticari degil Festival odakli bir film

Filmi ticari degil festival odakli çektiklerini söyleyen Zaman, "Uluslararasi tüm festivallere gidecegiz. Birçok ülkeden davet aldik. Cannes Film Festivali, Berlin Film Festivali ve Tokyo Film Festivali gibi birçok festivalde boy gösterip ülkemizi temsil edecegiz. Bu proje dünyada ilk olan bir proje. Bu filmde isitme engelliler, down sendromlular, görme engelliler ve MS hastalari oynadi. Aramizda o kadar güzel bir uyum oldu ki, biz aslinda onlarin neler yapabileceklerini gösterdik" seklinde konustu.

Güzel duygularla filmin çekimlerine basladiklarini anlatan yönetmen Cemile Kirmizi Karadas ise "Filmi çekmeden önce ’Görme ve isitme engellilerle nasil iletisim kurulur?’ arastirmaya basladim. Isaret dilini ögrendim. Benim oyuncularimin algilari açik oldugu için beni çok iyi anliyorlardi. Ben onlardan çok sey ögrendim, onlar da benden çok sey ögrendiler. Bundan sonra insallah baska filmlerde de engellileri görürüz. Bütün engellilerin oyuncu olabileceklerini kanitladik. Ben bu filmin çok ödül getirecegini düsünüyorum" diye konustu.



Filmin basrollerini görme ve ve isitme engelli bireyler oynadi

Filmin görme engelli basrol oyuncusu Ayse Tezgit, böyle bir projede ilk kez bulundugunu söyleyerek "Engelimden dolayi hiçbir zorluk çekmedim. Baslarda hiç oyunculuk tecrübem olmadigi için zorlandim ama daha sonra çok alistim. Filmleri normal bir sekilde dinliyordum ancak filmde oynadiktan sonra bakis açim degisti. Oyunculuk çok zormus ama basladim bir kere, birakabilir miyim bilmiyorum, teklif gelirse düsünürüm" diye konustu.

Bir filmde oynamanin çocukluk hayali oldugu söyleyerek sözlerine baslayan filmin isitme engelli basrol oyuncusu Berk Aydin ise söyle konustu:

"Çok sevindim ve mutlu oldum. Filmin çekimleri basladiginda çok heyecanliydim ancak daha sonra alistim. Çekimler bittikten sonra ise çok üzüldüm."
Kaynak: İHA