Edirne'de Sultan 2. Bayezid Külliyesi Ziyaretçilerin Ilgisini Çekiyor

Osmanli Imparatorlugu’na yüzyila yakin payitahtlik yapmis Edirne’de bulunan Sultan 2. Bayezid Külliyesi Saglik Müzesi, son yillarda yerli ve yabanci turistlerin en çok ilgisini çeken mekânlardan biri haline geldi.

Edirne'de Sultan 2. Bayezid Külliyesi Ziyaretçilerin Ilgisini Çekiyor
Osmanli Imparatorlugu darüssifasini günümüzde yasatan Saglik Müzesi, bu yönüyle de tek olmasi ziyaretçilerinin oldukça dikkatini ve ilgisini çekiyor.

Osmanli Imparatorlugu’nun önemli külliyelerinden biri olan ve Sultan 2. Bayezid tarafindan 1488 yilinda Edirne’de yaptirilan külliyenin içinde yer alan darüssifa ve hemen bitisigindeki tip medresesi, tarihin en önemli egitim ve saglik kurumu oldugunu gösteriyor.

Saglik Müzesi’nde darüssifanin aslina uygun sekilde mankenlerle canlandirilarak müzede yer almasiyla adeta gelen ziyaretçiler tarihe taniklik ediyor. Ayrica dünyanin en prestijli müzecilik ödüllerinden biri olarak kabul edilen Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü’nü 2004 yilinda kazanarak, Türkiye’de bu ödülü almis iki müzeden biri olma basarisi elde etmistir.

Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Saglik Müzesi, çok önemli bir basari örnegi olarak hem kültür hem de tip tarihindeki yerini korumayi sürdürüyor. Döneminin en önemli, saglik, sosyal, egitim ve dini kurumlarindan biri olan Külliye; hastane, tip medresesi, cami, misafirhane, imaret, hamam ve köprü gibi çok sayida birimden olusuyor.

Külliyenin mutfaginda hayirseverlerin yardimlariyla ziyaretçilere yemek ikramlari yapilmaya devam ediliyor. Külliyeye gelen ziyaretçiler, müzeyi görmenin mutlulugunu yasiyor.

“Birçok ziyaretçi ülkemizden ve yurt disindan bizi ziyaret etmeye devam ediyor”

Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Saglik Müzesi Müdürü Ögretim Görevlisi Ruhi Pehlivancik, tarihte ilk defa 4 duvar içerisinde bir sifa külliyesinin dizayn edildigini belirterek, “Külliyemiz Darüssifasi, medresesi, tabhaneleri, imareti ve misafirhanesiyle bütüncül bir külliye konseptine sahip. Darüssifanin da içinde bulundugu ve burada çalisacak hekimlerin hemen yan tarafindaki medresede yetistirildigi, çalisan personelin yemek yiyebilecegi imaretin oldugu hasta yakinlarinin gelip kalabilecegi misafirhanelerin oldugu bir kompleks, külliye buraya dizayn edilmistir. Dolayisiyla 4 duvar içerisinde ana hizmetleri sifaya odaklanmasi, bu açidan tek örnektir. Kiyasla daha önceki darüssifalara baktigimizda genelde kare, dikdörtgen yapilar karsimiza çikiyorken, burada artik poliklinik ve yatakli hastane kisminin birbirinden ayrildigi yepyeni bir mimari model karsimiza çikiyor. Birçok ziyaretçi ülkemizden ve yurt disindan bizi ziyaret etmeye devam ediyor” dedi.

Bu yilin ilk 3 ayi içerisinde yaklasik 25 bin ziyaretçi agirladiklarini ifade eden Pehlivancik, “Edirne Islami yapilari ve kültürel yapilaniyla zengin bir kenttir. Ayrica burada ihtiyaç sahiplerine ve gelen ziyaretçilere yemek veren bir imaretimiz, mutfagimiz var. Hem bu imaret gelenegini yasatmak istiyoruz hem de yardimlasma ve hosgörüyü devam ettirmek istiyoruz. Burada sadece müzecilik faaliyetleri degil, müzede yillardir yaptigimiz birçok etkinlik ile gelen ziyaretçilerimize kendi kültürümüzü medeniyetimizi bu sekilde aktarmaya gayret ediyoruz” diye konustu.



“Edirne zaten tarih ve kültür sehri”

Istanbul’dan geldigini belirten vatandaslardan Okan Kiliç, 2. Beyazit Külliyesi’ni çok merak ettigini vurgulayarak, "Osmanli Imparatorlugu için çok önemli bir yer. Esimle oglumla buralari çok merak ediyorduk. Selimiye Camii ve Üç Serefeli Camii’ni gezdik. Oglum da tip fakültesi ögrencisi oldugu için özelikle sifahaneyi çok merak ediyordu. Gezip gördük, çok güzel bir tarihi burada yasadik. Tarihimizle ilgili bilgiler çok ögretici ve egitici oldugundan dolayi bütün insanlarin bu sekilde ülkemizdeki tarihi yerleri görüp kültürümüzü ögrenmesi çok önemli” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA