Meyve Üreticilerine Ilkbahar Uyarisi

Havalarin isinmasi ile birlikte meyve bahçelerinde bakim, budama ve zirai mücadele dönemine girildigini hatirlatan Akdagmadeni Ziraat Odasi Baskani Eyyüp Elmali, bu dönemin üretim için iyi degerlendirilmesi gerektigini söyledi.

Meyve Üreticilerine Ilkbahar Uyarisi
Akdagmadeni Ilçesinde meyve bahçelerinin bakim ve budamalarinin aksatilmadan yapilmasi, kurumus ve hastalikli dallarin budanmasi konusunda üreticileri uyaran Akdagmadeni Ziraat Odasi Baskani Elmali, “Zamaninda yapilan budama ile meyve agaçlarinin büyüklügü ve dallarin sikligi kontrol altina alinir. Böylece agaçlarin kisa sürede meyve vermesi saglanmis olur. Dengeli düzgün bir budama ile meyve iriligi ve meyve kalitesi de arttirilir. Günes isigindan agacin iyi bir sekilde faydalanmasi saglanarak agacin havalanmasi saglanir. Hastalikli ve kuru dallar alinarak zirai mücadeleye yardimci olunur. Verimden düsen agaçlar, budama ile gençlestirilerek yeniden verimli agaçlara dönüsmeleri saglanir. Bu baglamda agaç budama islemi bu konuda tecrübeli kisiler tarafindan bilinçli yapilmalidir.” dedi.

Bölgede meyve agaçlarini budamak için en uygun dönemin ilkbahar oldugunu ve meyve bahçelerinde görülen hastalik ve zararlilarla mücadeleye de deginen Elmali, “Yagisli ilkbahar dönemlerinde meyve bahçelerinde verim kayiplarina neden olan bazi hastaliklar, ilk bulasmalar bu dönemde olusuyor. Bu hastaliklardan dolayi ürünlerde verim kaybi yasayan üreticilerimizin bu bahçelerde simdiden önlem olarak ’bordo bulamaci’ uygulamasini yapmalarini tavsiye ediyoruz.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA