Iran'da Basörtüsü Kuralini Ihlal Edenler Kameralarla Tespit Ediliyor

Iran Emniyet Genel Müdürlügü, ülkede yasal zorunluluk olan basörtüsü kullaniminin ihlal edilmemesi için basörtüsü takmayan kadinlarin kamera sistemleri ile tespit edilerek, kendilerine yasal uyari mesaji gönderildigini duyurdu.



Iran’da basörtüsü zorunlulugunun ihlal edilmemesi için yeni bir uygulama getirildi.

Iran Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada, yasal zorunluluk olan basörtüsü kullanimina uyulmasi ve halk arasinda gerginlik ve saldirilarin önüne geçilebilmesi amaciyla basörtüsü takmayan kadinlarin kamera sistemleri ile tespit edilerek, kendilerine yasal uyari mesaji gönderildigi belirtildi. Gönderilen uyari mesajinda kadinlarin basörtüsü takmadiklarina iliskin görüntülerin tarih ve konumlari ile birlikte paylasildigi belirtildi.

"Polis, yasalara aykiri hiçbir ferdi ve toplumsal eyleme göz yummayacaktir"

Açiklamada, "Basörtüsü kanununu ihlal ettikleri ve kamusal iffeti bozduklari tespit edilenlere konum ve tarih belirtilerek belgeleri ile birlikte uyari mesaji gönderiliyor. Polis, aile mahremiyetinin ve degerlerin korunmasi, toplumsal sagligin desteklenerek vatandaslarin huzurunun tesis edilmesi için yasalara aykiri hiçbir ferdi ve toplumsal eyleme göz yummayacaktir. Polis kamusal huzuru bozan her eyleme karsi kanunun gerektirdigini yerine getirecektir" ifadeleri kullanildi.

Esnaf ve is yeri sahiplerinin de uyarildigi açiklamada, kilik kiyafet yasasinin uygulanmasinin ciddiyetle takip edilmesi istendi.

Uyari mesajinin içerigi

Polis tarafindan basörtüsü takmayan kadinlara gönderilen uyari mesajinda basörtüsü kuralinin ihlal edildigi belirtilerek, "Islami ceza kanununa aykiri davrandiginiz ve basörtüsü yasasini ihlal ettiginiz tespit edilmistir. Bu size uyari olarak gönderilen mesajdir. Basörtüsü yasasini ihlal etmeye devam etmeniz durumunda hakkinizda yasal islem baslatilacaktir" ifadelerine yer veriliyor.

Öte yandan Iran Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan ocak ayinda yapilan açiklamada, araçlarinda zorunlu basörtüsü kurali ihlal edilen araç sahiplerinin telefonlarina uyari mesaji gönderilmeye baslandigi duyurulmustu. "Aracinizda basörtüsü kurali ihlal edilmistir" seklindeki uyari mesaji uygulamasinda, ihlalin devam etmesi halinde araç sahiplerinin emniyete çagirilacagi belirtilmisti.

Ayrica sosyal medyada bazi Iranli kadinlarin basörtüsü kurallarina uymadigi ve umuma mahsus alanlarda basörtüsüz bir sekilde dans ettigi videolar paylasilmis ve birçok isletme zorunlu basörtüsü kurallarina uyulmadigi gerekçesiyle kapatilmisti.
Kaynak: İHA