Sudan'daki Ingiliz Diplomatlar Ve Ailelerinin Tahliyesi Tamamlandi

Ingiltere Basbakani Rishi Sunak sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "Birlesik Krallik Silahli Kuvvetleri, Ingiliz diplomatlar ve ailelerinin Sudan’dan tahliyesini hizli bir sekilde tamamladi" ifadelerini kullandi.

Sudan’da ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasinda 15 Nisan’da baslayan çatismalar devam ederken, ABD ve Fransa’nin ardindan Ingiltere de Sudan’daki diplomatlarinin tahliyesi için harekete geçti. Ingiltere Basbakani Rishi Sunak sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Sudan’daki diplomatlarin ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandigini duyurdu. Tahliyelerin Birlesik Krallik Silahli Kuvvetleri tarafindan çok hizli bir sekilde gerçeklestigini belirten Sunak, "Diplomatlarimizin bagliligini ve bu zorlu operasyonu yürüten askeri personelin cesaretini takdirle karsiliyorum. Sudan’da akan kanin durmasi ve ülkede kalan Ingiliz vatandaslarinin can güvenliginin saglanmasi için her yolu aramaya devam ediyoruz. Sivillerin çatisma bölgelerini terk etmesini saglamak için taraflari silahlarini birakmaya ve acil bir insani ateskes uygulamaya çagiriyorum" dedi.

Ingiltere Disisleri Bakani James Cleverly de sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, en büyük önceliklerinin Ingiliz vatandaslarinin güvenliginin saglanmasi oldugunu söyledi.

Cleverly, Sudan’daki Ingilizlere evlerindeki siginaklarda kalma ve nerede bulunduklarini Ingiltere Disisleri Bakanligi’na bildirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Fransa ve ABD de tahliye etmisti

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD’nin Hartum Büyükelçiligi’ndeki diplomatik operasyonlarin geçici olarak askiya alindigi belirtilerek, "Güvenliginden sorumlu oldugumuz tüm ABD personeli ve bakmakla yükümlü olduklari kisiler güvenli bir sekilde ülkeden tahliye edildi. Büyükelçiliklerimizden birindeki operasyonlari askiya almak her zaman zor bir karar ancak personelimizin güvenligi bizlerin ilk sorumlulugu. Sudan Silahli Kuvvetleri ile Hizli Destek Kuvvetleri arasindaki çatismanin artmasinin ardindan ortaya çikan güvenlik sorunlari nedeniyle bu geçici karari aldik. Çatisma, çok sayida sivilin ölümüne ve yaralanmasina neden oldu. Ayrica çatismalarda altyapi büyük hasar gördü. Tüm bunlar göz önüne alindiginda büyükelçilik personelimiz için kabul edilemez riskler olustu. ABD Silahli Kuvvetlerini ve hükümet genelinde tahliye çalismalarini yürüten ekipleri alkisliyorum" ifadeleri kullanilmisti.

Fransa Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise Sudan’daki taraflar arasinda artan gerilimin ardindan ülkedeki Fransizlar ve diplomatik personel için "hizli tahliye operasyonu" baslatildigi kaydedilmisti. Tahliye çalismalarina Avrupali ve müttefik ülkelerin vatandaslarinin da dahil edilecegi belirtilmisti.

Ateskes ihlal ediliyor

Ordu ve RSF arasinda yardimlarin ulastirilmasi ve tahliyeler için ilk kez 18 Nisan’da 24 saatlik ateskes ilan edilmis, ancak her iki taraf da ateskesi ihlal etmisti. 19 Nisan’da yerel saatle 18.00’de ikinci kez 24 saatlik ateskes karari verilmis, taraflar ateskese uyacaklarini açiklarken, farkli noktalardan patlama ve silah sesleri yükselmisti. RSF, son olarak 21 Nisan’dan itibaren Ramazan Bayrami ve sivillerin tahliyesi için 3 günlük ateskes çagrisinda bulunmustu.

Askeri yönetim RSF’nin orduya katilmasini istiyor

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderligindeki ordu ile konseyin baskan yardimcisi Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafindan yönetilen RSF arasinda çatismalar baslamisti. El-Burhan, isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, RSF’nin basindaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor.
Kaynak: İHA