Bulgaristan'daki Erken Genel Seçim Için Sandiga Kostular

Bulgaristan’daki erken genel seçim için Kocaeli’de yasayan çift pasaportlu vatandaslar da oy kullanmak üzere sandiklara gitti. Toplam 9 sandik kurulan Kocaeli’de aksam 20.00’ye kadar oy verme islemleri devam edecek.

Bulgaristan'daki Erken Genel Seçim Için Sandiga Kostular
Bulgaristan’da hükümet kurma çalismalarinin basarili olamamasi neticesinde 2 Nisan’da erken genel seçim karari alinmisti. Son 2 yilda 5. genel seçime giren Bulgaristan için Kocaeli’de 9 sandik kuruldu. Çifte pasaportu olan vatandaslar, sabah saatlerinden itibaren oy kullanmak için sandiklara gitti. Çayirova ve Gebze’de 2’ser, Derince, Darica, Körfez, Izmit ve Karamürsel’de 1’er sandik kuruldu. Kocaeli’de çifte pasaport sahibi yaklasik 10 bin vatandasin bir kismi okullarda oy kullanirken, bir kismi ise Bulgaristan’a giderek oy kullanmayi tercih etti. Oy kullanma islemlerinin aksam 20.00’ye kadar devam edecegi belirtildi.

"Seçmen üzerinde bikkinlik vermis durumda"

Balkan Türkleri Dernegi Onursal Baskani Bayram Çolakoglu, son kurulan hükümetin 6 ay kadar ömrü oldugunu ve seçmenlerde de üst üste seçim olmasindan ötürü bikkinlik oldugunu belirti. Çolakloglu, "Bulgaristan’da son 2 yilda 5. genel seçim. Cumhurbaskanligi seçimlerinin iki turlu halini de ilave edersek 7. genel seçim. Bu gerçekten seçmen üzerinde bir bikkinlik vermis durumda. Son kurulabilen hükümetin 6 ay kadar ömrü oldu, ondan sonra hükümet yikildi. Geçen yil, 2022’nin ekim ayinda yapilan seçimlerden sonra hükümet kurulamadi. Cumhurbaskani hükümetin kurulmasi için ciddi bir gayret sarf etti. Biraz da agirdan aldi. Uzlastirma kültürünü devreye sokmaya çalisti fakat yine de kurulamadi. Kocaeli’de yasayan çift pasaportlu Bulgar vatandaslari yaklasik 10 bine yakin. Onlar da Gebze, Karamürsel, Çayirova, Izmit, Derince ve Körfez’de kurulan sandiklarda oy kullanabiliyor. Su an için sandik sayisi yeterli görünüyor. Gebze ve Çayirova’da daha yüksek bir yogunluk var. Çünkü orada göçmen konutlari gibi toplu yerlesim alanlari da var. Mümkün oldugu kadar fazla kullanilmasi için STK’lar ellerinden gelen gayreti sarf ediyorlar" dedi.



"1 oyla hükümet kurma sansimiz var"

Kocaeli’den yaklasik 7-8 bin oy çikmasini beklediklerini ve vatandaslarin seçim yilginligina girmemesi gerektigini söyleyen Balkan Türkleri Kültür ve Dayanisma Dernegi (BAL-TÜRK) Genel Baskani Günay Uzun ise "Sabahin erken saatleri olmasina ragmen vatandaslar Kocaeli genelinde sandiklara ilgi gösteriyor. Kocaeli bölgesinde 10 bin civarinda seçmen var fakat bunlarin hepsi oylarini burada kullanmiyor. Oylarin bir kismini vatandaslar Bulgaristan’da direkt nüfusa kayitli oldugu illerde kullaniyorlar. Dolayisiyla Kocaeli’den yaklasik 7-8 bin civari oy gelmesini bekliyoruz. Toplam 9 tane sandik kuruldu. Çayirova’da 2, Gebze’de 2, Darica, Derince, Körfez, Izmit ve Karamürsel’de sandiklarimiz mevcut. Okullarda da bir önceki seçimlere göre degisiklik yapmadik ki insanlarin kafasi karismasin. Insanlar kesinlikle seçim yilginligina girmemeliler. 1 oydan bir sey olmaz diye düsünülmemeli. 1 oyla hükümet kurma sansimiz var" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA