ABD Adalet Bakanligi Gizli Belgelerin Sizdirilmasina Iliskin Sorusturma Baslatti

ABD Adalet Bakanligi, son haftalarda bir dizi istihbarat belgesinin sizdirilmasi ve sosyal medyada yayinlanmasiyla ilgili sorusturma baslatti.

ABD Adalet Bakanligi Gizli Belgelerin Sizdirilmasina Iliskin Sorusturma Baslatti
ABD Savunma Bakanligi, Ukrayna-Rusya savasi dahil birçok güncel konuda "hassas ve yüksek derecede gizli materyaller içerdigi anlasilan" belgelerin sizdirilmasi ve sosyal medyada yayinlanmasina iliskin Adalet Bakanligi’nin cezai sorusturma baslattigini duyurdu. Bakanlik, basta Ukrayna savasi olmak üzere birçok güncel konuya iliskin gizli bilgiler içeren belgelerin sizdirilmasi ve sosyal medyada yayinlanmasi konusunda müttefiklerle görüsüldügünü de belirtti.

ABD’li yetkililer, belgelerde neler oldugu ve nasil sizdirildiklarina iliskin daha resmi bir degerlendirme yapmak ve sorusturmak için çalistiklarini ve sizintilari ciddiye aldiklarini söyledi.

ABD Savunma Bakanligi Basin Sekreteri Yardimcisi Sabrina Singh ise, "Bu fotograflanmis belgelerin ABD ulusal güvenligi ile müttefiklerimiz ve ortaklarimiz üzerindeki etkisini degerlendirmeye odaklanan kurumlar arasi bir çaba baslatildi. Hafta sonu boyunca ABD’li yetkililer, müttefikler ve ortaklarla görüstüler ve ilgili kongre yargi komitelerini ifsa hakkinda bilgilendirdiler" ifadelerini kullandi.

Belgeler ABD istihbarat sistemine erisimi olan biri tarafindan ele geçirilmis olabilir

ABD’li yetkililer, sizinti sorusturmasinin Savunma Bakanligi içindeki potansiyel suçlulara bakacagini da öne sürdü. Yetkililer, belgelerin ABD istihbarat sistemine erisim saglayan biri tarafindan ele geçirilmis ve sizdirilmis gibi göründügünü ve bazi içeriklerin en yakin ABD istihbarat ortaklariyla bile paylasilmadigina dair isaretler oldugunu söyledi.



ABD’li yetkililer, 7 Nisan’da ABD ordusuna ait "çok gizli" olarak isaretlenmis belgelerin sizdirildigini ve sosyal medyada paylasilmaya basladigini dogrulamisti. Belgeler arasinda Rusya-Ukrayna savasi basta olmak üzere Rusya merkezli parali asker sirketi Wagner’in Afrika’daki operasyonlari, Israil’in Ukrayna’ya silah yardimi saglama yollari, Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Rusya ile baglari hakkinda gizli belgeler oldugu görülmüstü.

Belgeler ilk kez subat ayinda sizdirildi

Sadece Ukrayna’yi degil, dünyanin diger bölgelerini de kapsadigi iddia eden birkaç belgenin daha cuma günü sizmaya devam ettigi bildirilirken, sizdirilan belgelerin ilk olarak subat ve mart aylarinda sosyal medya platformlari Discord ve Telegram üzerinden paylasildigi ancak yeni fark edildigi ifade edildi. Sizdirilan bilgilere göre, Rus askeri kayiplarina iliskin tahminlerin ve Ukrayna’nin kullanabilecegi Bati silah sistemlerinin bir listesinin Discord’da yayinlandigi aktarildi.

Bazi belgeler degistirilmis olabilir

Öte yandan yetkililer, Ukrayna’daki savasla ilgili sizdirilan belgelerin gerçek gibi görünse de bazilarinin degistirilmis oldugu konusunda uyardi. Sizdirilan belgelerden birinin 16 bin ile 17 bin 500 Rus askerinin öldürüldügünü göstermesine ragmen ABD savunma yetkililerine göre Rusya’nin 200 binden fazla kayip verdigi kamuoyuna açiklanmisti.
Kaynak: İHA