Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Mescid-I Aksa'nin Kutsiyetine Saldirilar Kabul Edilemez'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Mescid-i Aksa’nin kutsiyetine ve ibadet edenlere yapilan bu saldirilar hiçbir sekilde kabul edilemez. Israil yönetiminin, Harem-i Serif’teki tarihi statükoya ve tüm ibadet yerlerinin kutsiyetine saygi göstermesini bekliyoruz’’ dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Mescid-I Aksa'nin Kutsiyetine Saldirilar Kabul Edilemez'
Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik ile beraber ’Saray Engelsiz Yasam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Engelsiz’ Iftar Bulusmasi Programi’na katildi.

Burada bir konusma yapan Oktay, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in selamlarini ve muhabbetlerini iletti. ‘Toplumumuzun tüm kesimlerini tüm islevleriyle hayatinda içinde tutmak, hep birlikte omuz omuza ileriye yürümek zorundayiz’ diyen Oktay, “Bir ülkenin insanlari, kadiniyla erkegiyle, genciyle yaslisiyla, engellisiyle engelsiziyle ayni bedenin uzuvlari gibi ayrilmaz bir bütündür. Toplumumuzun tüm kesimlerini tüm islevleriyle hayatin içinde tutmak, hep birlikte omuz omuza ileriye yürümek zorundayiz. Bu amaçla engelli kardeslerimizin hayatin her alaninda var olabilmelerini saglamak için çok önemli çalismalar yürüttük. Önce, önyargilari ve bunlardan kaynaklanan yanlis kabulleri, davranislari, uygulamalari, hatta kavramlari degistirmekle ise basladik. Sosyal politikalarimizin merkezine yerlestirdigimiz “hak temelli” yaklasimi, engellilerimize de tesmil ettik. Yaptigimiz hiçbir isi, sagladigimiz hiçbir imkâni lütuf seklinde görmedik, tam tersi hak teslimi olarak kabul ettik" diye konustu.



"Engellilerimize sagladigimiz hizmetler kesintisiz sürecektir"

6 Subat’ta Türkiye’nin deprem felaketiyle karsi karsiya kaldigini ve ilk islerden birinin bölgedeki engelli vatandaslarla ilgilenmek oldugunun altini çizen Oktay, "Deprem haberini aldiktan sonra yaptigimiz ilk islerden biri, bölgedeki engelli vatandaslarimizla ilgilenmek oldu. Yatili kurumlarimizda kalan engellilerimizi, hemen diger illere tasiyarak, güvende kalmalarini sagladik. Hastanelerde tedavi gören binin üzerinde engelli vatandasimiza ulasarak, sosyal yardim ve sosyal hizmet ihtiyaci olanlari devletimizin semsiyesi altina aldik. Yurtlarda, otellerde, geçici barinma alanlarinda kalan depremzedelerimizi ziyaret ederek, bakima ihtiyaci olan engelli insanlarimizi belirleyip, yatili kurumlarimiza yerlestirdik. Engelli ve yasli vatandaslarimizin gida, giyim, ilaç, cihaz gibi ihtiyaçlarini karsilayacak bir sistem kurduk. Agir engelli bakimi ve evde bakim yardimlarini aksatmadan ödedik. Deprem bölgesinin tamaminda hizmet veren psiko-sosyal destek ekiplerimizle, bu zorlu günlerinde insanlarimiza yanlarinda oldugumuzu hissettirdik. Insallah, deprem bölgesinde hayat tamamen normale dönene kadar, gerek engellilerimize sagladigimiz hizmetler, gerek diger destek hizmetleri kesintisiz sürecektir" diye konustu.



"Mescid-i Aksa’nin kutsiyetine saldirilar kabul edilemez"

Mescid-i Aksa’da yasanilanlarin yürekleri dagladigini hatirlatan Oktay sözlerini su sekilde sürdürdü:

"Israil güvenlik güçlerince teravih namazinin ardindan Mescid-i Aksa’ya düzenlenen baskinda, aralarinda çocuk ve kadinlarin da bulundugu yüzlerce Filistinli yaralanmis ve gözaltina alinmistir. Ayni zamanda Kible Mescidi’nin binasi hasar görmüstür. Israil güvenlik güçlerinin Kible Mescidi’nde orantisiz bir güçle müdahale ettigini gördügümüz, insan onurunu rencide eden görüntüler vicdanlarimizi bir kez daha yaralamistir. Mescid-i Aksa’nin kutsiyetine ve ibadet edenlere yapilan bu saldirilar hiçbir sekilde kabul edilemez. Israil yönetiminin, Harem-i Serif’teki tarihi statükoya ve tüm ibadet yerlerinin kutsiyetine saygi göstermesini bekliyoruz. Israil güvenlik güçlerinin isgal altindaki Filistin topraklarinda operasyonlarini artirdigi ve tüm bölgede gerilimin tirmandigi bir dönemde, asirilik yanlisi Yahudi gruplarin tahriklerinin önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alinmasi elzemdir. Türkiye, bugüne kadar oldugu gibi, bundan sonra da mazlum Filistin halkinin yaninda yer almaya devam edecektir. Filistinli kardeslerimizin ibadet özgürlügünün ve kutsal mekanlarimizin korunmasi için her tür çabayi göstermeyi sürdürecegiz.”

“Deprem anindan itibaren kuruluslarimizdan ilk bilgileri aldik”

Bakan Yanik ise, Türkiye’nin 6 Subat Pazartesi günü üst üste yasadigi 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki 2 depremle sarsildigini ifade ederek söyle konustu:

"Felaketten 11 ilimizde 13,5 milyon vatandasimiz dogrudan etkilendi. Asrin felaketi olarak nitelendirdigimiz bu depremlerde hayatini kaybeden vatandaslarimiza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakinlarina ve yüce milletimize sabir, yaralilarimiza da acil sifalar diliyorum. Depremin ilk oldugu andan itibaren hizli bir sekilde deprem bölgesindeki engelli ve yasli kuruluslarimiz ile iletisime geçerek ilk durum bilgisini aldik. Hemen akabinde kuruluslarimizdan hizmet alan bin 333 engellimizi farkli illerdeki yatili kuruluslarimiza tedbiren ivedilikle tasidik. Deprem bölgesinde çadirlarda, konteyner kentlerde barinan engelli ve yasli vatandaslarimizdan profesyonel bakima ihtiyaci olanlarin tespit edilmesi amaciyla ekiplerimiz sahada çalismalar yapti, yapmaya da devam ediyor. Bu kapsamda, dün itibariyla profesyonel bakima ihtiyaci olan 954 engelli vatandasimizi kurumlarimiza yerlestirdik. Sadece deprem bölgesi degil deprem bölgesi disinda da KYK’ya bagli yurtlara, misafirhanelere ve otellere yerlesen vatandaslarimizi ziyaret ederek sosyal inceleme yapiyoruz. Sosyal inceleme neticesinde profesyonel bakim ihtiyaci olan engelli vatandaslarimizi ivedi bir sekilde yatili kuruluslarimiza yerlestiriyoruz. ’Hayatin her alaninda Sayin Cumhurbaskanimizin riyasetinde 20 yildir bu kadirsinas millete hizmet üretme yarisinda olan AK Parti hükümetleri, yine milletimizin teveccühü ile 15 Mayis sabahi bu hizmet zincirine bir halka daha ekleyecek.”

Iftar programindan sonra Yerleskede bulunan engelli bakim evlerinden birini ziyaret eden Oktay burada bulunan engelli vatandaslarla sohbet etti.
Kaynak: İHA