Prostat Sikayetiyle Geldi Iki Günde Sagligina Kavustu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi’ne prostat büyümesi sikayetiyle gelen 68 yasindaki Celal Ayvacik, kapali yolla yapilan bipolar sistem enerjisiyle sagligina kavustu. Hasta iki günde taburcu olurken prostat hastaliginin tekrarlama ihtimali ise azaldi.

Prostat Sikayetiyle Geldi Iki Günde Sagligina Kavustu
68 yasindaki Celal Ayvacik; prostat büyümesine bagli agrilar yasayinca Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi’ne basvurdu. Üroloji Bölümü Doktor Ögretim Üyesi Engin Denizhan Demirkiran, merkezde yeni kullanilan kapali yolla bipolar sistem enerjisi tedavisi uyguladi. Tedaviyle prostat; parçalara ayrilmadan tek parça halinde mesaneye tasindi. Burada herhangi bir biçak kesisi olmadan parçalara ayrilarak idrar kanali üzerinden disariya çikartildi. Hasta ise iki günlük tedavi sürecinin ardindan taburcu edildi. Demirkiran, söz konusu yöntem ile prostat hastaliginin tekrarlama ihtimalinin daha da düsük oldugu bir yöntemi hastanede uyguladiklarini ifade etti.



Geleneksel cerahilere göre operasyonun çok daha konforlu oldugunu ve gelisen teknolojiyle birlikte uygulanan bu yöntemle hastaligi daha hizli bir sekilde sagligina kavusturduklarini anlatan Demirkiran, söyle devam etti:

"Hastamiz bize prostat hastaligi nedeniyle basvurdu. Biz prostat hastaligi ile üroloji pratiginde sikça karsilasiyoruz. Genellikle de ’benign prostat hiperplazisi’ dedigimiz yasli hastalarda siklikla karsilastigimiz, idrar yapmada zorluk, geceleri sik sik idrara kalkma, yaptiginda da idrarini tamamen disari bosaltamama gibi durumlarla karaterize, prostat kanalinin kapatilmasiyla karsimiza gelen bir hastalik. Hastamizin semptomlari da buna uygun. Geceleri sik sik idrara kaktigi için, idrarini saglikli yapamadigi için bize basvurmustu. Yaptigimiz tahlillerde de bu durumu ortaya koyduk. Bir cerrahiye ihtiyaci olduguna karar verdik. Daha sonrasinda hazirliklarini yaparak uygun bir cerrahiyle hastamizi sagligina kavusturmayi hedefledik.Cerrahi kisma geçecek olursak, hastamiza farkli olarak ne yaptik? Daha önce bu ameliyatlarin gelisim sürecinde açik cerrahiler yapilirdi. Bundan önceki dönemlerde sikça tercih edilirdi. ama açik cerrahinin handikapi olarak, hastanin yara iyilestirmesi, hastanin drenlerinin bulunmasi, isgücü kaybi, iyilesme sürecinin uzun olmasi gibi bazi sorunlari beraberinde getiriyordu. Su anda ise büyük prostat diye tabir ettigimiz belli bir hacmin üzerindeki prostatlarda Avrupa klavuzlarinda gösterilen altin yöntemlerenükleasyonyöntemleri. Artik büyük prostatlardaTransüretral prostat rezeksiyonu (TURP) yöntemlerinden de, açik cerrahilerden deuzaklasildi. Ön plana da enükleasyon yöntemleri gösterildi. Be enükleasyon yöntemleri, birbirleriyle benzer ameliyatlar olmakla beraber sadece enerji kaynagi bakimindan farklidir. Eger kibipolar enerji ile yapilirsa bu ameliyatin ismi bipoLEP, holmium lazerle yapilirsa hoLEPgibi farkli enukleasyon metotlari yapilabiliyor. Ama ameliyat sirasinda yapilan islem temel prosedür olarak ayni. Biz bölgemizde ilk kez uygulanmis olan bipoLEP ameliyatini uyguladik. Prostati parçalara ayirmadan mesaneye dogru tek bir parça halinde ilerleterek, mesane içerisinde küçük parçalara ayirip, hiçbir açik kesisi olmadan idrar kanali içerisinde alabilecegimiz en genis prostat dokusunu disari çikarmamizi saglayan bu yöntemle hastamizi tedavi etmis olduk. Bu sayede hastalar çok daha erken taburcu olabiliyorlar. Sondali kalma süreleri daha kisa süreli olabiliyor. Biz bu hastamizi iki gün önce ameliyat etmistik. Bugün de taburcu etmeyi planliyoruz. Kanama potansiyelleri çok düsük oluyor. Sonrasinda da prostat hastaliginin tekrarlama ihtimallerinin daha düsük oldugu bir yöntem."

Tedavi sürecini gazetecilere anlatan Celal Ayvacik, "Prostattan sikayetçiydim. Tedavi oldum. Bu sabah hocamdan ögrendim yapilan uygulamayi. Ben doktorlarima inaniyorum. Kurtulduguma inaniyorum. Su ana kadar durumlar iyi" diye konustu.

Kaynak: İHA