'Deprem Yönetmeliklerine Sadik Konutlar Yapmak Asli Görevimiz'

Deprem yönetmeliklerine dikkat çeken Gayrimenkul Uzmani Ebru Kain, “Yasanan deprem felaketleri bize tekrar gösterdi ki; deprem yönetmeligine tamamen sadik konutlar yapmak insaat firmalarinin asli görevi. Sirketlerin projede yer alan teknik konulara, malzeme yogunlugu ve kalitesine harfiyen uymasi sart” dedi.

'Deprem Yönetmeliklerine Sadik Konutlar Yapmak Asli Görevimiz'


Geçtigimiz günlerde yasadigimiz Kahramanmaras merkezli deprem felaketinin ardindan insaat sektörünün birinci gündem maddesi kuskusuz güvenli konutlar. Bu noktada kentsel dönüsüm projelerine odaklanan insaat sirketlerine önemli görevler düsüyor. Kentsel dönüsüm ve ulasilabilir lüks konut alaninda faaliyet gösteren Kain Gayrimenkul A.S.’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Baskani Ebru Kain, “Son yasanan depremler bize tekrar gösterdi ki; deprem yönetmeligine tamamen sadik konutlar yapmak insaat firmalarinin asli görevi. Sirketlerin projede yer alan teknik konulara, malzeme yogunlugu ve kalitesine harfiyen uymasi sart” dedi.



Emlak yatirimi yaparken dikkat edilecek en önemli hususun proje konumu oldugunu vurgulayan Ebru Kain, “Herkes artik depreme dayanikli, zemin etüdü yapilmis, yönetmeliklere uygun, kaliteli konutlarin tercih edilmesi gerektigini gayet iyi biliyor, Türkiye’de asrin felaketi olarak nitelendirilen ve on binlerce can kaybina neden olan deprem sonrasinda dayanikli konutlar ve kentsel dönüsüm yasamsal önem kazandi” seklinde konustu.



“Bölge ve proje seçimine dikkat edin”

Kain, Istanbul gibi metropollerde hem aldigi konutta yasayacak olanlara hem de kira getirisi elde etmek isteyen yatirimcilara bölge ve proje seçimine çok dikkat etmelerini önerdi. Kain sözlerine söyle devam etti: “Artik yatirimcilar konutun sehir merkezine yakinligi, otopark ve ortak kullanim alanlarinin islevselligi, trafik sorunu ve ulasim imkanlarinin rahatligi gibi unsurlara dikkat ediyorlar. Bunun yani sira, konutun insasinda kullanilan malzemelerin kalitesi, günümüzün modern mimarisine uygunlugu da öncelikleri arasinda.”

Sismik izolasyon sistemine deginen Kain, “Depreme dayanikli konutlarin insaat maliyetleri, geleneksel konutlara göre biraz daha yüksek olabilir. Ancak, bir deprem sirasinda bu yapilarin sagladigi güvenlik avantajlari, maliyet farkini hakli çikarir. Ülkemizde artik bizim gibi insaat sirketleri ve müteahhitler depreme karsi önlem olarak sismik izolasyon sistemini de kullanmaya basladi.

Türkiye’de de artik bu sistem üretilmeye baslandi, yeni binalarin bu sistemle yapilmasi daha uygun olacak. Bunun yani sira, modern teknolojiler ve yapi malzemelerindeki gelismeler sayesinde, depreme dayanikli konut insaatlarinin artarak talebin bu yönde evrilmesi önceligimiz olmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA