'Sivrihisar Sarkasi' 80 Yildir Onun Ellerinde Hayat Buluyor

Eskisehir’de babasindan ögrendigi meslegi devam ettiren 86 yasindaki terzi Kamil Yilmaz Baykal, 80 yildir geleneksel dügün kiyafeti olan “Sivrihisar sarkasi” dikiyor.

'Sivrihisar Sarkasi' 80 Yildir Onun Ellerinde Hayat Buluyor
Geçmiste birçok uygarliga ev sahipligi yapan Eskisehir’in en büyük ilçesi Sivrihisar, içinde barindirdigi kültürel zenginlikleriyle de en önemli yerlesim birimlerinden birisi olma özelligini koruyor. Ilçede herkes tarafindan bilinen ve simli bir iple islenen uzun kollu giysi, yörede kadinlarin kina gecesi ve dügünlerinde giydigi vazgeçilmez elbise olmaya devam ediyor. Ilçede bulunan birçok üründe oldugu gibi cografi tescili de bulunan “Sivrihisar sarkasi”, günümüzde Kamil Yilmaz Baykal’in elinde sekilleniyor.

“Rahmetli esimin sarkasini hâlâ evimde saklarim”

Sarka dikim isine 8 yasinda babasinin yaninda basladigini söyleyen Baykal, 80 yildir ara vermeden isini yapmaya devam ettigini belirtti.

Dikilen sarkalarin Sivrihisar’in en önemli yöresel kiyafeti oldugunun altiniz çizen Baykal, “Insanlar giydikleri zaman çok yakisiyor. Eskiden Sivrihisar’da dügünler bir hafta olurdu. Çeyiz gecesi, kina gecesi ve gelin getirmesi gibi eglencelerimiz vardi. O dönemler daha sik giyilirdi. Simdilerde salonda bir gecede dügün oluyor. Genellikle kina gecelerinde daha çok tercih ediliyor ve daha iyi oluyor. Kiyafetin kiymetini bilen biliyor. Tamamen el isi bir üründür. Simleri siyah kumasa tutturuyoruz. Tek tek üzerinde çalisiyoruz. Çok zor bir isçilik. Bazi insanlar yapmak adina heveslenip basladilar ama yari yolda biraktilar. Biz devam ediyoruz. Kiyafetimiz tam bir ayda bitiyor. Belediye Baskanimizin da çabalariyla “Sivrihisar Sarkasi” olarak tescillendi. Kendisine de tesekkürlerimiz sunuyorum. Ben bunu rahmetli esime de dikmistim. Onun sarkasini hâlâ evimde saklarim. Su anda insanlar bir gelinligi kiralamak için 8 bin lira istiyor. “Sivrihisar Sarkasi” hem antika olmasi hem de fiyat açisindan çok daha uygundur” dedi.

Kaynak: İHA