TÜBITAK Asi Ve Ilaç Gelistirme Kampüsü Açildi

TÜBITAK Asi ve Ilaç Gelistirme Kampüsünün açilisini gerçeklestiren Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Bu merkezde tüm Türkiye’ye, hatta bölgeye hizmet edebilecek önemli yatirimlar var. Bu önemli yatirimla farkli asi ve genetik ürünleri, biyoteknolojik asi ve ilaç adaylarini hücreden baslayarak üretebilecegiz. Kanser tedavisinde önemli bir yere sahip olan hücre tedavi sistemlerini, DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birlestirmeye olanak saglayan embriyo çalismalarini bu kampüste hayata geçirebilecegiz. Moleküler biyoloji, kimya ve malzeme biliminin çekistigi inovasyon projelerini tek çati altinda burada yürütebilecegiz" dedi.

TÜBITAK Asi Ve Ilaç Gelistirme Kampüsü Açildi
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, TÜBITAK-Medikal Biyoteknoloji Mükemmeliyet Merkezi ile Ulusal Biyolojik ve Kimyasal Merkezi’nin açilisi için Kocaeli’ye geldi. Programda yaptigi konusmada gündemlerinin yogun olduguna dikkat çeken Varank, "O kadar yogun ki muhalefet daha Togg’u elestirmeyi bitirememisken biz dünyanin ilk SIHA gemisi TCG Anadolu’yu kahraman donanmamizin envanterine kattik. Onlar TCG Anadolu’yu elestirmeye çalisirken, biz yerli ve milli uydumuz IMECE’yi uzaya firlattik. IMECE’yi dillerine dolamaya hazirlanirken, biz Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifini dün raylara indirdik. Tabii muhalefet elestirirken diyorum, çünkü bir kez bile bu önemli gelismeler, bu gurur projeleriyle ilgili olarak mutlu olduklarini görmedik. Bir kez bile yüzlerinde bir tebessüme denk gelmedik. Biz bütün bu çalismalari yaparken bizi hep elestirdiler. Iste sadece bu saydigim basliklar bile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde 2 haftaya sigdirilmis basari öyküleri. Türkiye Yüzyili’nin daha ilk fotograflari. Tabii iki haftada bu kadar çok atilim olunca birileri sasiriyor. Diyorlar ki, ’Siz bunlarin hepsini seçimler için mi biriktirdiniz, bunlari beklettiniz? Seçim çalismasi için mi bunlari yapiyorsunuz?’ Degerli arkadaslar, bizim bugün devreye aldigimiz projelerin temelleri, baslangiçlari bundan 5 sene önce, 4 sene önce, 6-7 sene önce. Bize sunu söylüyorsaniz 2023 seçimlerini dikkate alip, 7 sene önce proje baslatiyorsunuz diyor olsa birileri, demek ki bu bizim ne kadar vizyoner oldugumuzu da ayni zamanda gösteriyor. Tabii bunlar isin latifesi" diye konustu.



"Önümüzdeki günlerde çip konusunda önemli bir yatirimin imza törenini gerçeklestirecegiz"

Yeni atilimlara devam edeceklerini söyleyen Bakan Varank, "Biz Türkiye Yüzyili’nin nisanelerini Türkiye’ye kazandirmaya devam edecegiz. Biliyorsunuz eskiden kara tahtalara milli yazmakla, yerli yazmakla yerli ve milli olundugunu zanneden insanlar vardi. Bu isler öyle tahtalara yazmakla olmuyor, hareketle oluyor, kosusturmacayla oluyor, gayretle oluyor. Biz eser siyaseti pesinde gece gündüz demeden çalismaya devam ediyoruz. Biz eserlerimizle gelecegi yaziyoruz. Çip teknolojisinden bahsediyorlar. Bakiniz, TÜBITAK hem çip teknolojileri alaninda Ar-Ge yapma hem de üretim yapma kabiliyetine sahip bir kurumumuz. Bugün biz savunma sanayiinin ihtiyaci fotodedektör çiplerini kendi kabiliyetlerimizle zaten üretiyoruz. Nerede üretiyoruz? Iste bu kampüsün içerisinde üretiyoruz. Bu bahsettigimiz çiptlerin kilogram basina ihracat degeri ne kadar biliyor musunuz? Tam 388 bin dolar. Iste katma deger burada olusuyor. Tabii teknolojiler sadece maddi katkilariyla ölçülmez. Öyle kritik teknolojilerden bahsediyoruz ki bazen parasini verseniz dahi dünya size bunlari tedarik etmiyor. Iste çipse çip, katma degerse katma deger. Türkiye’de bugün birçok girisimcimiz verdigimiz destekler sayesinde çip tasarim kabiliyetlerine sahip hale geldi. Buradan bir güzel müjdeyi sizlerle paylasmak istiyoruz. Insallah önümüzdeki günlerde çip konusunda önemli bir yatirimin imza törenini de hep birlikte gerçeklestirecegiz. Bu imza sadece Türkiye’nin gelecegine degil, bölgenin gelecegine de atilmis bir imza olacak" seklinde konustu.



"Yerli solunum cihazimizi seri üretim asamasina getirdik"

Biyoteknolojik asi ve ilaçlarin pandemi döneminde çok konusuldugunu ifade eden Bakan Varank, "Bu asi ve ilaçlari üretebilen ülkeler pandemi sürecine de aslinda yön veren ülkeler oldular. Biz de bu dönemde tüm kabiliyetlerimizde nasil bu alanlarda yerli ve milli teknolojiler gelistirebiliriz buna odaklandik. 14 gün gibi kisa bir sürede vatandaslarimiza nefes olan yerli solunum cihazimizi seri üretim asamasina getirdik. Ayni zamanda hizli bir sekilde aksiyon alarak asi ve ilaç çalismalarina da bildiginiz gibi basladik. Bilim insanlarimizin önünü açabilmek için ne gerekiyorsa onu yerine getirdik. Ögrencilerimizi arastirma projelerine dahil etmek için kar destek programini olusturduk. O dönemde o kadar güzel neticeler aldik ki artik STAR programini tüm alanlara, tüm üniversitelere yayginlastirdik. Bu projeler sayesinde bugün asi ve ilaç gelistirilmesi noktasinda önemli bir insan kaynagi kapasitesine sahibiz" ifadelerini kullandi.

"Türkiye’de artik ilaç, asi gelistirilmiyor, üretilmiyor’ dediler"

Pandemi döneminde iftiralara maruz kaldiklarini ifade eden Bakan Varank, "Inatla, ’Türkiye aslinda asi üretebiliyordu ama siz bunu engellediniz’ dediler. ’Hifzissihhayi siz kapattiniz, onun için Türkiye’de artik ilaç, asi gelistirilmiyor, üretilmiyor’ dediler. Yeri gelmisken ben su gerçegi de bir kez daha ifade etmek istiyorum. Refik Saydam Hifzissihha Enstitüsü’nde evet 1998’e kadar farkli asilar üretilebiliyordu. Ama 1998 senesinden sonra o üretimler durduruldu, asiyla ilgili isler bir kenara birakildi. Biz ne zaman iktidar olduk? 2002 senesinde. Yani 1998 yilinda son asisini üretmis bir kurumun sorumlulugunu bize yüklemeye çalisanlarin aksine biz saglik sektörünün, savunma sanayii gibi stratejik öneme sahip oldugunun farkindayiz ve bu manada da bu alanlara dönük yatirimlarimizi, çalismalarimizi en basindan itibaren yaptik ve pandemiyle birlikte aslinda bunlarin bir kisminin neticesini aldik. Bu çalismalari da hizlandirmis olduk. Saglik alaninda yapilan her bir girisimi, her bir yatirimi desteklemek için emin olun biz Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.



"Akademik ve teknik danismanlik hizmetlerini yüzde 70’ini Bakanlik olarak biz üstlenecegiz"

Asi ve ilaç sektörünü öncelikli yatirimlar olarak tesvik ettiklerini dile getiren Bakan Varank, "TÜBITAK burs ve destek programlariyla 2002’den günümüze asi ve ilaç alaninda 5 binden fazla projeye yaklasik 11 milyar lira kaynak aktardik. Ilaç alaninda faaliyet gösteren Ar-Ge merkezi sayisini 41’e çikardik. Teknopark ve Ar-Ge merkezlerindeki asi ve ilaç sektörüne yönelik çalismalar yürüten firmalara bugüne kadar 5,5 milyar liranin üzerinde destek sagladik. Biz saglik alanina yaptigimiz desteklerin kapsayiciligini her geçen gün de arttirmaya çalisiyoruz. Bu noktada bugün bir müjdemizi de sizlerle yine paylasmak istiyorum. Önümüzdeki günlerde kümelenme destek programi kapsaminda yeni bir kümelenme destek çagrisina çikiyoruz. Ilaç, biyoteknoloji ve medikal alaninda çalisan sirketler ve start-uplar bu çagriya basvurup bu destegimizden faydalanabilecekler. Burada ortak laboratuvar, test analitik sertifikasyon hizmetleriyle akademik ve teknik danismanlik hizmetlerini yüzde 70’ini Bakanlik olarak biz üstlenecegiz" seklinde konustu.



"Embriyo çalismalarini bu kampüste hayata geçirebilecegiz"

Bakan Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu kampüs 3 bin 500 metrekare kapali alana sahip medikal biyoteknoloji mükemmeliyet merkeziyle ulusal biyolojik ve kimyasal test merkezlerinden olusuyor. Yine ayni zamanda laboratuvarlari, hayvan arastirmalari merkezleri de aslinda bu kampüsün tamamlayicilari konumunda. Buradaki yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlarimizda ülkemizin önde gelen bilim insanlari ve arastirmacilari bir araya gelerek yeni çözümler gelistirecek. Tüm Türkiye’ye, hatta bölgeye hizmet edebilecek önemli yatirimlar var. Bu önemli yatirimla farkli asi ve genetik ürünleri, biyoteknolojik asi ve ilaç adaylarini hücreden baslayarak üretebilecegiz. Kanser tedavisinde önemli bir yere sahip olan hücre tedavi sistemlerini, DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birlestirmeye olanak saglayan embriyo çalismalarini bu kampüste hayata geçirebilecegiz. Moleküler biyoloji, kimya ve malzeme biliminin çekistigi inovasyon projelerini tek çati altinda burada yürütebilecegiz. Bunlar yapacagimiz çalismalarin, bu kampüsün kabiliyetlerinin sadece küçük bir örnegi. Pandemi döneminde biz pilot ölçekli üretim yapabilmek için adeta fabrikalarin kapilarinda yattik. ’En azindan bir kismini üretim tesislerinizin bize ayirin, gelin su pilot üretimleri yapalim. En azindan klinik çalismalara baslayalim’ diye ne diller döktük. Artik ona ihtiyacimiz olmayacak. Iste bu merkezde, bu kampüste hücreden baslayarak pilot üretime kadar bütün kabiliyetler devletimizin kontrolünde olmus olacak. Bütün hocalarimiz, bilim insanlarimiz bunlardan faydalanabilecekler. Tabii bugün bu önemli. Ulusal Biyolojik ve Kimyasal Test Merkezi’nin, Türkiye’nin milli güvenlik ihtiyaçlarinin önemli bir kismini karsilayacagimiz önemli bir altyapinin da açilisini gerçeklestiriyoruz. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karsi savunma ürünlerinin uluslararasi standartlarda test ve sertifikasyonlarini bu merkezde gerçeklestirebilecegiz. Ar-Ge faaliyetlerinin de yürütülecegi bu merkezimiz, Milli Savunma Bakanligi ve Tarim ve Orman Bakanligi’nin destegi ve isbirligiyle hizmet verecek. Tabii bizim en büyük sermayemiz insan kaynagimiz. Bu noktada asi ve ilaç sektöründe çalisacak yeni arastirmacilarimizi da aslinda biz bu kampüste yetistirmis olacagiz."

"Türkiye’nin uluslararasi arenada saglik inovasyonu ve biyoteknoloji liderligini destekleyecek"

Kampüsün önemli bir yatirim olduguna dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Kampüsümüzün tüm asi ve ilaç gelistirme, KBRN arastirmalari gibi kritik konularda dünyada öncü bir merkez olacagindan emin olun hiçbir süphemiz yok. TÜBITAK Asi ve Ilaç Gelistirme Kampüsü Türkiye’nin uluslararasi arenada saglik inovasyonu ve biyoteknoloji liderligini destekleyecek. Ayrica saglik alanindaki sira disi arastirmalara, yenilik ve ilerlemelere de öncülük edecek. Burada gerçeklestirilecek çalismalarin ülkemizde insanliga ve dünyanin gelecegine büyük bir katki sunmasini temenni ediyorum" seklinde konustu.



"Ulusal, biyolojik ve kimyasal test merkezimiz olarak hizmet verecek"

TÜBITAK Baskani Hasan Mandal ise, "Ülkemiz için iki tane kritik olan merkezin açilisi için buradayiz. Ülkemizin bölgesel ve küresel büyümesi, rekabeti ve ayni zamanda artan tehdit noktasinda alisagelmis oldugumuz geleneksel silah ve mühimmatlarin yaninda ayni zamanda biyolojik kimyasal, radyolojik ve nükleer kapsamdaki tehditlere hazir olunmasi gereklidir. Hem yurt disindan temin etmis oldugumuz ama daha da önemlisi ülkemizde gelistirilecek olan cihazlar ve bu kapsamda yine biyoteknolojik asilar kapsaminda gelistirilen ürünlerin testi için de yaptigimiz alt yapimizdir bu merkez. Burasi ulusal, biyolojik ve kimyasal test merkezimiz olarak hizmet verecek" dedi.

Konusmalarin ardindan kurdele kesimi yapilarak, Bakan Varank, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TÜBITAK Baskani Hasan Mandal, bilim adamlari ve katilimcilar merkezi gezdi.
Kaynak: İHA