Trakya'daki Barajlarda Alarm Veriyor

Trakya’da bulunan 14 barajin doluluk oranlari geçtigimi seneye göre göre düsüste. Geçtigimiz yil Mart ayinda 749 milyon 479 bin metreküp olan barajlar, son verilere göre 562 milyon 279 bin metreküp olarak kaydedildi.

Trakya'daki Barajlarda Alarm Veriyor
Mevsimin kurak ve yagissiz geçmesi sebebiyle Trakya’da bulunan 14 barajin doluluk oranlarinda düsüs yasaniyor. 1 milyar 112 milyon 968 bin metreküp hacme sahip olan Trakya’daki 14 barajin doluluk oranlari kuraklik sebebiyle geçtigimiz seneye göre 187 milyon 200 bin metreküp düstü.

Edirne’de bulunan 6 baraj geçen yil Mart ayinda 280 milyon 32 bin metreküp olarak ölçülen su miktari, bu sene ayni dönemde 236 milyon 30 bin metreküpe düstügü gözlenirken, Kirklareli’ndeki 4 barajda ise Mart ayinda 269 milyon 979 bin metreküp olan su miktari ayni dönemde 165 milyon 656 bine geriledi. Tekirdag’da bulunan 4 barajda ise ayni dönemde 199 milyon 468 bin metreküp olan su miktari, 160 milyon 593 bin metreküpe düstü. Son verilere göre Trakya’da en çok su Kirklareli’nde azaldigi gözlemlendi.

“Yaz aylarinda su daha da azalacagi için planli su kesintilerine de yapilabilir”

Kurakligin devam ettigi sürece yaz aylarinda sularinda daha da azalacagina deginen Göksal Çigdem, planli su kesintileri de yapilabilecegini söyledi.

Çigdem, Kirklareli barajinin su miktarinin yüzde 50’nin altina düstügünü gördüklerini ifade ederek, “Küresel ilkim krizi nedeniyle yasanan kurakliginda etkisiyle Trakya’da ki barajlarda düsüs yasandi. Suanda bulundugumuz yer Kirklareli’nde içme suyu saglayan, tarimsal sulamada kullanilan ve Organize sanayi bölgesine su temin edilen Kirklareli barajinin yanindayiz. Suanda barajin seviyesi yüzde 50’lerin altinda. Bu kuraklik böyle devam ederse büyük ihtimale yaz aylarinda su daha da azalacagi için planli su kesintilerine de yapilabilir. Bunu önlemek için öncelikle su kaynaklari üzerinde artan baskiyi engellemek, su kaynaklari üzerindeki her türlü yapilasmayi durdurmak gerek. Aslinda Kirklareli’nin içme suyu Armagan barajindan saglanmasi gerekiyordu çalismalarin yüzde 50’si tamamlandi. Geri kalani da tamamlanmasi için bir an önce adimlar atilmalidir” dedi.

Kaynak: İHA