Çorum'da Riskli Binalar Denetleniyor

Türkiye’yi sarsan depremlerin ardindan Çorum Belediyesi Yapi Kontrol Müdürlügü ekipleri, vatandaslardan gelen sikayet ve ihbarlar üzerine kentteki binalarda denetimlerini sürdürüyor.

Çorum'da Riskli Binalar Denetleniyor
Yapi Kontrol Müdürlügü teknik personelleri vatandaslardan gelen basvurular üzerine binalarin tasiyici sistemleri olan kolon ve kirislerdeki hasarlari denetliyor. Bunun yani sira zemin katinda isyeri olan bina denetimleri de hizlandirildi. Binalarin onayli ruhsatli projeleri ile mevcuttaki kolon ve kirislerin durumunu karsilastiran ekipler farklilik olup olmadigi konusunda da ayrica kontroller yapiyor.

Çorum Belediyesi’ne ulasan ihbar ve sikayetler üzerine binadaki çatlak ve kiriklarin teknik ekiplerce degerlendirildigini açiklayan Belediye Baskan Yardimcisi Ünsal Yeter “Bunun yani sira ihbar olsun veya olmasin özellikle zemin katlarinda is yeri olan binalarda kolon ve kirislerde kesilme olup olmadigiyla ilgili denetimlerimizi de ara vermeden sürdürüyoruz.” dedi.



’Tüm basvurulari degerlendiriyoruz’

Yüzyilin afeti olarak adlandirilan depremlerin ardindan Çorum Belediyesi’ne çok sayida ihbar ve sikayet ulastigini açiklayan Ünsal Yeter “Çorum Belediyesi’ne whatsapp hattindan, internet sitesi üzerinden veya dilekçe yoluyla yapilan basvurular üzerine binaya giderek incelemelerde bulunuyoruz. Bu süreçte çok sayida basvuru aldik. Tüm talepleri degerlendirmeye, binalarda denetimler yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Belediyesi ekiplerinin yaptigi incelemelerin gözlemsel nitelikte olduguna vurgu yapan Baskan Yardimcisi Ünsal Yeter, daha net sonuçlar için zemin etüdü, laboratuvar ve statik analizler yapilmasi gerektigini hatirlatarak, bu konuda mühendislik bürolarindan destek alinabilecegini kaydetti.

Özellikle 1999 yili ve öncesinde insa edilen binalarla ilgili vatandaslara uyarilarda bulunan Ünsal Yeter “1999 ve öncesinde mühendislik ve denetim hizmeti almadan, hazir beton ve nervürlü donati çeligi kullanmadan yapilan binalarin çogunlugunun riskli oldugu bilinmektedir. Vatandaslarimiza kentsel dönüsüm konusunda vakit kaybetmemelerini tavsiye ediyoruz.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA