Binlerce Yavru Balik Izmit Körfezi'ne Salindi Açiklamasi Adim Adim Izlenecekler

Izmit Körfezi’nde balik popülasyonunu arttirma çalismalari çerçevesinde 6 bin balik yavrusu denize birakildi. Baliklar üzerlerindeki çipler vasitasiyla adim adim izlenebilirken, büyüme süreçleri de gözlenebiliyor. 2017’den bu yana düzenlenen baliklandirma çalismasinda Izmit Körfezi’ne birakilan toplam balik sayisi 42 bin oldu.

Binlerce Yavru Balik Izmit Körfezi'ne Salindi Açiklamasi Adim Adim Izlenecekler
Çevre yatirimlarina agirlik veren ve Izmit Körfezi’nin çevresini ileri derecede biyolojik aritma tesisleriyle çeviren Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, balik türlerinin zenginlestirilmesi, biyolojik çesitliligin devami ve halkin denizden daha fazla istifade etmesi için Izmit Körfezini Baliklandirma Projesini baslatmisti. Izmit Körfezinden alinan kalkan, levrek ve çupra türlerinden anaç baliklar Trabzon Su Ürünleri Merkez Arastirma Enstitüsü ile Akdeniz Su Ürünleri Arastirma Üretme ve Egitim Enstitüsünde çogaltildi. Anaç baliklardan elde edilen yavrular 2017 yilinda Izmit Körfezi’ne salinmaya basladi.

Daha önce Kocaeli’nin birçok farkli sahilinden 36 bin yavru baligi Izmit Körfezi’ne salan Büyüksehir, bugün de 6 bin yavru baligi Dilovasi Tavsancil sahilinde düzenlenen tören ile Izmit Körfezi’ne saldi. Böylelikle 2017 yilindan bu yana 42 bin yavru balik deniz ile bulusmus oldu. Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin’in talebi üzerine törene katilan çocuklarin hepsi bir yavru baligi denize birakti. Baskan Büyükakin da, törene katilan Dogal Yasam ve Çevre Belgeselcisi Savas Karakas ile birlikte birer yavru baligi deniz ile bulusturdu.

"Bugüne kadar çok güzel hizmetler yaptik"

Dilovasi Belediye Baskani Hamza Sayir, "Ilçemiz bir sanayi kenti, ilçemiz tarih kenti, ilçemiz ayni zamanda bir kültür kenti. Bugüne kadar çok güzel hizmetler yaptik. Bakanligimiz sayesinde, Kocaeli Büyüksehir Belediyemiz sayesinde çok güzel hizmetler aldik. Bunlari saymakla bitiremeyiz. 50 ve üzeri onlarca eser var. Bu hizmetlerden dolayi bize abilik yapan Büyüksehir Belediye Baskanimiza, milletvekillerine, bakanlarimiza tesekkür ediyorum" dedi.



"Emek verip kosturuyoruz"

"Dilovasi benim sahsi meselemdir" diyen Baskan Tahir Büyükakin, "Dilovasi zaman zaman hava kirliligi ve saglik sartlari ile hatirlanir oldu. Bizde Dilovasi’ni yasanabilir bir yer yapmak için elimizden gelen her seyi yapmaya ant içtik. Söz verdik. ’Dilovasi’na her sey yakisir’ dedik. ’Kömürcüler OSB’yi kapatacagiz’ dedik, kapattik mi? Kapattik. Ne söz verdiysek yaptik. ’Hastane yoluna daha rahat erisilsin’ dedik. ’Vadinin içerisinden viyadük yapacagiz’ dedik ve suan viyadük yapiliyor. Altyapisindan üstyapisina ne lazimsa Hamza Baskan ne dediyse, degerli ilçe baskani bizden ne rica ettiyse, milletvekili adayimiz degerli kardesimiz Gülay Hanim bizden ne istediyse onlari tek tek hayata geçirmek için emek verip kosturuyoruz" diye konustu.



"Bu baliklar takip ediliyor ve üzerinde çipler var"

Projeyi bilgisi olmadan elestirenlere tepki gösteren Baskan Büyükakin, "Biz bu projeyi yillardir Tarim Bakanligimiz ve TAGEM ile birlikte yürütüyoruz. Bu baliklar takip ediliyor ve üzerinde çipler var. Balikçilarimiz ile temas halindeyiz. Onlar bu baliklari belli bir büyüklüge ulastiktan sonra yakaladiklarinda o baliklarin bilgilerini bize geri dönüs yapiyorlar. Adim adim takip ediyoruz. Denizin neresine biraktik, sonra nereye gittiler, göç yollari neresi, nerede yumurtluyorlar, kaç ay da ne kadar büyüyorlar bunlari biz sürekli olarak takip ediyoruz. Biz bu denizin içerisinde ne var ne yok sürekli bakiyoruz. Çünkü deniz bizim için Mavi Vatan. Bu denizi korumak için 23 aritma tesisi yaptik. Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, aritmada Marmara’nin lideri. Neden bunu yapiyoruz denize bir sey olmasin diye. Uçagimizla gemileri denetliyoruz, gözlerinin yasina bakmadan cezalar kesiyoruz" seklinde konustu.



"Türkiye’de örnek bir proje yürütüyoruz"

Suana kadar 6 kez denize balik saldiklarini belirten Baskan Büyükakin, "Denize levrek, çipura, kalkan baligi saldik. Takibini de TAGEM ile birlikte yaptik. Türkiye’de örnek bir proje yürütüyoruz. Bu projeyi 2007 yilindan bu yana yapiyoruz. Sonra da denizi izlettiyoruz, deniz içerisindeki biyoçesitlilik artiyor mu? Balik türleri artiyor mu? Bunlari ayrica da yayinliyoruz. Fener baligindan yunusuna kadar artik çesit çesit baliklar burada görülmeye basladi" ifadelerini kullandi.

Törene katilanlar

Yavru baliklarin denize salma törenine Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Dilovasi Kaymakami Dr. Metin Kubilay, Dilovasi Belediye Baskani Hamza Sayir, Dogal Yasam ve Çevre Belgeselcisi Savas Karakas, Dilovasi AK Parti Ilçe Baskani Ilhan Yildirim, AK Parti Kocaeli Milletvekili Adayi Gülay Artut, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Gökmen Mengüç, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, vatandaslar, ögrenciler ve basin mensuplari katildi.

Kaynak: İHA