Sehzadeler Gediz Anadolu Lisesi 'Tasarim Tescil Belgesi' Aldi

Manisa’nin hem akademik hem sosyal ve kültürel anlamda en basarili okullarindan biri olan Sehzadeler Gediz Anadolu Lisesi (Manisa Anadolu Ögretmen Lisesi) Türk Patent ve Marka Kurumuna 2022 yilinda yaptigi basvurusu kabul edildi. Okul, Tasarim Tescil Belgesi almaya hak kazandi. 1914 yilinda Almanlar tarafindan hastane olarak temeli atilan ve zamaninda farkli okul ve kurumlara ev sahipligi yapan tarihi okul, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan 5 yil süreyle korunmak üzere tescil edilmis oldu.

Sehzadeler Gediz Anadolu Lisesi 'Tasarim Tescil Belgesi' Aldi


Insaati 1914 yilinda basladi 1931 yilinda tamamlandi

Manisa’da 1914 yilinda Almanlar tarafindan hastane olarak temeli atilan tarihi bina, 1917 yilinda Manisa Mutasarrifi Tevfik Bey tarafindan Dar’ül-eytam (Yetimler Yurdu) olarak insaatina devam edildi. Insaatin giderleri üzüm gelirinden karsilanirken, savas yillarinda tamamlanamayan binanin insaatina Özel Idare bütçesinden ödenek temin edilerek Vali Fuat Bey tarafindan 1927 yilinda tekrar baslandi ve 1931 yilinda tamamlanarak 7 Ekim 1931 yilinda Gazi Mektebi olarak törenle hizmete girdi. Okul binasinin üst katinda 1936 yilinda Kiz Enstitüsü, 1946 yilinda Manisa Lisesi egitim ögretim faaliyetlerinde bulundu. Bina 1957 yilinda Milli Egitim Bakanligi tarafindan 500 bin liraya Özel Idareden satin alinarak 1957-1958 egitim ögretim yilindan itibaren Avlulu Kiz Ilk Ögretmen Okulu olarak egitim ögretime devam etti. 1961-1962 ögretim yilinda arka bahçede Gazi Ilkokulu olarak yapilan bina Milli Egitim Bakanligi tarafindan 400 bin liraya Özel Idareden satin alinarak ögretmen okuluna ilave edildi. 1975 yilinda ögretmen okulunun kapatilmasinin ardindan bina Manisa Ögretmenevi olarak kullanildi. 2000-2001 egitim ögretim dönemiyle birlikte Anadolu Ögretmen Lisesine döndürülen okulun ismi Sehzadeler Gediz Anadolu Lisesi oldu.

Sehzadeler Gediz Anadolu Lisesi Müdürü Bülent Tonoz, “Manisa’da bir marka haline gelen okulumuzun isim hakki, logosu ve yaptigi çalismalarla ilgili bir tescil belgesi gerekiyordu. Aldigimiz bu belge ile tescillenmis oldu ve bunu en büyük kurumdan aldik. Uzun ugraslardan sonra oldu. 6 aylik bir süreçte biz bunu dört gözle bekliyorduk. Okulumuzun tüm haklarini bu patentle üzerimize aldik. Okulumuzdaki basarilarin devam etmesini diliyoruz” dedi.

Fizik Ögretmeni Yusuf Oral, “Okulumuzun ulusal ve uluslar arasi katildigi organizasyonlarda haklarinin korunmasi için bu belgeyi almamiz gerekiyordu. Belgemizin basvurusunu yaklasik 6 ay öncesinde yaptik. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan yapilan incelemede herhangi bir sorunla karsilasilmadi. Okulumuzun marka ve logosunun Türk Patent Kurumu tarafindan tescili gerçeklestirildi.

Bu sekilde okulumuzun kurumsal kimligini ve markasini korumus olduk. 5 yillik süreyle okulumuzun markasi ve logosu tescillenmis oldu. Süre dolduktan sonra bunun tekrardan yenilenmesi yapilacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA