Bahçesehir Üniversitesi, TÜBITAK Endeksinde 14 Sira Birden Yükseldi

Mütevelli Heyeti Baskanligini Enver Yücel’in yaptigi Bahçesehir Üniversitesi (BAU), TÜBITAK tarafindan yayimlanan 2022 yili Girisimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde, 14 basamak yükselerek 24’üncü sirada yer aldi.

Bahçesehir Üniversitesi, TÜBITAK Endeksinde 14 Sira Birden Yükseldi
Türkiye’deki üniversitelerin girisimcilik ve yenilikçilik performanslarinin degerlendirildigi, TÜBITAK tarafindan yayimlanan Girisimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi, bu yil, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank tarafindan kamuoyu ile paylasildi. Ögretim üyesi sayisi 50’nin üzerinde olan 192 üniversitenin incelendigi endekste, geçen yil 38. sirada yer alan Bahçesehir Üniversitesi, bu sene 24’üncü siraya yükselerek büyük bir basariya imza atti.

Dört konu basligi altinda 23 göstergeye göre siralandilar

TÜBITAK öncülügünde yürütülen 192 üniversiteden toplanan 1 milyon hücrelik veri setinin degerlendirildigi endekse, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, YÖK, Savunma Sanayii Baskanligi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Hazine ve Maliye Bakanligi, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TENMAK, TÜBA, Avrupa Birligi Egitim ve Gençlik Programlari Merkezi Baskanligi ve üniversitelerin de aralarinda bulundugu 287 kurum katkilarini sundu. Üniversiteler, endekste, “bilimsel ve teknolojik arastirma yetkinligi”, “fikri mülkiyet havuzu”, “is birligi ve etkilesim” ile “ekonomik katki ve ticarilesme” olmak üzere 4 konu basligi altinda 23 göstergeye göre siralandi. Bakan Varank, törende yaptigi konusmada üniversitelerin, girisimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelismesinde en önemli basamak oldugunu vurguladi.

BAU, en girisimci 50 üniversite içinde yer aldi

Girisimcilik, inovasyon, start-up kültürünü kurulusundan bu yana benimseyen, MIT ve Harvard üniversitelerinin ortasinda, Google, Amazon ve Facebook’a komsu olan ABD’nin egitim, finans ve teknoloji merkezi olan Boston’da Yenilik ve Girisimcilik Merkezi bulunan Bahçesehir Üniversitesi, bu yilki basarisiyla endekste toplamda 48.73 puan alarak en girisimci 50 üniversite içinde yer almis oldu.

“Ülkemize ve uluslararasi kalkinmaya katki saglayan bir üniversite olma hedefimizde ilerliyoruz”

Rektör Prof. Dr. Sirin Karadeniz, üniversite olarak elde ettikleri basariyla ilgili olarak, “Üniversitemizin 2020-2023 stratejik plani içinde ana hedefler arasinda ‘Bahçesehir Üniversitesi’nin girisimcilik ekosistemini yeniden tasarlamayi’ ilk üç hedefimiz arasinda almistik. Bunun sonuçlarini siralamada ekonomik ve toplumsal faydaya katki boyutunda yükselisimiz ile açikça görüyoruz. Özellikle arastirma çiktilarinin ticarilesmesi ile topluma yenilikçi ürün ve hizmet sunan akademik girisimcilerimizin katkilari öne çikiyor. Bundan sonrasinda da ekonomik ve toplumsal katki boyutunda BAU ögrenci ve mezunlarinin kurdugu sirketlerin aldigi yatirimlar ile üniversitemizin yükselisinin devam edecegini öngörüyoruz. Yatirim alan Türk girisimcilerinin global pazara açilmasi amaci ile üniversitemizin girisimcilik operasyonlarini yürüten merkezi BAU Hub, uluslararasilasma programlari yürütüyor. Örnegin Belçika’da Leuven Teknopark’da girisimcilik ve inovasyon merkezimize ek olarak BAU BUG Lab Tekmer ile dijital oyun girisimleri için de Berlin’de programlar gelistiriyoruz. Ülkemize ve uluslararasi kalkinmaya katki saglayan bir üniversite olma hedefimizde emin adimlarla ilerledigimizi belirtmek isterim. Emegi geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Kaynak: İHA