Istanbul'da Deprem Riski Yüksek Ilçelerde Konut Fiyatlari Dikkat Çekti

Deprem riski en yüksek olan Büyükçekmece, Avcilar, Küçükçekmece, Pendik, Maltepe’de 30 yas üstü binalardaki satilik daireler 1 milyonun üzerinden ilana konuluyor.

Istanbul'da Deprem Riski Yüksek Ilçelerde Konut Fiyatlari Dikkat Çekti


Türkiye Kahramanmaras merkezli depremlerin yol açtigi agir yaralari sarmaya çalisirken, Istanbul’da eski yapilardaki satilik daire fiyatlari dikkat çekti. Deprem ve jeoloji uzmanlarinin Istanbul’da 2030 yilina kadar büyük bir deprem beklendigi yönündeki görüsleri akillara yapi saglamligi konusunu getiriyor.

Uzmanlar, muhtemel Istanbul depreminde Marmara Denizi’ne yakin sahil kesimlerinin riskli bölge olarak tanimliyor. Bunlar arasinda Büyükçekmece, Avcilar, Küçükçekmece, Pendik, Maltepe gibi ilçeler yüksek risk barindiran yerler olarak kabul ediliyor.

Uzmanlar depremde yapi saglamligi kadar zemin yapisini da önemli bir etken olarak görüyor. Uzmanlara göre belirtilen ilçelerdeki zemin zayif ve kayalardan olusmuyor. Buradaki yapilarin normalden daha kuvvetli ve depreme uygun olarak insa edilmesi elzem olarak görülüyor. Ancak bahsedilen ilçelerde 30 yas üzeri binalarda satilik daire fiyatlari dudak uçuklatan cinsten. Bazi ilçelerde bodrum kat daireler 500 bin liradan satilmaya çalisiliyor.

Örnek; Avcilar’da 31 yas üstü 2+1 ve 1+1 daireler ilan sayfalarinda 780 bin liradan alici ariyor. Küçükçekmece’de giris kat 1+1 daire 680 bin liraya, 2+1 baska bir daire ise 775 bin liradan satiliyor. Yine deprem riski yüksek olan Büyükçekmece’de sahil kesiminde 2+1 tipi daire 1,5 milyon liraya ilanlarda yer aliyor.

Anadolu yakasinda da durum farkli degil. Deprem riski yüksek olan Pendik sahil kesimde iki odali daire 1 milyon 400 bin liraya, Maltepe’nin denize yakin kisminda ise ayni tip daireler 1 milyon 250 bin liradan alici bulmaya çalisiyor.

Fay nereye kadar uzaniyor?

Istanbul Kuzey Anadolu Fay hatti üzerinde yer aldiginda risk açisindan 2 ve 3. grupta bulunuyor. Istanbul’un üzerinde bulundugu hat Tekirdag-Sarköy açiklarindan Marmara Ereglisi’nin açiklarina kadar uzaniyor. IBB tarafindan hazirlanan 39 ilçeye ait deprem tehlikesi ile kentsel üst yapi-altyapi ve unsurlarinin risk analizleri ve haritalamalar ‘Istanbul Ili Olasi Deprem Kayip Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi’ ile ortaya kondu.
Kaynak: İHA