Bolu'da 79 Yasindaki Ustanin 70 Yillik Meslek Aski

Bolu’da 79 yasindaki ayakkabi ustasi Mehmet Arslan, el emegiyle yaptigi üretimi 70 yildir sürdürüyor. Unutulmaya yüz tutmus meslegine hala ilk günkü özeni gösteren Arslan, adeta yillara meydan okuyor.

Bolu'da 79 Yasindaki Ustanin 70 Yillik Meslek Aski
Yukari Çarsi’da ayakkabi üretimi yapan Mehmet Arslan, meslegine 9 yasinda basladi.

9 yasindayken babasi tarafindan bir ayakkabi ustasinin yanina çirak olarak verilen Arslan, mesleginde 70 yili geride birakti. Unutulmaya yüz tutmus meslegini büyük bir sevgiyle sürdüren Arslan, hünerli ellerinden ortaya çikan ayakkabilari satarak ailesinin geçimini sagliyor.

"9 yasimdan beri hiç ara vermeden çalisiyorum"

79 yasindaki ayakkabi ustasi Mehmet Arslan, "9 yasimdan beri bu isi yapiyorum. 9 yasinda babam beni okula vermedi, bu meslegi verdi. 9 yasimdan beri hiç ara vermeden çalisiyorum. Ayakkabi imal ediyorum. 79 yasindayim, 80 yasima bir sene kaldi. Eski müsterilerim yillardir gelir" dedi.



"Ben el isi yapiyorum, kendim yapiyorum"

Çirak bulamadigindan yakinan Mehmet Arslan, "Yeni nesilde çalisan yok. Çocuklarini kimse çirak olarak vermiyor. Benim artik 3-5 günlük ömrüm kaldi. Bu meslek bitiyor. Fabrikalasti. Ben el isi yapiyorum, kendim yapiyorum. El isinin önemi; fabrikalardan daha iyi yaparak ayakkabi ortaya çikarir ama ustalari yok artik. Daha saglam oluyor. Bir ariza oldugunda tekrar tamirini ben yapiyorum. Yaptigim ayakkabilari 2-3 sene giyen arkadaslar var. Benim müsterilerimden 5 sene giyen arkadaslar var. Tabanlar saglam olursa 5 sene, 4 sene giyiyorlar" diye konustu.



"40 seneden beri müsterisiyim"

Ayakkabi ustasinin 40 yildir müsterisi oldugunu söyleyen 75 yasindaki Rüstem Orhan, "Benim asagi yukari 40 seneden beri arkadasimdir. 40 seneden beri müsterisiyim. Ben hazir ayakkabi almam. Almisimdir ama öyle gençligimi de tek tük var. Bu arkadasimi tanidigimdan bu yana hep buraya yaptiririm ayakkabilari. Kaliteli malzeme kullanir, kaliteli isçilik yapar. Yillardir magdur olmadim. Ben onun yaptigi ayakkabiyi 5-6 sene giyiyorum. Hatta burada bazi esnaf ’Bizden ayakkabi almiyorsun’ gibi seyler söyleyerek gönül koyuyorlar ama almam arkadas. Ben kimden memnun kalirsam ondan alirim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA