AB Üyesi 5 Ülke, Ukrayna'dan Bazi Gida Ürünlerinin Ithalatina Getirdigi Yasagi Kaldirmak Için Anlasti

Ukrayna’dan bazi gida ürünlerinin ithalatini yasaklayan Avrupa Birligi (AB) üyesi Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya, kisitlamalarin kaldirilmasi için Avrupa Komisyonu ile prensipte anlasti.

Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya, Ukrayna’dan bazi gida ürünlerinin ithal edilmesine yönelik getirdikleri yasak kararinda geri adim atti. Avrupa Birligi (AB) Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, Avrupa Komisyonu’nun AB üyesi 5 ülke ile Ukrayna’dan gida ithalatina yeniden izin verilmesine iliskin prensipte anlasmaya vardiklarini duyurdu. Dombrovskis, "Anlasma, Polonya, Slovakya, Macaristan ve Bulgaristan’in tek tarafli olarak yasagi kaldirmasini içerecek. AB üyesi 5 devlete çiftçiler için 100 milyon euroluk bir destek paketi saglanacak. AB üyesi ülkelerdeki ve Ukrayna’daki çiftçileri korumak için harekete geçtik" ifadelerini kullandi.

Ne olmustu?

AB ülkeleri, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin ardindan belirli ürünlerin miktar kisitlamasi, gümrük ve resmi denetimler olmadan Ukrayna’dan ithal edilmesine onay vermisti. Bulgaristan Tarim Bakani Jawor Geczew, geçtigimiz günlerde özellikle Bulgaristanli tahil üreticilerinin zor durumda oldugunu, satilmamis mahsulle dolu olan depolarda yeni mahsule yer olmadigini belirterek, sadece bu üreticilerin zararinin 1 milyar euroyu buldugunu söylemisti. AB ülkelerinden Polonya, Macaristan ve Slovakya da geçtigimiz günlerde Ukrayna’dan tarim ve gida ürünlerine 30 Haziran’a kadar yasak getirmisti. Polonya ve Macaristan kendi çiftçilerini korumak için böyle bir karari aldiklarini açiklarken, Slovakya ise Ukrayna’dan ithal edilen tahilin laboratuvarlarda yapilan incelemesinde standartlarin üzerinde pestisit maddesi tespit edilmesinin ardindan yasak karari almisti.
Kaynak: İHA