Bursa 2060'A Kadar Susuzluk Yasamayacak

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin Çinarcik Baraji suyunun Bursa’ya ulastirmasina yönelik projesi etap etap ilerliyor. Proje çerçevesinde 2018’de isletmeye alinan Çinarcik Paket Içmesuyu Aritma Tesisi sayesinde Mustafakemalpasa ve Nilüfer’in toplam 18 mahallesinin içme suyu ihtiyaci Çinarcik Baraji’ndan karsilanmaya baslandi. Çinarcik Baraji ve aritma tesisinde incelemelerde bulunan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’ya 2060 yilina kadar su sorunu yasatmayacak yaklasik 150 milyon Euro’luk projeyi 2025 yazina kadar tamamlamayi hedeflediklerini söyledi.

Bursa 2060'A Kadar Susuzluk Yasamayacak
Bursa’da kurakligin zirve yaptigi 2019 yilinda bile sehir halkini bir gün dahi susuz birakmayan Bursa Büyüksehir Belediyesi, ayni performansi barajlardaki su seviyesinin son 40 yilin en düsük seviyesine indigi günümüzde de sergiliyor. Yenilenen içme suyu hatlari ile merkezde yüzde 20’ler seviyesindeki kayip kaçak orani Türkiye’de lider konumda olan Bursa Büyüksehir Belediyesi, Bursa’ya 2060 yilina kadar susuzluk yasatmayacak Çinarcik Baraji suyunun Bursa’ya ulastirilmasi projesinde de önemli bir mesafe katetti. Çinarcik Baraji’nin yillik 743 milyon metreküp olan su akis kapasitesinin yüzde 54’ü enerji üretimine, yüzde 23’ü tarimsal sulamaya ve kalan yüzde 23’ü de BUSKI’ye tahsis edildi. Orhaneli ilçesi sinirlarindaki barajin doluluk orani halen yüzde 46,2 seviyesinde.

Proje etap etap devrede

Projede 2018’de isletmeye alinan 60 litre/saniye kapasiteli paket içme suyu aritma tesisi ile barajdan 89 kilometre hat çekilerek, Çinarcik’in suyu Nilüfer Ilçesi’nin, Unçukuru, Maksempinar, Korubasi, Güngören, Ayva, Kuruçesme, Üçpinar, Inegazi, Kadiriye, Atlas ve Fadilli mahallelerine verilmeye baslandi. Bunun yaninda Mustafakemalpasa Ilçesi’nin Kocakoru, Sincansarniç, Killik, Körekem, Doganalan, Kazanpinar ve Agaçli mahalleri de Çinarcik Baraji’ndan içme suyuna kavusurken, Çinarcik’tan beslenen mahalle sayisi 18 çikti. BUSKI Genel Müdürlügü uluslararasi 2 kalkinma bankasindan temin edilen 150 milyon Euro’luk kredi ile projeye hiz veriyor. Barajdan gelecek aritilmamis su, paket içme suyu aritma sahasindaki bransmandan alinarak 15 kilometrelik 2 hat ile yapilacak içmesuyu aritma tesisine iletilecek. Günlük 300.000 metreküp kapasiteli içmesuyu aritma tesisi Kayapa Mahallesi’nin üst kotlarinda insa edilecek. Aritma tesisinde üretilecek içmesuyunun dagitimi için de Gümüstepe ve Görükle Mahallelerinde insa edilecek depolara iletim hatlari yapilacak. Tüm hatlarin uzunlugu yaklasik 67 kilometre olacak. Katodik koruma ve merkezi scada sistemi ile haberlesmeyi saglayan otomasyon sistemi de kurulacak.

Ihale süreçleri basliyor

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, beraberindeki Bursa Milletvekili Osman Mesten, Orhaneli Belediye Baskani Ali Aykurt ve AK Parti Il Baskani Davut Gürkan ile birlikte Çinarcik Baraji’nda incelemelerde bulundu. Halen 18 mahalleye içme suyunun iletildigi Çinarcik Paket Içmesuyu Aritma Tesisi’ni de gezen Baskan Aktas, uluslararasi ihalelerle yürütülecek projedeki ihale süreçlerinin baslatildigini hatirlatti. Yil içinde tüm sözlesmelerin imzalanarak imalatlarin baslatilmasini planladiklarini dile getiren Baskan Aktas, 29 Mart’ta yapilacak isale hatti malzeme alimi ihaleleriyle baslayacak sürecin, Nisan’da isale hatti ve Mayis’ta da içme suyu aritma tesisi ihalesiyle devam edecegini kaydetti.

Ödenegin hazir oldugunu hiçbir keesintiye ugramadan çalismalarin süratle yapilacagini ifade eden Baskan Aktas, “Iki yaz daha üzerinden geçer ve insallah üçüncü yaza kalmadan 2025 yazinda bunu tamamen devreye almis oluruz. Iklim degisikligi ve kuraklik özellikle büyük sehirlerde su konusunda büyük bir krizin kapida oldugunun isaretidir Büyüksehir Belediyesi olarak, BUSKI marifetiyle ürettigimiz çözümler ile susuzlugu öteleyerek, hemsehrilerimizin susuz kalmamasi için gayret ettik. Kurakligin zirve yaptigi 2019 yilinda, kuyu sularini devreye alarak, hemsehrilerimizi bir gün dahi susuz birakmadik. Bu demek degildir ki suyumuz bol! Biz eskisi gibi bir su sehri degiliz. Dolayisiyla kullanilabilir suyu dogru yönetip, yönlendirecek planlarimizdan asla taviz veremeyiz. Bu konuda en ufak bir rehavete kapilmadan çalismalarimizi yürütüyoruz” dedi.

Tasarruf uyarisi

Bursalilari susuz birakmamak için her türlü tedbiri aldiklarini, her seyin kontrol altinda oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, özellikle Çinarcik Baraji projesinin tamamlanmasiyla önümüzdeki 40 yil daha susuzluk sorunu yasanmayacagini söyledi.

Tüm bunlara ragmen suyun tasarruflu kullanilmasini noktasinda vatandaslari uyaran Baskan Aktas, “Dünyanin yüzde 70’i sularla kapli olmasina ragmen erisilebilir tatli su, toplam suyun yüzde biri kadar. Kullanilabilir su kaynaklari su anda dünyanin en degerli varliklari arasindadir. Suyun degeri, süphesiz, sahip oldugu hayati,

ekonomik ve stratejik önemden kaynaklaniyor. Bu nedenle evdeki suya sahip çikmak her bir bireyin görevi. Israf etmemeyi zaten dinimiz de emrediyor. Gerek evlerde gerekse sanayide üretimde kullanma noktasinda herkesin üzerine düsen sorumluluklari var. Çünkü bu ayni zamanda önemli bir vebaldir” diye konustu.

Kaynak: İHA