Antakya'da 2 Bin 400 Ögrenci Çadir Kentte Egitim Görecek

Hatay’in Antakya ilçesinde NATO tarafindan kurulan 2 bin 400 ögrenci kapasiteli egitim kampüsünde depremzede ögrenciler yogunlastirilmis egitimle YKS ve LGS’ye hazirlaniyor. Tesisin açilisi Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ve Avrupa Yüksek Müttefik Komutani Orgeneral Christopher Gavoli tarafindan törenle gerçeklestirildi.

Antakya'da 2 Bin 400 Ögrenci Çadir Kentte Egitim Görecek
Kahramanmaras merkezli depremlerden en çok etkilenen Hatay’da ögrencilerin egitim ve ögretim süreçlerinin aksamamasi amaciyla çalismalar sürüyor. Hatay’in Antakya ilçesinde NATO tarafindan 2 bin 400 ögrenci kapasiteli ögrencilere yönelik çadir kent ve egitim kampüsü kuruldu. Çadir kent Milli Savunma Bakanligi Lojistik Genel Müdürlügü koordinasyonunda, 8 günde ortalama; 90 araç, Milli Savunma Bakanligi ve bakanliga bagli 100 personel tarafindan sahada insaata hazir hale getirildi.

Tuvalet, banyo, mutfak, yemekhane, çamasirhane, spor etkinlik çadiri, saglik merkezi, çocuk parki, mescit, temiz ve atik su aritma tesisleri gibi birimleri içeren çadir kent, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Avrupa Yüksek Müttefik Komutani Orgeneral Chrisropher G. Cavoli’nin katilimiyla afetzedelerin hizmetine açildi.

Öte yandan 2 bin 400 kisi kapasiteli Antakya çadir kentinin tasariminda uluslararasi standartlar göz önüne alindi. Barinma çadirlari; -32 ve +49 dereceye dayanikli, isitma ve sogutma, yangin algilama sistemleri olan yatak, ranza, yastik, nevresim takimi dahil olarak afetzedelere teslim edildi. Yine Iskenderun’da bin 600 kisilik ve Hatay Defne bölgesine 4 bin kisilik, ayni nitelikte ilave bir tesisin yapimina devam edildigi, bu çerçevede iki adet saglik destek ünitesinin 1 tanesi Gaziantep Oguzeli, digeri de Hatay Kirikhan ilçelerine planlandi.

Ögrenciler açilan çadir kentte hem barinma ve beslenme ihtiyaçlarini karsilarken YKS ve LGS’ye yogunlastirilmis egitim programlariyla hazirlanma imkanlari buluyor.

Törenin açilis konusmasini yapan Milli Savunma Bakanligi Lojistik Genel Müdürü Veysel Uyar, “NATO’nun sadece güvenlik krizlerinde degil dogal afetlerde de kabiliyetleri bu sekilde tescil edilmis olmaktadir. NATO’nun ülkemize tahsis ettigi 8 bin kisilik çadir kent kapasitesinin bugün 2 bin 400’ünün açilisini yapiyoruz. Ayrica Iskenderun’da bin 600 kisilik çadir kent kurulma çalismalarimiz son asamaya gelmek üzeredir. Bunun yaninda Defne’de de 4 bin kisilik çadir kent kurulumuna devam ediliyor. Yine saglik üniteleri Saglik Bakanligimiz tarafindan koordine edilerek faaliyete baslamistir. Çocuklarimiz üzerinde depremin izlerini silmek, günlük hayat rutinlerine yeniden dönebilmelerini saglamak, depremin etkileri nedeniyle egitim ögretimde yasanan aksamalari nedeniyle çocuklarimizin bir an önce egitime dönmelerine imkan vermek devletimizin önemli önceligi olmustur. Egitim sisteminde meydana gelen kesintilerin süratle giderilmesi amaciyla 2 bin 400 kisilik çadir kent yasam alani ortaögretim düzeyindeki ögrencilerin konaklamalari ve egitim görmeleri için planlanmis, okul ve derslik olarak Milli Egitim Bakanligimiza tahsis edilmistir” dedi.



“Türkiye’nin bu yaralari sarma çabalari takdire sayan”

Törende konusan Avrupa Yüksek Müttefik Komutani Orgeneral Christopher Gavoli, Türk hükümetinin deprem sonrasi yaptigi çalismalardan övgüyle bahsederek, "10 hafta önce Türkiye iki felaketi yasadi. Bugün görme sansi buldugumuz bu tahribat çok üzücü. Türkiye’nin bu yaralari sarma çabalari takdire sayan. Bir ekip olarak ‘hepimiz birimiz için’ anlayisiyla çalisiyoruz. NATO sahra hastaneleri personelini seferber etmistir. Türkiye’nin ihtiyaç duydugu seyleri seferber edecegiz. Türkiye’nin de bu ittifak içindeki gayretlerini takdir ediyoruz. Bizim siramiz gelmisken yaptiklarimizla mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandi.

“Devletimiz yalniz degildi 85 milyon da devletimizin yanina kostu”

Devlet ve vatandas is birligiyle yaralari sardiklarini ifade eden Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, “12 vilayetimiz buna etkilendi. 13-14 milyon civarinda vatandasimiz bundan etkilendi. Devletimiz ilk andan itibaren, devletimiz ilk andan itibaren vatandasimizin yanina kostu. Devletimiz ilk andan itibaren vatandasimizin yanina kostu. Vatandasimiz yalniz degildi, devletimiz vatandasimizin yanina kostu. Devletimiz yalniz degildi 85 milyon da devletimizin yanina kostu. 6-7-8 Subat’ta biz buraya trafigi yasakladik. Bu Ankara’da Istanbul’da yanlis anlasilmalara sebep oldu. ‘Biz buradan yardim göndermek istiyoruz fakat Hatay bunu kabul etmiyor’ Hayir sebep o degil. Sebep trafik yürümez oldu. Bir anda asil Türk milleti depremzede vatandaslarimizin yanina kosabilmek için ne buldularsa tirlarla buralara gönderdiler” diye konustu.



“05.45’te de ilk arama kurtarma timi 2. Ordu Karargahi kapisindan çikti”

Depremin ilk saatlerinden itibaren Mehmetçigin arama kurtarma faaliyetleri için sahada oldugunu ifade eden Akar, “Çok büyük isler yapildi. 15 bin kamyon enkaz tasiniyor günde. Gerçekten büyük bir fedakarlik var. Burada devletimiz vatandasimiz bu hizmetleri yaparken Türk Silahli Kuvvetlerimiz de ilk andan itibaren vatandasimizin yanina kostu. Bazi arkadaslarimiz terlikle, bazi arkadaslarimiz pijamayla kendilerini enkazdan kurtardiktan sonra hemen birliginin basina kostu. Birliklerini derlediler toparladilar. Ve gerekli yardimi yapmak için gayret gösterdiler. 2. Ordu Komutanimiz depremin oldugu andan itibaren saat 04.45’te, yarim saatten kisa bir sürede masasindaydi. Süratle raporlari almaya basladi.

05.45’te de ilk arama kurtarma timi 2. Ordu Karargahi kapisindan çikti. Onun video kaydi da var. Bu da insanlarin bazi sorularina cevap oldu” dedi.

Ihtiyaçlarin karsilanmasi amaciyla deprem bölgesine deniz ve hava koridoru kuruldugunu söyleyen Bakan Akar, “Mehmetçik bu konuda çok azimli ve kararli. Bu arada hava ve deniz kuvvetlerimiz hava ve deniz koridoru kurmak suretiyle batidan doguya dogru deprem bölgesine dogru arama kurtarma timlerini getirdiler. Deniz yoluyla büyük is makinelerini Izmir’den, Antalya’dan, İçel’den almak suretiyle bölgeye tasidilar. Daha sonra da hasta ve yaralilarimizin tedavisi için onlardan da acil olanlari batiya tasimak için gemilerimizi kullandik. Bu süreç devam etti devam ediyor. Biz bu hava koridoru kurdugumuzda kendi imkan ve kabiliyetlerimiz ile diger taraftan dost ve müttefiklerimizin, basta Amerika olmak üzere helikopter ve uçak katkilarini da unutmayacagiz” dedi.



"Bulundugumuz yerdeki kampüsle bin 600 kisilik kampüs gerçekten bir egitim ögretim aurasi olusacak"

Ögrencilerin hem barinma hem beslenme gibi ihtiyaçlarin açilisi yapilan tesisle karsilanacagini söyleyen Bakan Akar, “Bu eser gerçekten önemli bir eser haline geldi. Her seyiyle imkan saglandi. Bu konuda çok yapici bir islem oldu. 8 bin kisilik özellikle ögrenci camiamiz için bir barinma alani ortaya çikti. Buradaki hayatin sürdürülmesi için bunun önemli bir etken olacagini katki saglayacagini görüyoruz. Bu egitim kampüsünün burada bulundugumuz yerdeki kampüsle bin 600 kisilik kampüs gerçekten bir egitim ögretim aurasi olusacak. Ögrencilerimizin barinma, beslenme, yasam kosullari sikintisi yasamadan hayatlarina devam etmek. Tek amaçlarinin da egitime devam etmek olacaklari seklinde bir düzen kurulmus oluyor. Bizim bir taraftan orta ögretim ögrencilerimiz var. Üniversite hazirlik kurslarimiz var. Hepsini çok kisa zamanda yapmak firsati bulacagiz” diye konustu.

Milli Egitim ve Içisleri Bakanliklarinin tesisin kurulmasinda büyük bir destek sagladigini söyleyen Akar, “Bu olaylarin gelismesinde Içisleri Bakanimizin, Milli Egitim Bakanimizin özellikle katkisi var. Milli Egitim Bakanimiz bu konuda her türlü destegi sagliyorlar. Buradaki idari problemlerimizi gideriyorlar. Bu imkanlari en etkin sekilde kullanarak gençlerimizin gelecegini en etkili sekilde destek olmak. En büyük yatirim gençlere yapilan yatirimdir. Gençlerimizin egitim ögretimi de çok önemlidir. Bunu saglayabilmek için elimizden ne geliyorsa bugüne kadar yaptik. Bundan sonra da eksikleri gidermeye haziriz” dedi.



"Yapilmasi gereken ne varsa gece gündüz çalisiyoruz"

Bakan Akar sözlerini bu cümlelerle sonlandirdi:

“NATO büyük ve güçlü bir savunma örgütüdür. Türkiye de bu ittifakin etkin ve saygin bir üyesi. 70 yildan fazla bir süredir bu teskilatin üyesiyiz. Burada bize verilen görevleri yapiyoruz. NATO sadece savunma, askeri bir örgüt degil ayni zamanda insani yardim konusunda ne kadar etkili oldugunu da su an içinde bulundugumuz tesisle gördük. Insallah ihtiyaç olmaz, fakat ihtiyaç olursa sadece Türkiye’de degil dünyanin herhangi bir yerinde bir sikinti meydana geldiginde NATO’nun bu yönde oldugunu bilelim. Burada zor günlerde dayanisma önemli. Bugünlerde beraber olmak, is birligi ve dayanisma çok çok önemli. Bunu da bütün müttefiklerimizden gördük. NATO’dan gördük. Bu da bizim için müteakip safhalardaki çalismalarimiz için bir motivasyon olacak. Yasadigimiz bu felaketin yaralarinin sarilmasini dayanisma içinde yapacagiz. Sadece çadir, egitim, ögretimle bu is bitmiyor. Yapilmasi gereken ne varsa gece gündüz çalisiyoruz.”

Konusmalarin ardindan açilis kurdelesinin kesilmesiyle Bakan Akar ve beraberindekiler tesisi inceledi.
Kaynak: İHA